Vstupenky online

Příběh nekončí! Valaši porazili Prostějov podruhé za sebou a vynutili si pátý zápas

Václav Trávníček • 24.02.2012

O tom, kdo z dvojice Prostějov – Vsetín postoupí do semifinále, se rozhodne až v neděli. Valaši totiž dokázali vyrovnat špatně se vyvíjecí čtvrtfinálovou sérii na 2:2, když odvrátili druhý mečbol Hanáků a v pátek na domácím ledě zvítězili 5:2. Velkou měrou se na výhře Vsetína podíleli útočník Filip Bajtek a obránce Jiří Heš, kteří shodně zaznamenali po třech bodech. Rozhodující pátý duel se odehraje v neděli od 17:00 na prostějovském ledě.

2. liga - ČF4 pá 24.2.17:30
VHK ROBE Vsetín
LHK Jestřábi Prostějov
5:2(2:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Sprušil (Heš), 15. Kajaba (Bajtek), 39. Vaněk (Heš, Spitzer), 52. Heš (Kajaba, Bajtek), 58. Bajtek (Bessonov, Kajaba) - 21. Kumstát (Duba, Šebek), 60. Čuřík (Šebek). Rozhodčí: Mrkva - Hrubec, Řezáč. Vyloučení: 6:7 navíc Mikšovský (PRO) 5+DKU. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2122. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Farda, Heš, Spitzer, Pelc, Hoďa, Bezuška - Zúbek, Vaněk, Sprušil - Vítek, Hruška O., Hruška P. - Kajaba, Bessonov, Bajtek.
LHK Jestřábi Prostějov: Sedlář - Kumstát, Doseděl, Osina, Kolibár, Peštuka, Paška, Tomiga, Finkes - Stejskal, Duba, Smejkal, Mikšovský, Černý, Žajgla, Čuřík, Šebek, Ševčík, Stráněl, Berčák.

Čtvrté utkání série Vsetína s Prostějovem začalo velkým náporem domácích. Ti na svého soupeře doslova vlétli a již po necelých dvou minutách si aktivitou vynutili přesilovou hru. Z ní neuběhla ani půlminuta a vyloučený Paška se, se sklopenou hlavou, vracel na led. Tečované Hešovo nahození sice Sedlář se štěstím zastavil, u vyraženého puku byl ale nejrychleji Antonín Sprušil a vrátil puk do sítě bezmocného gólmana Jestřábů. Po inkasované brance se hosté pustili do obléhání Plškovy klece, z optického tlaku však vytěžil jen šanci Smejkala, který ovšem zakončil Dubův průnik mimo tři tyče.

Valaši následně přežili nebezpečnou přesilovku LHK a poté znovu začali přebírat iniciativu. Na sklonku patnácté minuty za to byli odměněni druhou brankou. Po Bajtkově akci prostrčil Bessonov puk pod klekajícím obráncem přímo na hůl Reného Kajaby. Ten zachoval chladnou hlavu, položil si brankáře a následně kotouč nekompromisně uklidil pod víko. Ve zbytku třetiny si ještě domácí zahráli nepříliš povedenou přesilovku, na straně druhé už byla k vidění pouze velká skrumáž před Plškem. Nikdo z Jestřábů se v ní ale nedokázal protlačit ke kloudné střele. Do šaten proto odcházeli mnohem spokojeněji Valaši.

Prostřední dějství začali Prostějovští v početní výhodě a v čase 20:36 se dočkali snížení. Pavel Kumstát dostal nabito na modrou, ještě si posunul puk do výhodnější pozice a pak nechytatelnou dělovkou na lapačku propálil Plška. Čekalo se, že vstřelené branka hosty ještě více nakopne, překvapivě to ale byli domácí, kdo v dalších minutách diktoval tempo hry. Ve dvacáté třetí minutě se Heš, v akci dva na jednoho, rozhodl pro střelu – mířil sice přesně do horního růžku, Sedlář ale předvedl skvělý zákrok lapačkou. Vsetín hrál nadále s velkým nasazením a hosté si často museli pomáhat jen za cenu faulů. Ze tří, po sobě jdoucích přesilovek, z nichž jedna byla dokonce minutová pět na tři, ale VHK nevytěžil zhola nic. Největší šance zelenožlutých tak paradoxně přišla při hře pět na pět, Spitzerovu dělovku ale zastavila tyč. Na druhé straně byl při ojedinělé příležitosti Jestřábů blízko vyrovnání Stejskal, jeho teč ale zamířila mimo.

V šestatřicáté minutě zasáhl Mikšovský Zúbka holí do obličeje, načež vsetínský útočník zamířil na ošetřovnu a hostující útočník do kabin, neboť vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání. Vsetínu zprvu dlouhá přesilovka nevycházela, když ale obránce Paška odpálil touš až na tribunu, naskytla se mu dvouminutová výhoda pět na tři. Tou již Valaši nepohrdli. Nejprve sice Heš trefil jen tyč, další bombu zkušeného beka VHK ale Sedlář dokázal jen vyrazit a Daniel Vaněk poslal puk, i s pomocí štěstěny, za brankovou čáru. Po dvou třetinách byli proto hosté stále ve dvoubrankovém skluzu.

Od úvodních okamžiků třetího dějství si Jestřábi vynutili územní převahu, obětavě bránící domácí je ale prakticky nepouštěli do střeleckých pozic. Naopak, v třiačtyřicáté minutě vypálil od modré Heš a jeho tečovaný pokus jen o chloupek minul levou tyč Sedlářovy klece. Ke snížení následně Prostějovu nepomohly ani dvě přesilové hry. Zamkli sice Valachy před jejich svatyní, i nadále ale jen marně hledali místo k nebezpečné střele a když už nějaká rána doputovala až k Plškovi, byl vsetínský muž s maskou připraven. Jednu tutovou šanci si ale Jestřábi přeci jen vytvořili, Čuřík ovšem nedokázal z blízka dorazit puk do odkryté klece. V devětačtyřicáté minutě pak odolal Plšek a jeho pravý beton i proti šikovnému pokusu Černého po ledě.

Čas 51:15 pak přinesl definitivní rozhodnutí. Bajtek poslal do jízdy puk Kajabovi, ten ho zavezl do útočného pásma, nahrál, ze druhé vlny najíždějícímu, Jiřímu Hešovi a domácí bek, ač faulován, dokázal zakončit přesně k tyči. Inkasovaná branka definitivně zlomila odpor Jestřábů. Ti sice ještě zazlobili v přesilové hře, poté ale na výhru viditelně rezignovali. Dvě a půl minuty před koncem jim navíc výborně hrající třetí formace VHK zasadila další ránu. Bessonov se šikovně protáhl kolem beka a následně poslal puk přímo na hůl Filipa Bajtka, který z blízka neměl problém uklidit touš do sítě. Poslední slovo v utkání však měli přeci jen hosté. Sedm sekund před sirénou poslal Jakub Čuřík puk přesně mezi Plškovy betony a kosmeticky tak upravil stav zápasu na konečných 5:2. Stav série je tak srovnán na 2.2 a o postupujícím se rozhodne v nedělním zápase. Ten startuje na prostějovském ledě v 17:00.

Ohlasy k utkání

Petr Zachar (trenér Prostějova): „K dnešnímu zápasu není moc co říct. Odehráli jsme katastrofální první třetinu, ve které nás Vsetín přitlačil, dal góly a jednoduše nás přehrával. Ve druhé třetině jsme se dopustili několika zbytečných faulů a místo, abychom se dostali do zápasu, domácí využili přesilovku a po té už se zápas jen dohrával. Do nedělního utkání musíme něco změnit, připravit se na něj hlavně psychicky. Pořád zbývá ještě jeden zápas a my ho hrajeme doma.“

Luboš Jenáček (asistent trenéra Vsetína): „Nádhera! Nám se podařilo to, v co jsme tajně doufali po skvěle odehraném zápase v Prostějově. Středeční utkání bylo plné obětavosti a nám se povedlo na něj dnes navázat. Dostali jsme se do euforie a myslím, že i přes to, že v naší hře bylo pár chyb, které však k hokeji patří, tak na ledě nebyl dnes hráč, který by tam nenechal srdce, nenechal tam všechno. Myslím si, že pokud tuto euforii udržíme a my věříme, že ano, tak budeme hrát do posledního dechu i v neděli v Prostějově. A tím bych chtěl pozvat také všechny naše věrné fanoušky, aby nás v neděli přijeli podpořit.“