Vstupenky online

Repríza finále a derby k tomu! Vsetín vyjede proti Zlínu

Jan Tajzler • 06.10.2023

Bezesporu tučným písmem je v diáři hokejových fanoušků vyznačen sobotní termín prvního derby sezony mezi Vsetínem a Zlínem. Souboj měst z opačných stran kopce Syrákova umocní vzpomínka na nedávno skončené finále Chance ligy. Oba kluby mají ty nejvyšší ambice nastavené i pro aktuální ročník a v sobotu na Lapači poprvé v rámci letošní sezony poměří své síly. Hokejový svátek východní Moravy bude mít úvodní vhazování v 17:00. Prosíme fanoušky, aby věnovali dostatečnou pozornost pozornost bezpečnostním i dopravním opatřením. Vstupenky můžete stále zakoupit zde.

Partner utkání

Berani naladili před derby skvělou formu

Obhájce prvoligového titulu nevstoupil do základní části zrovna pravou nohou. První tři utkání Berani prohráli, ale rozpaky z nepovedeného úvodu rychle napravili, když v posledních pěti duelech nepoznali přemožitele a aktuálně se chlubí nejlepší formou ze všech týmů Chance ligy. Potřebný zlom přišel pro zlínský tým v domácím utkání s Frýdkem-Místkem (2:0). Následoval povedený duel na ledě ambiciózního Prostějova (4:1), v souboji s kolínskými kozly slavili Berani další vysoké vítězství 5:1. Mrzí určitě ztráta bodu na Slavii, neboť v Edenu vedl Zlín 2:0, ale nakonec k vítězství dokráčel až v prodloužení. Generálku na derby pak Zlínští zvládli na výbornou, v domácím prostředí porazili Třebíč 3:1. Vítězná série vynesla zlínský tým na 5. místo tabulky, na vedoucí Porubu ztrácí čtyři body, rozdíl od rivala ze Vsetína je pouze dvoubodový.

Berani se i letos chtějí poprat o návrat do nejvyšší soutěže. Za sebou už mají zkušenost z jarní baráže a postupně chtějí stavět kádr, který by měl zvládnout jak prvoligové play-off tak i případné prolínací boje. Do Baťova města se nejprve stáhli odchovanci Roman Vlach s Jakubem Šlahařem. Po odchodu Daniela Gazdy do Brna se opačným směrem vydal zkušený obránce Marek Hrbas. Od prvoligové konkurence pak přišel další zadák Zdeněk Čáp nebo zkušený forvard Martin Novák. Výrazně pak Zlín posiloval o hráče finské národnosti. Vůbec prvním Finem v bohaté historii zlínského klubu se stal obránce Aleksi Salonen, následně přivítal na východě Moravy další tři krajany a to útočníky Atte Huhtelu, Jesse Pukku a o místo se čerstvě pere také další forvard Mikko Salmio.

Produktivitu Zlína táhne momentálně Jakub Šlahař (2+4). Díky povedenému vystoupení proti Prostějovu je nejlepším střelcem týmu kapitán Bedřich Köhler (4+1). Na zisk pěti kanadských bodů dosáhl také již zmíněný finský obránce Salonen. Bilancí 2+2 se může pochlubit přerovská akvizice Jan Süss a tři přesné trefy obstaral Martin Lang. Co se týče přesilových her, řadí se Zlín s hodnotou 15,38 % na 6. místo Chance ligy, horší je to s oslabeními, Berani inkasovali 7 branek, víc inkasovali v početní nevýhodě pouze Litoměřice a se stejnou hodnotou Jihlava. Brankoviště Zlína je rozděleno mezi dva mladé brankáře. Daniel Huf už rozhodně není pro vsetínské fanoušky žádnou neznámou, start soutěže jej ale nezachytil v nejlepší formě, což dokazuje úspěšnost zákroků pod hodnotou 90 %. O rok mladší Michal Kořének nastoupil do třech utkání a úspěšnost zákroků má na vysoké hodnotě 93,81 %.

Vsetín chce zpět ztracené body

Valaši ve středu cestovali na druhou stranu země do Sokolova. Ve vzdálené destinaci se vůbec poprvé v aktuální sezoně nedokázali brankově prosadit, byť příležitostí měli dostatek. Vsetínští svého soupeře výrazně přestříleli v poměru 39:17, ale potřebný brankový efekt se nedostavil, Baník byl efektivnější a Valachy porazil 3:0. „Měli jsme spoustu situací, které byly gólové, ale v koncovce jsme selhali. Výsledek je krutý, body si chceme vzít v dalších utkáních zpátky,“ burcoval i směrem k derby trenér Vsetína Jiří Weintritt. Aktuálně se tým z Lapače nachází na 3. místě, ztráta na vedoucí Porubu je dvoubodová a stejně tak i náskok nad sobotním soupeřem ze Zlína. 

Na západ Čech už se vsetínským týmem neodcestoval útočník Tomáš Vávra, ten dle původní dohody po měsíci září zamířil zpět do Valašského Meziříčí, ovšem možnost spolupráce i pro další průběh základní části není vyloučena, tím spíš že Vávra na startu sezony nastupoval i v přesilových hrách a zaznamenal pět kanadských bodů. Uvolněné místo v sestavě zaujal Matyáš Dědek a na křídle čtvrté formace nastoupil Roman Vaňo. Do Sokolova také necestoval Pavel Kubiš, zkušený forvard by ale měl být v sobotu připraven na pikantní duel proti bývalému zaměstnavateli. Ve Zlíně strávil Kubiš téměř celou dosavadní kariéru, bude se určitě jednat o velký příběh hlavně tedy pro fanoušky Zlína, kteří uvidí majitele obou zlínských titulů v dresu Vsetína. Zajímavé bude sledovat, koho nasadí trenéři Vsetína do branky, zda bude i po prohraném duelu na západě Čech pokračovat Patrik Romančík nebo dostane důvěru Maxim Žukov

Vzájemné zápasy 5:5 

Dlouhých 15 let se čekalo, než si to Vsetínem se Zlínem rozdá jako rovný s rovným na stejné soutěžní úrovni. V základní části měli více důvodu k radosti Valaši, neboť Vsetín hned první tři derby sezony ovládl díky výhrám 2:0, 4:1 a 5:2. Zlín se radoval na Lapači až ve čtvrtém díle novodobého regionálního derby 3:2. Před startem loňské sezony byly celky Vsetína a Zlína pasovány do role největších favoritů, ale cesta Beranů až do finále play-off nebyla tak samozřejmá, jak papírové předpoklady predikovaly. V Baťově městě ale dokázali včas zareagovat a vhodně kádr obměnit, díky tomu nakonec přeci jen naplnili předpoklady a vyzvali Vsetín ve finále play-off, to nakonec Zlín zvládl hlavně díky domácím duelům, když vůbec poprvé v historii na Vsetín vyzrál v rámci play-off před domácími fanoušky, ti tak mohli slavit postup do baráže o Tipsport extraligu po úspěšné sérii v poměru 4:2 na zápasy. V baráži však Berany úsměv rychle přešel, Kladnu podlehli nejrychlejším možným způsobem tedy 0:4 na zápasy. Pojistku záchrany v podobě baráže bude mít nejhorší extraligový tým i v letošní sezoně. Na vítěze Chance ligy čeká znovu těžká výzva, bude to opět Zlín či Vsetín, kdo se o návrat do nejvyšší soutěže popere nebo někdo úplně jiný?

Vsetín vyjede na Zlín v sobotu od 17:00. Utkání s Berany si vyžádá zpřísněná bezpečnostní opatření, vzhledem k investičním akcím ve městě je znovu omezena i doprava, věnujte prosím pozornost veškerým informacím směrem k sobotnímu hokejovému svátku.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Romančík (Žukov) – Staněk, Ďurkáč, Smetana (A), Ondračka, Hryciow, Š. Jenáček – Bērziņš, Jonák, Rob (A) – Půček, Klhůfek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Kratochvil, Dědek, Vaňo.

Zlín: Huf (Kořének) – Hrbas (A), Salonen, Čáp, M. Novotný, Zbořil, Suhrada, Talafa – Paukku, Werbik, Salmio – M. Lang, Kindl, Šlahař – Süss, Vlach, Novák – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).

banner pod článkem