Vstupenky online

Vsetín dotahoval, první bod v sérii urvala Jihlava

Jan Tajzler, Helena Hegeďová • 03.04.2022

V nedělním podvečeru byla na vsetínském Lapači rozehrána finálová série Chance ligy mezi Vsetínem a Jihlavou. Domácí nastoupili do utkání odhodlaně, ale skóre otevřela Dukla, když se prosadil Matouš Menšík. Vsetín k velké radosti rekordně zaplněného stadionu srovnal ve druhé třetiny díky Adamu Zemanovi. Dukla však brzy odpověděla Ondřejem Kachyňou. Vyrovnání obstaral ve třetí třetině Adam Hořanský, ale na branku Daniela Kowalczyka už Vsetín odpověď nenašel. Výhru Jihlavy pojistil trefou do prázdné klece Tomáš Čachotský. Už zítra se však na Lapači hraje znovu, tentokrát od 17:30.

CHANCE LIGA - F1 ne 3.4.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
2:4(0:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 29. Zeman (Vlach), 44. Hořanský (Březina, Vítek) – 6. Menšík (Chvátal, Havránek), 31. Kachyňa (Čachotský, Dundáček), 49. Kowalczyk (Havránek, Skořepa), 59. Čachotský (Havránek). Rozhodčí: Zubzanda, Hucl – Jindra, Hnát. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5030. Střely na branku: 45:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4.

VHK ROBE Vsetín: Málek – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, Hryciow, Š. Jenáček, J. Jenáček – Jonák, Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk, Zeman – Vlach, Berger, Vítek – Březina, Hořanský.
HC Dukla Jihlava: Žukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, Chvátal, Dundáček – Čachotský, Skořepa, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Eliáš, Juda, Čermák.

Vsetínští začali utkání aktivněji, čímž si vysloužili přesilovou hru. Početní výhoda vypadala z pohledu domácích slibně, ale po návratu vyloučeného Kachyni se slavilo na druhé straně. Z první větší šance se totiž prosadil centr třetí jihlavské formace Matouš Menšík, a to střelou z prvého kruhu. Za hosty mohl navýšit z brejku Čachotský, ale Málka pokusem mezi beton nepřekonal.

Vsetínští díky dobré hře v předbrankovém prostoru získali další přesilovku, v níž Říha nastřelil tyč, ale ve vlastním oslabení zhrozila i Jihlava. Oba týmy se dostávaly do gólových příležitostí, v závěru úvodního dějství měli Valaši hned tři šance na vrovnání, protože z individuální akce zakončovali Vlach nebo Půček a Smetanovu střelu od modré nasměroval Březina jen do horní tyče. Vsetínští ovšem Žukova v první třetině nepřekonali.

Druhou třetinu začali domácí táhlým tlakem, který sice Jihlava na chvíli přerušil, ale i tak se Vsetínu podařilo srovnat na 1:1. Adam Zeman dostal od Romana Vlacha přihrávku na levý kruh, vsetínský forvard se střelou nespěchal a našel si lepší pozici v mezikruží, odkud vypálil k levé tyči. O dvě minuty později už ale Dukla znovu držela vedení. 

Prostor mezi rukou a tělem vsetínského gólmana trefil svou střelou z levého kruhu obránce Ondřej Kachyňa. Vsetínská aktivita ubrala na síle a do útoku se častěji dostávali hráči hostujícího týmu, a to zejména v individuálních příležitostech. Sám před Málkem se tak octil třeba Čachotský nebo Helt.

Do třetí třetiny ovšem Valaši vstoupili opět plní odhodlání, což se projevilo na vyrovnávacím gólu z hole Adama Hořanského, který se v 44. minutě dostal k vyraženému kotouči a poslal jej do levého horního rohu. Otočit vývoj utkání mohli z přečíslení dva na jednoho Klímek s Půčkem, proti pokusu prvního jmenovaného se dokázal Žukov včas přemístit. Vsetínské zase držel pozorný Málek. Další šance na vedení se domácím naskytla v podobě přesilové hry, ale ty v prvním finálovém zápase nebyly vsetínskou doménou. 

Vsacané nevyužili ani čtvrtou početní výhodu a tři sekundy po návratu Čachotského do hry obdržel kotouč na modré čáře nikým nehlídaný Daniel Kowalczyk, jenž si připsal třetí přesnou trefu Jihlavy. Vsetínští nebyli daleko od další vyrovnávací střely, ale nakonec sáhli po hře bez gólmana, během které se do prázdné brány trefil Tomáš Čachotský a definitivně tak pojistil první finálový bod pro Jihlavu.

Ohlasy k utkání