Vstupenky online

2. galavečer mládežnického hokeje

Zuzana Marcalíková • 19.05.2002

B r n o - Mládežnický hokej se oblékl do gala, aby ocenil své nejlepší v uplynulé sezoně. V sále brněnského hotelu Voroněž vystoupili na podium i hráči vsetínských týmů. Lukáš Plšek byl vyhlášen nejlepším brankářem Diderot extraligy juniorů a Lubomír Štach nejproduktivnějším obráncem Nutella extraligy dorostu. Ondřej Němec a Jiří Hudler převzali ocenění za bronz na mistrovství světa hráčů do 18 let. Slavnostní večer probíhal za přítomnosti vrcholových představitelů ČSLH a známých osobností historie brněnského hokeje. Po předání cen následoval raut, kde se hráči mohli neformálně setkat s pozvanými hosty a novináři.

Uničovský rodák a brankář vsetínských juniorů Lukáš Plšek je nejlepším juniorským gólmanem uplynulé sezony. „Proč se vsetínský stadion jmenuje Na Lapači? No asi proto, že tady chytali vždycky dobří gólmani!“ odpaluje s přehledem a humorem zvídavý dotaz. Pak zvážní. „Mým cílem je mezi ty dobré gólmany se zařadit a chytat v extralize tady na Vsetíně.“ Kromě hokeje se jako většina sportovců jeho věku zabývá studiem. „Střední školu určitě chci dodělat. Myslím, že je důležité mít aspoň maturitu,“ říká s přesvědčením. Ne vždy ale byl hokej a škola jediným jeho zájmem. „Třeba v těch osmi letech jsem měl spoustu zájmů. Holky jsem nenaháněl, to ne. Jee, to jsem ještě pořádně něvěděl, co je holka!“ směje se. A s uzardění dodává: „Teď už to vím…“

Lubomír Štach v posledním roce svého působení v dorostu nasbíral v 33 zápasech 34 bodů, což ho staví do role nejproduktivnějšího mezi dorosteneckými beky. Není divu, že si ho všimla média. „Psali o mně teď nedávno v novinách, na to byli všichni u nás doma moc hrdí. Okopírovali to a rozdávali příbuzným. Ale to je jen taková legrace.“ Kdo ho v hokeji nejvíce naučil? „V dorostu mi hodně dal a naučil mě pan trenér Hudler. Ale teď už přecházím do juniorů.“ Svůj zatímní cíl má stejný jako Plšek. „Taky bych si rád někdy zahrál za vsetínské áčko, ale to je ještě asi daleko.“ Zato jako student je cestovatel. „Se školou je to veselé. Chodil jsem teď rok do prváku na průmyslovku, ale od září budu chodit zase do prváku na obchodní akademii.“ Trenér vsetínských dorostenců, pan Jiří Hudler starší, má o svém svěřenci jasno: „Luboš Štach je talent, výborný hráč. Má moc šikovné rychlé ruce, přehled o hře, chytrou rozehrávku. Mezírky bych viděl v důrazu v osobních soubojích, ale snad ještě povyroste a bude to lepší. Jako kluk je fakt dobrý do hokejové party. A taky chodí moc pěkně učesaný,“ naráží trenér s humorem na hráčův poněkud extravagantní účes.

„Osmnáctky“ dostaly od hotelu Voroněž za svou medajli obrovský dort, který jim byl servírován. „Dort byl dobrý, ale já teď sladké moc nemůžu, musím držet dietu,“ hladil si břicho nejlepší obránce šampionátu "18" Ondřej Němec. „Slavit bronz s klukama v Praze jsem nebyl. Oslavil jsem to radši jen doma s přítelkyní a kamarády. Stejně jsem domů přišel cik-cak, máma mě nechtěla pustit dovnitř,“ vyprávěl bez jakéhokoliv provinilého výrazu. „Vlasy mám odbarvené právě ještě z mistrovství. Všichni nastoupení na modré čáře, a žluté vlasy!…Já nejsem nezbedné dítě, já jsem teď náhodou moc hodné dítě!“ bránil se nařčení s veselými ohníčky v očích. Jiří Hudler starší svého mladého přítele bránil s humorem oběma vlastním. „Ondra opravdu není nezbedné dítě. Je to pracovitý kluk. Akorát teď nedávno měl dvě pohlavní nemoci - angínu a chřipku. Nakazil se tím v mančaftu. Ale to vy nemůžete znát, na to jste ještě moc mladá.“ Ondřej měl na sobě velmi slušivý oblek, jak se ukázalo, s velmi krátkou dosavadní historií. “Říkali, že tady můžu být v riflích a tričku. A pak jsem sem přišel a všichni byli v oblecích. Tak jsem tady lítal po městě a nakonec jsem koupil toto,“ zapnul knoflík krásného tmavě modrého saka. „Na draft si ale asi obleču to tričko s nápisem ´Druhý vicemistr světa´, to aby to tam všichni věděli,“ plánoval užít dar od OP Prostějov. Draft NHL bude velká událost a je třeba se na něj řádně připravit. „Jedeme tam teď zanedlouho na týden na pohovory a testy. Doufám, že jim budu rozumět. Myslím, že dopadnu líp než Venca Nedorost. Ten prý uměl jen ´I am typical Czech player´. To já umím víc. Možná bych i řekl, že jsem obránce, že hraju na Vsetíně a kdyby chtěli, že bych hrál i v NHL,“ považuje se za všestranně vybaveného a na vše připraveného Němec.

Jiří Hudler mladší, kapitán 2. vicemistrů světa do 18 let, přišel na galavečer o berlích. Nechal si totiž od lékařů nedávno vyspravit koleno. Před zahájením akce si ve foyer sálu dlouho přátelsky povídal s hostem večera, útočníkem HC Hamé Petrem Čajánkem. A ačkoliv pak z podia ani jednou nezaznělo jeho jméno, byl největší hvězdou večera a celou dobu bylo okolo něj plno zájemců o hovor. V závěru nebyl svými spolucestujícími na trase Brno-Vsetín k nalezení. „Kde je sakra furt ten Jaguár!“ shánějíc Hudlera láteřil Ondřej Němec. A jak jde jinak život? „Na Vsetíně už trénujeme. Dá se říct, že makáme jak barevní. Ovšem tamty spory na vedení, joo to bych taky moc rád věděl, jak to dopadne,“ povzdechl si Ondřej a zamával na rozloučenou…

banner pod článkem