Vstupenky online

Dramatická bitva až do konce. Vsetín poprvé v sezoně těsně ztratil derby

Redakce • 30.01.2023

Tři regionální derby za sebou vsetínští hokejisté vyhráli, v pondělním čtvrtém pokračování se radoval Zlín. Hokejisté z Baťova města šli do vedení už ve třetí minutě, za domácí stihl ještě v prvním dějství srovnat Berzinš. Klíčové okamžiky přinesla druhá dvacetiminutovka, ve které Berani dvěma trefami odskočili už na 3:1. Ve třetí třetině snížil Hořanský na rozdíl jednoho gólu a Valaši se v elektrizující atmosféře našlapaného Lapače hnali za vyrovnáním. Ačkoliv měli spoustu příležitostí, hostujícího Hufa už nepřekonali a v derby tak těsně padli.

CHANCE LIGA - 43.kolo po 30.1.17:30
VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín
2:3(1:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Bērziņš (Klhůfek, Říha), 54. Bērziņš (Hořanský) – 3. Heš (Pospíšil, M. Novotný), 29. M. Novotný (P. Sedláček), 37. Köhler (Pospíšil). Rozhodčí: Kubičík, Mejzlík – Otáhal, Peluha. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 28:33. Diváci: 4 127.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Voženílek, Ondračka, O. Němec, Jenáček, Říha, Hryciow – Hořanský, Bērziņš, Rob – R. Půček, Klhůfek, Číp – Sihvonen, Přikryl, Jenyš – Š. Bláha, Lichanec, Vítek – Klímek.
Berani Zlín: Huf – Husa, Gazda, Suhrada, Zbořil, M. Novotný, Talafa, Riedl – Kratochvíl, Kindl, Z. Sedlák – Kubiš, Honejsek, Mrázek – Köhler, Gago, P. Sedláček – Heš, Hejcman, Pospíšil.

Poslední derby základní části mezi Vsetínem a Zlínem začalo v ostrém tempu. Hostující Pospíšil ukázkovým pasem našel unikajícího Lukáše Heše, který v souboji jeden na jednoho zvolil střelu na bližší tyč. Kotouč i s trochou štěstí zaplul za Žukovova záda a hokejisté z Baťova města se už ve třetí minutě dostali do vedení. Srovnat mohl Číp, ale rána z výborné pozice v mezikruží mu nesedla podle představ a Huf ji zneškodnil lapačkou. Zlínský gólman pak kryl několik těžkých střel domácího celku, kapituloval ale až v dvojnásobném oslabení. Říha přiklepl Němcův pas na Klhůfka, jenž v typické přesilovkové kombinaci vracel do mezikruží. Tam stál pohotový Daniels Berzinš a na Lapači bylo vyrovnáno. Berani ještě v prvním dějství zahrozili Honejskem, který chtěl Žukova překonat zakončením do protipohybu, ovšem domácí brankář předvedl skvělý reflex a lapačkou šanci zneutralizoval.

Do vedení mohl Valachy poslat Bláha ve druhé části. V situaci dva na jednoho zvolil střelu z pravého křídla, ovšem trefil jen Hufův beton. Těsně před polovinou utkání se tak podruhé radovali hosté. Sedláček poslal kotouč na Martina Novotného, který zkusil prověřit Žukova, a střela trochu nečekaně skončila za jeho zády – 1:2. Domácí ale inkasovaná branka nesrazila, naopak se dál valili do útočných výpadů. Když vystihli chybu ve zlínské rozehrávce, řítili se v situaci dva na nikoho Sihvonen s Přikrylem. Huf ale zakončení vystihl a znovu podržel své mužstvo. Pak ale přišla další chvíle hokejistů v modrých dresech. V signalizované výhodě napřáhl na modré Bedřich Köhler a propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:3.

Ve třetí části napnul Valaši veškeré síly k vyrovnání. Gól měl na hokejce Sihvonen, ovšem jeho projektil orazítkoval pouze tyčku zlínské klece. Na druhé straně zahrozil Kratochvíl, jenž si nikým nehlídán najížděl z pravé strany, vypálil, nicméně Žukov perfektním zákrokem přerušil hru. Velkou naději vlil Vsetínským do žil svým druhým gólem v zápase Daniels Berzinš, když se zorientoval mezi kruhy nejlépe a snížil na 2:3. Následoval pestrý seriál šancí, Huf se musel otáčet, našlapaný Lapač bouřil a hnal domácí za vyrovnáním. Berani však dokázali vedení udržet a poprvé v sezoně se tak radují z vítězství v derby.

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): My jsme se zápasu zúčastnili jen v jedné třetině a to je proti tak silnému soupeři samozřejmě málo. V prvních dvou třetinách byl náš výkon velmi dietní, není to poprvé a už to budeme muset radikálně řešit, jelikož se blíží playoff a takové výkony ze začátku utkání si nemůžeme dovolit. 

Miloš Říha (PSG Berani Zlín): Každé derby je takový svátek a proto utkání taky tak vypadalo, ale co se týče výkonu, tak si myslím, že jsme byli po dvě části utkání lepším celkem. Vytvářeli jsme si více ze hry, dodržovali taktiku. Bylo jasné, že se domácí pokusí přitlačit na pilu a zatlačí nás. My jsme ale byli stejně aktivní a i díky tomu ten tlak nebyl tak velký. Po obdrženém gólu se jasně domácí dostali na koně a závěr byl pak velmi hektický ve hře šest na čtyři. Musím celému celku poděkovat za jejich obětavost a výkon.