Vstupenky online

Finále odstartovalo na Lapači. Vsetín bere první bod

Tomáš Petr Marek • 01.04.2023

V prvním vypjatém finálovém utkání, které se sehrálo na vsetínském Lapači v sobotu vyhrál v prodloužení tým ze Vsetína. Odveta bude již v neděli 2.4.2023 opět na Lapači od 17:00.

CHANCE LIGA - F1 so 1.4.17:00
VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín
4:3p(1:0, 0:2, 3:3 - 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Holec (Smetana), 46. Klhůfek (Holec), 52. Půček (Holec, Němec), 66. Klhůfek (Němec) - 26. Kratochvíl (Talafa), 28. Kindl (Sedláček, Mrázek), 43. Kindl (Sedlák). Rozhodčí: Bejček, Veselý – Bohuněk, Hnát. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5400. Střely na branku: 38:28. Zblokované střely: 10:9. Vhazování: 44:28. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 4:3.

VHK ROBE Vsetín: Vošvrda - Říha, Hryciow, O. Němec (A), Jenáček, Krajčík, Smetana (A), Česánek – Rob, Bērziņš, Jonák (C) – Půček, Klhůfek, Holec – Berger, Š. Bláha, Hořanský – Číp, Lichanec, Jenyš.
Berani Zlín: Huf - Husa, Gazda (A), Suhrada, Zbořil, Novotný, Talafa, Riedl – Kratochvíl, Kindl, Z. Sedlák – Lang, P. Sedláček, Mrázek – Frömel, Hejcman, Pospíšil (A) – Apolenář, Sadovikov, Köhler (C).

Úvodní minuta byla velmi agresivní z obou stran a celky na nic nečekaly. Vsetín měl posléze více ze hry, ale branku z toho nevytěžil. Nebezpečné nahození měl Jenáček, který chtěl najít Berzinše, jenž byl osamocen před brankou, ale trefil pouze jeho brusli. Vyprodaný zimák poprvé rozjásal Miroslav Holec, ten nahodil puk z nulového úhlu na bránu a od zad Daniela Hufa se kotouč odrazil do branky hostů. Díky Tadeáši Talafovi měl obří šanci Jakub Apolenář, jenž jel sám na bránu, ale trefil pouze lapačky domácího Vošvrdy, puk se sice odrazil do rohu, z kterého Apolenář ještě nahodil, ale obránci si situaci pohlídali. Dominancí obou týmů byla také tvrdá hra do těla. Daniel Gazda ukázal, jakou má skvělou práci hokejkou, jelikož naznačil střelu, projel dva vsetínské obránce, ale střelu vyslal pouze na tyčku branky výběru Jiřího Weintritta.

Hra se po páru nebezpečných šancí zklidnila a týmy vyčkávaly na chybu. Tu udělala zlínská obrana, jenž nechala Lichance vyjet zpoza brány, ten dokázal vystřelit, ale jen na lapačku Hufa. Příležitost na zvýšení skóre dostali Vsetínští, kdy byl vyloučen Martin Lang, jenž podrazil Šimona Jenáčka ve vsetínském obranném pásmu. Tyčku trefil Jiří Říha, ale poté začali být aktivní Berani ve svém útočném pásmu. Vsetín začal být opatrný, aby neinkasoval branku v početní výhodě, tu Vsetín ale nevyužil. Svou připravenost do tohoto zápasu potvrdil Daniel Huf, který dokázal působit velmi jistě. Nebezpečný projektil vyslal Pavel Klhůfek, ten ale skončil opět ve výstroji gólmana Zlína. V poslední minutě se Vsetín usadil v útočném pásmu a zatlačil tak Zlínskou obranu, avšak se do konce třetiny ani jednomu z celků vsítit branku a tak se do šaten šlo za skóre 1:0 pro Vsetín.

Hned v úvodních 50 sekundách druhé části byla k vidění velká šance domácích, kdy Luboš Rob nahrával před prázdnou bránu Vítu Jonákovi, který ale netrefil prázdnou bránu. Další šanci měl Štěpán Bláha, jenž byl osamocen v před brankovém prostoru, ale trefil pouze brusli zlínského brankáře. Do šancí se sice dostával i Zlín, ale nebyly nějak zvláště nebezpečné, avšak zlínský Zdeněk Sedlák byl velmi blízko ke vstřelení branky, ale trefil venkovní tyč a k tomu posunul branku z jejího postavení. Velký zmar byl před vsetínskou brankou, ale nic z toho nevytěžili, hned záhy měl velkou šanci také Vsetín, tu také nevyužil, ale využít samostatný únik dokázala Petr Kratochvíl, ten zamířil přesně nad lapačku Tomáše Vošvrdy a srovnal tak utkání. Vrátit vedení Vsetínu mohl Klhůfek, ale trefil pouze lapačku Hufa. Zlín však dostal velkou příležitost na otočení utkání, kvůli vyloučení Romana Půčka, ten byl potrestán za nedovolené bránění brankáři. Denis Kindl přesilovku využil ranou od modré čáry a prostřelil vše, co mu sálo v cestě.

Vsetín ale mohl srovnat, jelikož byl vyloučen Mikuláš Zbořil za sekání. Miroslav Holec byl nejblíže srovnání, dostal nahrávku přes šířku kluziště a vypálil z první, avšak zamířil do výstroje Hufa a Vsetín tak opět početní výhodu nevyužil. Blízko k navýšení skóre byl Sedlák, který dostal nahrávku od Langa před branku, ale Vošvrda byl připraven. Další vyloučený hráč byl vsetínský Smetana za napadení Kindla a hosté měli další šanci na skórování. Petr Mrázek od modré pálil z první, ale do betonu Vošvrdy. Bedřich Köhler za podrážení si šel na dvě minuty odpočinout na trestnou lavici a byla tak k mání hra ve čtyřech na obou stranách. Ani jeden z celků hru ve čtyřech a početní výhodu využít nedokázal. Martin Lang byl nejblíže k navýšení skóre, jelikož trefil břevno branky týmu v zelenožlutých dresech. V závěru druhé třetiny se nic nestalo a tak na jejím konci svítilo skóre 2:1 pro Berany ze Zlína.

První minuta třetí dvacetiminutovky přinesla velký tlak ze strany Zlínských beranů, avšak je dokázal zastavit maskovaný muž v brance Vsetína, ale i na druhé straně byl brankář připraven po celý zápas. Třetí gól Zlína vstřelil Denis Kindl, který si našel volný puk a vystřelil do místa pod vyrážečku Tomáše Vošvrdy. Zelenožlutí se pokoušeli snížit gólové manko a to se povedlo Pavlu Klhůfkovi, který přebruslil Tadeáše Talafu, puk mu sice z hokejky ujel, ale dojel ho a prostřelil Daniela Hufa. Vsetín dostal po tomto gólu nový náboj a snažil se tak tlačit co nejvíc do brány hostů. Vyloučení na straně Zlína Vsetínu pomohlo v navýšení tlaku. Zelenožlutí se spíš ale opět v přesilovce trápili, než aby hrozili a tak jim zbývalo osm minut na to srovnat. Střela od modré Miroslava Holce spadla před Daniela Hufa a puk byl osamocen. K němu se jako první dostal Roman Půček a srovnal tak utkání na 3:3.

Velmi tvrdá hra Zlína se nelíbila vsetínským, jenže hráli v šesti a tak domácí museli čelit silné přesilové hře Zlína. Další tvrdá hra Sedláčka pro něj znamenala konec utkání, jelikož velmi tvrdě narazil na mantinel Jiřího Říhu. Přesilovka Zlína skončila a hosté tak dostali pětiminutový trest. Ve hře čtyři na čtyři gól nepadl, Vsetín díky tomu měl dlouhou přesilovku dvě a půl minuty. 20 sekund před koncem třetí třetiny byl velmi blízko k rozhodnutí utkání Daniels Berzinš, ale v blafáku mu kotouč lehce ujel na beton Daniela Hufa a tak se fanoušci mohli těšit na prodloužení. Ještě v přerušení byl vyloučen Jiří Říha, který se šel posadit za hrubost, jelikož byl vyprovokován hráči ze střídačky.

Zlín vkročil do prodloužení tedy přesilovkou, ve které měl pár šancí, ale obrana zelenožlutých byla připravena na to, co Zlín plánoval. Vsetín tedy zvládl těžký úvod do prodloužení. Jisté je, že si hráči z tohoto finále odnesou nemalé šrámy. Oba týmy měly velké úsilí, aby právě strhnuly zápas na svou stranu a připsaly si ta k první bod do série. Vsetínští dostali možnost první zápas rozhodnout kvůli vyloučení za zdržování hry. To se povedlo Pavlu Klhůfkovi, který prostřelil po patnácti vteřinách přesilovky Daniela Hufa mezi vyrážečku a betony. Vsetín tak úvodní zápas vyhrál a odveta bude na Lapači v neděli 2.4.2023 v 17:00. 

Ohlasy k utkání


Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): Chtěli jsme v tomto prvním utkání vyhrát. V první půlce jsme neměli takovou produktivitu, kdy jsme prohrávali o 2 góly a z toho jsme se dokázali zvednout a v prodloužení to otočit na svou stranu.

Oldřich Horák (PSG Berani Zlín): Je to škoda, dnes jsme zápas jsme měli dotáhnout, sice jsme hráli dobře, byly tam dobré věci. V takovém zápase si s vyrovnaným výsledkem musíme poradit. Pak v prodloužení jsme měli přesilovku, kterou jsme nevyužili a následně nabídli přesilovku domácím, kterou využil.



×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov