Vstupenky online

Premiéra trenéra Vůjtka skončila vítězstvím Vítkovic

Václav Trávníček, Aleš Koňařík • 02.11.2004

O s t r a v a – Po dvou vítězných zápasech, ve kterých vsetínští hokejisté získali cenných pět bodů, dnes nestačili na celek Vítkovic a prohráli na jeho ledě 4:0. Utkání rozhodla první třetina, kdy malátně hrající Valachy dvakrát překvapil Zbyněk Irgl. Houževnatou snahu Valachů o vstřelení branky pak ve třicáté minutě zlomil David Moravec gólem na 3:0, Štefankův následný zásah byl už jen kosmetickou úpravou výsledku. Vítkovický trenér Vůjtek si tak úspěšně odbyl svoji premiéru na lavičce ostravského týmu.

- 20.kolo út 2.11.17:00
HC Vítkovice Ridera
VHK ROBE Vsetín
4:0(2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Irgl (Turek), 17. Irgl (Tomášek), 30. D. Moravec (Philipp), 57. J. Štefanka (Malík). Rozhodčí: Kubeš - Čížek, Padevět. Vyloučení: 8:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5851.
HC Vítkovice Ridera: Pinc - Černošek, Philipp, Seman, Malík, Pavel Kumstát, Rimmel - I. Padělek, Burger, D. Moravec - Vůjtek ml., Šimíček, Krayzel - Irgl, Turek, Hubáček - Varaďa, J. Štefanka, Tomášek. Trenéři: Vůjtek st. a Trličík.
VHK ROBE Vsetín: Čechmánek - Gýna, Horák (8. Vašut), Němec, Frolo, Jaškin, Gřegořek, od 46. min. navíc Hrabal - Radivojevič, Brabenec, Veselý - Kovář, Vak, Demel - Dubec, Vlach, Selingr - Korotvička, Pavliš, Květoň. Trenéři: Stavjaňa a Neliba.
Pod permanentním tlakem se ocitlo vsetínské mužstvo v první třetině zápasu s Vítkovicemi, kdy se vzmohlo na pouhé dvě přímé střely na brankáře Pince. Vítkovice si vypracovávaly šance jak na běžícím pásmu, v soubojích jeden na jednoho jasně dominovaly. Před Čechmánkem byl zakončující hráč často neobsazený. Skóre se měnilo velice brzy, Turek vybojoval u mantinelu puk a Irglova nepříliš povedená střela propadla Čechmánkovi mezi tělem a lapačkou. Laciný gól ale vsetínský gólman nahradil mnoha dalšími zákroky, kdy z vítkovických holí bral jasné šance.

Po Horákově hloupé chybě ztroskotal na Čechmánkových betonech Turek, v přesilové hře při vyloučení Gýny stál na konci pohledné kombinace celého útoku Šimíček. Jediný náznak šance si Vsetín vytvořil až v 15.minutě v oslabení, kdy Vlach s Kovářem ujeli v brejku, ale Kovář trefil jen padajícího obránce.

Poprvé tak Pince otestoval až v 18.minutě Ondřej Němec, to už ale Vsetín prohrával o dvě branky. V závěru přesilové hry při trestu Gýny znemožnil všechny bránící hráče hostů Irgl a třetí dorážkou po předchozím průjezdu pásmem překonal Romana Čechmánka.

Veselý vyzkoušel v úvodu druhé části Pincovu pozornost víceméně propagační ranou směřující mezi betony, ale Vsetín zřetelně přidal na tempu i důrazu a konečně byl schopen vymanit se z tlaku. Možnost korigovat propásl zkraje třetiny také Vak, po předchozí Demelově důrazném napadaní se ocitl Pinc bez hokejky i mimo branku, puk se však zasekl v chumlu bránících hráčů. Když už se zdálo, že kontaktní gól je na spadnutí, přišlo osudové zaváhání v přesilové hře. Philipp vyslal na zteč Davida Moravce, který prostřelil Čechmánkovy betony.

Zbytek druhé části se rozmělnil ve spoustě trestů, hra samotná upadla do nepříliš záživného průměru. Vsetín se trápil. Z minutové výhody 4 proti 3 nevytěžil zhola nic a hostující hráči nebyli sto založit kloudnou akci, po které by se mohli alespoň na chvíli usadit v útočném pásmu. Hlouček vsetínských fandů se dožadoval „alespoň tyčky.“

Té se nakonec dočkali na obou stranách. Vsetín se snažil o čestný úspěch, ale nebylo mu přáno. Šanci na první extraligovou trefu propásl David Květoň, jemuž při nájezdu v rozhodující okamžik před Pincem sklouzl puk z čepele. V oslabení pak Vak konečně vyslyšel fanoušky a po Veselého příhře sice rychlou kličkou zmátl Pince, jenže puk se odrazil od tyčky zpět do pole. V téže početní výhodě se rozezněla i konstrukce na druhé straně, bez přípravy pálil Krazyel a Čechmánek stačil jen otočit po zvuku hlavou. Poslední střeleckou etudu utkání sehráli nakonec domácí, po učebnicové akci dorazil Juraj Štefanka mezi Čechmánkovy betony pohotovou Malíkovu střelu od modré čáry.

Ohlasy k utkání

Vladimír Vůjtek (Vítkovice): "Pomohl nám rychlý i trochu levný gól. Ale jinak jsme první třetinu sehráli velmi dobře. Od druhé části Vsetín přidal na důrazu a zlepšil bruslení a začal nám dělat velké problémy. Hráči i pak chtěli a bojovali o sebedůvěru, třebaže to nebylo úplně ono. A bylo to vidět i v závěru, kdy jsme soupeře pustili třikrát samotného před branku. Věřím, že po posledních úspěšných výsledcích se to bude dále zlepšovat."

Antonín Stavjaňa (Vsetín): "Do zápasu jsme vstoupili ustrašeně a s přílišný respektem, kterého jsme se zbavili až za stavu 0:2. Pak jsme hru srovnali, ale spálili jsme spoustu šancí. Ve druhé části jsme Vítkovice dokonce výrazně přestříleli, ovšem bez efektu. Hráči se u volní, až jakmile je zápas rozhodnutý. Pak se dokáží prosadit, ale to už je samozřejmě pozdě. Bez gólu se body nedají získat."