Vstupenky online

Šesté finále rozhodla jediná branka, do baráže postupuje Jihlava

Jan Tajzler • 12.04.2022

Valaši mířili na Vysočinu s jasným cílem a tím bylo vrátit sérii zpět na Lapač k rozhodujícímu duelu. Jenže znovu jako v předcházejících duelech, i tentokrát se radoval z vítězství tým, který obstaral první branku v utkání. Tu měl na svědomí v 18. minutě utkání Filip Seman, jehož trefa se navíc ukázala jako rozhodující. Vsetín ve zbytku utkání marně hledal recept na brankáře Žukova a letošní sezona pro něj končí. Do baráže o Tipsport extraligu postupuje jihlavská Dukla.

CHANCE LIGA - F6 út 12.4.17:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
1:0(1:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky:  18. Seman (Menšík, Brož). Rozhodčí: Pešina, Wagner – Polonyi, Zídek. Vyloučení: 2:3.Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5024. Střely na branku: 40:22. Průběh utkání: 1:0.

HC Dukla Jihlava: Žukov – Mareš, Bilčík, Kachyňa, Dundáček, Kowalczyk, Eliáš, Valenta – Čachotský, Skořepa, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Čermák, Juda.
VHK ROBE Vsetín: Málek (Gába) – Smetana, Ondračka, Š. Jenáček, Jerofejevs, J. Jenáček, Štach, Vosátko – Jonák, Pšurný, Hořanský – Berger, Vlach, Zeman – Gago, Venkrbec, Rob – Vítek, Březina, Klímek.

Jihlava do domácího utkání nastoupila aktivně a pomohlo jí také vyloučení Smetany, jenž fauloval vysokou holí a vysloužil si trest na 2+2 minuty. V dlouhé přesilové hře měl největší příležitost po střele Kowalczyka Zadražil, ale na hranici brankoviště nedokázal Málka prostřelit mezi betony. Vsetín se následně ubránil bez inkasované branky.

Domácí však byli aktivnějším i při plném počtu hráčů, Kachyňa našel před Málkem dobře postaveného Harkabuse, ale ten si nedokázal puk ideálně srovnat na holi a vsetínského brankáře nepřekonal. Pak už se k první vážnější příležitosti dostal i Vsetín. Rob s Venkrbcem postupovali do přečíslení dva na jednoho, ale druhý jmenovaný z voleje na Žukova nevyzrál, ke střele se dostal ještě Rob, ale ani on pozorného brankáře Dukly neprostřelil.

Když už se zdálo, že první třetina skončí bez branek, udeřila Dukla po aktivním forčekingu, ze kterého těžil Menšík, jenž našel před Málkem Filipa Semana a ten bekhendem pod horní tyč otevřel skóre utkání. Valaši pak dostali možnost přesilové hry, ale do první sirény už se skóre neměnilo. 

Druhá třetina nepřinášela příliš brankových příležitostí. To mohl narušit Skořepa chvílí před polovinou základní hrací doby se dostal k odraženému puku po vhazování před Málkem, ale z bezprostřední blízkosti vsetínského brankáře nepřekonal. Zanedlouho si na Štacha nedovoleně počínal Čachotský a rozhodčí poslali Jihlavu do čtyř. Nabízenou přesilovou hru však hosté nepotrestali.

Slibnou příležitost ke srovnání měl po úspěšném napadání Roba Vlach, ale svou kličku do bekhendu nedotáhl a Menšík po zákroku Žukova odpálil puk do bezpečí. Vyrovnání hosté neslavili ani v posledních vteřinách druhé třetiny, po střele Smetany skákal puk v brankovišti, ale znovu pozorná jihlavská obrana krizovou situaci ustála a i po dvou třetinách platil nejtěsnější možný rozdíl ve prospěch domácího mužstva. 

Vsetín se ani ve třetí třetině nedostal k výraznějšímu náporu nebo spíš k brankové příležitosti, která by zaváněla vyrovnávací trefou. Naopak Jihlava celkem v poklidu kontrolovala své jednobrankové vedení, které navíc mohla navýšit, když si slibné příležitosti vytvářel aktivní Helt. Velmi blízko ke druhé trefě byl po přihrávce Harkabuse Zadražil, ale Málek se stačil včas na brankovišti orientovat a zasáhnout. Valaši si možnost závěrečného náporu zkomplikoval vyloučením Bergera. V přesilové hře byl blízko k rozhodnutí kapitán Skořepa a po něm i Helt, ale vsetínská obrana krušné chvíle ustála. V závěru vrhl Vsetín veškeré síly do útoku, minutu před třetí sirénou odvolal brankáře Málka, ale kýžené vyrovnávací branky se nedočkal. Vítězem Chance ligy se tak stala Dukla Jihlava. 

Ohlasy k utkání

Jan Srdínko (VHK ROBE Vsetín): Co dodat? Musím pogratulovat Jihlavě k vítězství. V tuto chvíli v nás přetrvává zklamání. Ale když se ohlédneme za sezonou, čím jsme si prošli. Celou sezonu nás provázela různá zranění. Takže kluky musíme pochválit. Tato série byla nesmírně vyrovnaná a rozhodovaly maličkosti. Jihlava byla efektivnější v zakončení, než my, což rozhodlo sérii.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Potvrdilo se pravidlo prvního vstřeleného gólu = vítězství. I když v prvních dvou třetinách jsme si místy hodně koledovali, protože jsme do hry vkládali nějaké věci navíc. Ale třetí třetinu jsme odehráli úplně skvěle. Vsetín jsme do ničeho nepustili. Výborný výkon podal Maks, podržel nás a celý tým podal neskutečně bojovný výkon. Ale to platí o celé sérii.