Vstupenky online

Vsetín zvládl třetí finálové utkání a vede v sérii 2:1

Jan Tajzler • 07.04.2022

Finálová série Chance ligy se přestěhovala na Vysočinu a znovu se ukázalo, jak důležité je vstřelit první branku v utkání. Tu Vsetín obstaral v čase 4:00, aby již v čase 5:01 vedl 2:0. Jihlava sice do první sirény snížila na rozdíl jediné branky, ale po výměně stran Valaši využili přesilovou hru zásluhou Březiny. Dukla pak ještě stačila reagovat Skořepou, ovšem dvoubrankové vedení vrátil týmu z Valašska Venkrbec. Vsetín ve třetí třetině převedl velmi dobrý taktický výkon směrem do defenzívy, na jeho vítězství už nic nezměnila ani šťastná trefa Čachotského z poslední vteřiny základní hrací doby.

CHANCE LIGA - F3 čt 7.4.17:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
3:4(1:2, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Helt (Zadražil), 25. Skořepa (Čachotský), 60. Čachotský (Helt, Havránek) – 4. Zeman (Berger, Říha), 6. Jonák (Smetana, Březina), 23. Březina (, Smetana), 35. Venkrbec(Jonák). Rozhodčí: Zubzanda, Pilný – Štofa, Beneš. Vyloučení: 1:5, navíc Kowalczyk (Jihlava) 5 min. a do konce. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3034. Střely na branku: 21:19. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4.

HC Dukla Jihlava: Žukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Eliáš, Kachyňa, Dundáček, Chvátal – Čachotský, Skořepa, Havránek – Harkabus, Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Smetana, Ondračka, Říha, Jerofejevs, Hryciow, Štach, J. Jenáček – Jonák, Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk, Klímek – Berger, Vlach, Zeman – Hořanský, Březina, Vítek.

Valaši museli v úvodu utkání čelit náporu domácí Dukly a brankář Gába byl od prvních vteřin v permanenci. Vsetín ovšem dokázal udeřit z první útočné akce, Adam Zeman si zpracoval přihrávku od Bergera, natáhl si puk na pravý kruh a prudkou ránou prostřelil Žukova nad rameno do protipohybu. Uběhlo pouze 55 vteřin hry a solidně zaplněný sektor hostů propukl v jásot podruhé. Smetana od modré čáry sice trefil pouze Víta Jonáka, ale vsetínský kapitán se dokázal z otočky prosadit přesnou trefou do levého rohu jihlavské klece.

Jihlava se mohla vrátit do zápasu v přesilové hře, ale stejně jako na Lapači byla v této herní disciplíně neúspěšná, naopak Vsetín vzorově bránil. Dukla však přeci jen předvedla výraznější vůli po kontaktní brance, Harkabusovu střelu z voleje ještě Gába dokázal vystihnout, když se včas stačil přemístit, ale hned vzápětí konkrétně v čase 17:34 už vsetínský brankář lovil puk ze sítě. Zadražil zpoza branky našel na hranici vsetínského brankoviště výborně postaveného Filipa Helta a ten zavěsil pod horní tyč. Závěr první třetiny přinesl vyhrocené okamžiky na ledové ploše, nejprve atakoval Kowalczyk nedovoleně Hryciowa, za což si vysloužil pětiminutový trest a předčasný odchod do kabin. Vsetín si však možnost dlouhé přesilové hry zkomplikoval po nedovoleném ataku Jonáka na Skořepu. Po první třetině však mohl být spokojenější tým z Valašska.

Vsetín nakonec přeci jen potrestal Kowalczykův trest, když po návratu Jonáka zpět do hry pokračoval v přesilové hře. Puk si na vrcholek pravého kruhu navedl Březina a zamířil přesně. Jihlava však dokázala za necelé dvě minuty znovu kontrovat, spolupráci dvou jihlavských osobností zakončil po přihrávce Čachotského přesnou střelou z voleje domácí kapitán Josef Skořepa.

Druhá třetina se nesla ve vyrovnaném duchu, domácí se snažili najít cestu k vyrovnávací brance, ovšem Valaši se na Vysočině prezentovali organizovanou hrou do defenzívy. V čase 34:41 zastavili Vsetínští rozehrávku Dukly ve středním pásmu a z toho těžil Jonák, jenž nakonec vypálil z levé strany, Žukov ránu vsetínského kapitána pouze vyrazil před sebe, kde byl na dorážku připraven Matouš Venkrbec a Vsetín znovu vedl o dvě branky, tentokrát 4:2. Jihlava se mohla vrátit zpět na kontakt v závěru druhé třetiny, ale Valaši oslabení příkladně ubránili a před poslední dvacetiminutovkou drželi slibný dvoubrankový náskok. 

Vsetín od prvních minut třetí třetiny zabezpečil obranné pásmo a Jihlava měla velmi těžké projít přes organizovanou defenzívu valašského celku. Trpěliví Valaši navíc mohli své vedení navýšit, když si po levém křídle najel až před Žukova Březina, vyměnil si kotouč s Klímkem, ale z hranice brankoviště neprostřelil Žukova, jenž zastavil puk betonem. Zanedlouho kombinoval Jonák s Robem, střela druhého jmenovaného mířila těsně mimo. 

Jihlava se dostala do závěrečného náporu díky vyloučení Vlacha, v probíhající přesilové hře, konkrétně v čase 55:19, sáhli domácí ke hře bez brankáře, ale vsetínská obrana v čele s Gábou v brance odolávala tlaku Dukly. V úplném závěru se však Jihlava přeci jen prosadila, po šťastném odrazu trefil odkrytou branku Vsetína Tomáš Čachotský, to bylo však v čase 59:59 a tato trefa už nic nezměnila na vsetínském vítězství. Valaši se tak ve finálové sérii Chance ligy ujímají vedení 2:1 na zápasy a v pátečním utkání budou bojovat znovu na ledě jihlavské Dukly o postupový mečbol do baráže o Tipsport extraligu. 

Ohlasy k utkání

Jan Srdínko (VHK ROBE Vsetín): Odehráli jsme velice těžké utkání, jsme rádi, že jsme se toho dobře zhostili. Kromě prvních pěti minut, kdy nás dostala Jihlava pod tlak, to pak byl vyrovnaný hokej a v proměňování šancí jsme byli efektivní. Vždycky se nám povedlo odskočit a do třetí třetiny jsme byli o dva góly napřed. Co se týče obranné hry v poslední třetině, bylo to asi nejpovedenější z utkání. Nechybovali jsme, hráli poctivě a mohli si to zkomplikovat jenom posledním vyloučením. Jihlava odvolala gólmana a zavřela nás tam, naštěstí jsme to ustáli a vliv na utkání nemělo ani to snížení. Kluky musíme za výkon pochválit a poděkovat jim, jediná kaňka jsou dvě zranění, a to Michala Hryciowa a Romana Půčka. Oba jedou na vyšetření do nemocnice.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Měli jsme dobrý vstup do utkání, ale to bylo asi tak jediné, co se nám povedlo. Góly nás dostaly trochu pod deku a bylo vidět v první třetině, že Vsetínu byl za stavu 0:2 plný led. Na druhou stranu musím pochválit kluky, že jsme se z toho dokázali oklepat a vstřelit kontaktní gól. Definitivně nás však pohřbil gól na 2:4 po individuální chybě. Vsetín pak hrál třetí třetinu skvěle a do ničeho nás nepustil. Snažili jsme se dostat soupeře pod tlak, ten ale skvěle otáčel hru a my neměli už asi ani nohy, abychom to zvládli. I tak ale patří klukům dík za to, že to nevypustili a poslední gól na 3:4 třeba napověděl, že se budeme o ten čtvrtý zápas rvát.