Vstupenky online

Představujeme: Manažer mládeže Ondřej Němec

Redakce • 06.11.2023

Postupně představujeme členy vedení Valašského hokejového klubu, se kterými navíc budou mít fanoušci možnost komunikovat prostřednictvím dotazů v rubrice Na ráně. Po manažerské funkci u A-týmu se přesuneme k neméně důležité součásti klubu a to mládeži. Manažerem mládeže se stal bývalý vynikající obránce a mistr světa z roku 2010 Ondřej Němec.


Pokládat dotazy Ondřeji Němcovi můžete ZDE

Ondro, řekněte nejprve, nechybí vám život profesionálního hokejisty?

Před minulou sezonou jsem věděl, že chci končit a budu hrát poslední rok. Na jednu stranu to bylo těžké po 25 letech profesionálního hokejisty a 35 lety hraní hokeje skončit, bylo vážně těžké od toho odejít. Měl jsem ale výhodu, že jsem se rozhodl dopředu a měl jsem tak dostatek času se na následky svého rozhodnutí připravit, v podstatě jsem se na to celý rok připravoval. Věděl jsem, že ta chvíle nastane, nebylo to rozhodnutí z minuty na minutu. Člověk se s tím nějakým způsobem smířil, přešel jsem na druhou stranu a mám práci, která mě naplňuje. Na hokej se ale zajdu rád podívat a klukům fandím, samozřejmě trochu mi to chybí, ale mám teď jinou práci. 

Už před rokem jste se připojil k trénování mládeže, naplňuje vás tahle práce?

Práce s malými dětmi je dost specifická. Je to hodně o trpělivosti, obětování se a neustálého opravování. Baví mě sledovat pokroky, navíc pokroky u menších dětí jsou nejvíc vidět. Jsem šťastný, když vidím, jak se jejich pokroky přenášejí i do zápasů, pak vidím i tu jejich radost. Momentálně jsem u dorostu, kde už to je víc o taktice. K dorostu si chodím trochu odpočinout od malých dětí, protože tam už to není tolik o bruslení, ale spíš o tréninku a nastavení taktiky a to je směr, kterým bych se chtěl v trénování ubírat. 

Můžete popsat, jak se zrodila možnost obsadit vás do manažerské pozice? 

Řešili jsme s vedením moje zapojení ve VHK po konci hráčské kariéry. Vedení klubu přišlo s nabídkou, kterou jsem si ale potřeboval nejprve rozmyslet a trochu utříbit myšlenky. Přišlo mi to jako dobrá věc. Řekl jsem si, že to je něco, co bych chtěl dělat a co mě bude bavit. Chci být u každodenního dění na stadioně, být u důležitých rozhodnutí a řešit záležitosti v co nejlepší prospěch VHK. 

Co vše by mělo být náplní vaší práce? 

Společně s šéftrenéry mládeže a vedením klubu vytyčit cíle pro danou sezonu. Dotáhnout příchody hráčů, které máme vytipované po komunikaci se skautingem a jednotlivými trenéry. Samozřejmě je to také komunikace s rodiči, komunikace s manažery i trenéry okolních klubů. Pak se bavíme také o komunikaci na svazové úrovni a fungování napříč všemi trenéry ve strukturách VHK, kam spadá i řešení možných nepříjemných situací, je toho celkem dost. 

Jaké je nastavení cílů v mládežnickém hokeji pro letošní sezonu a strategicky i výhledově do dalších sezon?

Co se týká cílů, tak u juniorky je to samozřejmě navázání na loňskou sezonu a pokusit se zabojovat o postup do extraligy juniorů. U dorostu je jasně daná priorita postupu do extraligy dorostenců na příští sezonu. U extraligy 9. tříd je pořád šance na postup do play-off a mimimálně udržení extraligové příslušností do dalších sezon, tak abychom měli co nejvíc nejvyšších soutěží. U mladších kategorií samozřejmě výsledky nejsou až tak důležité, bude nám záležet na progresu jednotlivých hráčů. Chceme vychovávat naše hráče, kteří pak budou nastupovat za Vsetín v nejvyšších juniorských soutěžích a budou nakukovat do A-týmu. Výhledově do dalších sezon chceme samozřejmě, aby se naše mužstva účastnila nejvyšších soutěží to znamená extraligy juniorů, extraligy dorostenců a extraligy 9. tříd. Přejeme si, aby námi vychované děti a ti kteří tady vyrůstají měli velkou šanci probojovat se do A-týmu a měli jednou příležitost nastoupit před vyprodaným Lapačem.


Pokládat dotazy Ondřeji Němcovi můžete ZDE  

banner pod článkem