Vstupenky online

Vsetín padl s houževnatým Frýdkem-Místkem a opět doma ztratil

Filip Bazala • 28.11.2012

V rámci dvacátého kola přijel na Vsetín tým Frýdku-Místku, který se musel z počátku bránit náporu domácích. Valaši šli do dvoubrankového vedení, ale hosté dokázali snížit a stav 3:1 dokonce obrátili na 5:3 ve svůj prospěch. Vsetín snížil, ale v přesilové hře si domácí nechali dát gól, a i když ještě snížili v před koncem zápasu srovnat už nedokázali. Po Prostějovu tak i Frýdek-Místek vyloupil lapač.

2. liga - 20.kolo st 28.11.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Frýdek-Místek
5:6(2:1, 1:2, 2:3)
Branky a nahrávky: 1. Zúbek (Vaněk), 13. Vítek (Hruška P., Podešva), 29. Farda (Vrba), 52. Vaněk (Farda, Zúbek), 57. Vrba (Vaněk, Mikšovský) - 17. Kelner (Ferenc, Ovšák), 32. Kudláček, 34. Škatula (Ovšák, Slovák P.), 42. Škatula, 46. Škatula (Ferenc, Slovák P.), 54. Škatula (Rozum). Rozhodčí: Obadal – Dučák, Vožda. Vyloučení: 6:10 navíc Ferenc (FRM) 10 min. OT. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 917. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:5, 4:5, 4:6, 5:6.
VHK ROBE Vsetín: Hromada – Vrána, Vrba, Farda, Vodák, Mečiar, Žabčík – Zúbek, Vaněk, Mikšovský - Dubec (10. Brezáni), Podešva, P. Hruška - Kubo, O. Hruška, Vítek.
HC Frýdek-Místek: Chvostek – Ovšák, Ferenc, Škatula, Teper, Štubňa, Hrubý, Slovák P., Kelner, Rozum, Krutil, Sluštík J., Sluštík O., Slovák J., Gogolka, Kudláček, Gajda, Čintala, Bártek.

Valaši měli impozantní vstup do utkání, neboť hned za 33 sekund dostal kotouč za Chvostka po přihrávce od Vaňka střelec František Zúbek. To domácí inspirovalo do další části hry, kde byli i nadále aktivnější a velmi nebezpeční. V 9. minutě se před brankou hostí zjevil zcela nehlídaný Kubo, ale v dobré šanci minul. Prozatím neškodný Frýdek se do hry dostal až v přesilové hře, do které také zakomponoval svou první šanci utkání. Ondřej Sluštík ranou z mezikruží orazítkoval břevno Hromadovy svatyně. Jenže ihned po skončení přesilové hry se na led dostala druhá vsetínská formace. Podešva v rohu nejprve ukázal své rychlé ruce a poté nezištně poslal kotouč na zcela volného Davida Vítka, který si ve stylu velkých střelců poradil a poslal kotouč přímo pod ležícím Chvostkem – 2:0.

Vsetín si o po druhé vstřelené brance chtěl udržet převahu, a ač v oslabení, dokázal soupeři zahrozit gólem třetím. Ondřej Hruška si při napadání počínal velmi úspěšně a po jeho zachycení přihrávky pálil Martin Kubo, ale hostující brankáře Chvostka nenachytal. Ovšem v pokračující početní převaze se chtěli předvést také Frýdečtí. Všem přihlížejícím na Lapači dali vzpomenout na sovětskou útočnou formaci snů Makarov – Larionov – Krutov. Petr Slovák si vyměnil kotouč se Škatulou, aby jej mohl druhý jmenovaný posunout před klec zející prázdnotou Rozumovi, ale hostující útočník se jakoby zalekl snížení.

To si vzali na starost jeho kolegové v další nabídnuté početní převaze. Ferenc pálil od modré a jeho střelu šikovnou tečí proměnil v branku Roman Kelner. Po sobě jdoucí oslabení domácího celku svěřence trenéra Hlobila unavilo, a tak na chvíli diktovali tempo hry hosté, kterým se ovšem vyrovnat nepodařilo. Ba spíše měli domácí šanci na zvýšení náskoku, ale před brankou nečistě bráněný Petr Hruška na volný kotouč nedosáhl, zároveň však píšťalka rozhodčího zůstala němá. Po první periodě byli o branku ve výhodě domácí.

Nejlepší hráč VHK dle redakce:

Daniel Vaněk

Druhá dvacetiminutovka přinesla stejný počet branek, ale přesně v opačném gardu jako tomu bylo v té první. Frýdečtí více otevřeli hru a navýšili svou agilitu. Valaši začali vyrábět nepochopitelné chyby a to je zanedlouho mělo stát vedení. Nejprve však domácí náskok posunuli o jednu číslici navrch. Ve 28. minutě dostali zelenožlutí výhodu dvojnásobné přesilové hry, kterou beze zbytku využili. Jiří Farda dostal přihrávku na modrou a uplatnil svoji pověstnou ránu, kterou zamířil přesně pod břevno Chvostkovy branky. Od této chvíle však převzali iniciativu hosté, kteří svým chtíčem hrát donutili vsetínské hokejisté k až nepochopitelným hrubým chybám.

Tu první vyrobil Vrána, který doslova vybídl ke skórování Jana Kudláčka. Ten si zpracoval na modré a poslal Hromadovi pozdrav, který se ještě stačil otřít o tyč a nakonec rozvlnil síť – 3:2. Valaši nebrali varování na zřetel a za necelé dvě minuty bylo na Lapači srovnáno. Tentokráte vyrobil hrubku Vrba, jehož odzbrojil Ovšák. Hostující obránce nato ukázal všem přihlížejícím i skvělé vlohy směrem vpřed a našel zcela volného Petra Škatulu a ten rozjásal, včetně své střídačky, i skupinku hostujících fanoušků. Nečekaný zvrat v utkání tedy sliboval velmi zajímavou poslední část.

Dějství číslo tři začalo brankou v domácí síti, kterou ve 42. minutě trefil Petr Škatula. A aby toho nebylo málo, stejný hráč se prosadil o další čtyři minuty později, kdy dorážel za bezmocného Hromadu a se Vsetínem to vypadalo velice zle. Stejně jako v utkání s Prostějovem ztratili skvěle rozehranou partii. Prostor nadechnout se k vyrovnání dostali Valaši na konci jednapadesáté minuty, kdy jim byla poskytnuta minutu trvající dvojnásobná přesilová hra. A tu se jim podařilo využít, kdy si Farda všiml zcela osamoceného Daniela Vaňka, pro kterého nebyl problém uklidit do poloodkryté klece. Na Lapači tak bylo o chlup veseleji a mohlo být ještě více. Vsetínští totiž opět dostali výhodu, tentokrát jednoho muže, v poli.

Jenomže místo velkého náporu a vyrovnávací branky, přišla studená sprcha. Nejprve Farda nastřelil Hrubého a hostující útočník si pro sebe vybojoval trestné střílení. To sice domácí brankář zneškodnil, ale za několik málo okamžiků se Hromada musel velmi červenat. Petr Škatula našlápl z posledních sil a po jednoduché kličce spíše nahodil kotouč na strážce domácí klece, kterému, k překvapení i samotného střelce, propadla za záda. To již se Vsetínem vypadalo velmi zle, ale opět přišla přesilová hra. Tu domácí opět zužitkovali přesně v čase 57:00 dorážel Lukáš Vrba mezi betony Chvostka. Bohužel pro Valachy to bylo z jejich strany všechno. Tři body si tedy odvezli zaslouženě hosté ze Slezska.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (trenér VHK Vsetín): Utkání přesně kopíruje minulý domácí zápas s Prostějovem. Hráli jsme opět nedisciplinovaně, dělali absolutně zbytečné fauly, které poté soupeř zužitkoval v přesilových hrách. Toto nás dostává do útlumu a i když poté chceme hrát, zkrátka to nejde. Neuvěřitelně se nadřeme na gól, protože se neudržíme na puku, nejsme dostatečně důrazní u obou branek. A dnes nás srazili do kolen individuální chyby obránců. Opravdu už nevím, co na to mám povědět. Někteří hráči si nedají říct a to je potom těžké, když soupeři třikrát nabídnou vstřelení branky. Porazili jsme se sami vlastními hrubkami.

Jan Vavrečka (trenér HC Slezan Frýdek-Místek): Z naší strany jednoznačně dobrý zápas, protože vezeme tři body. Každopádně za stavu 2:1 pro domácí jsme nikam neplašili a nehnali se do bezhlavého útoku a čekali na své příležitosti, které přišly. Určitě tomu pomohly čtyři branky Škatuly, který v podstatě rozhodl. Ale řekl bych, že před zápasem to bylo tak 50 na 50. My máme problém s utkáními na domácím kluzišti, které zbytečně prohráváme nekvalitní hrou směrem zpět. Takže jsme přijeli s defenzivnější taktikou a vyčkávali jsme na šance a poté jsme udeřili. Měli jsme také potřebné štěstí. Ale také musím říci, že my se Vsetínem jsme podobné charaktery, protože my také dokážeme vést a poté zápasy nepochopitelnými chybami ztratit. To svědčí vlastně i o prvním vzájemném utkání, kdy Vsetín vedl 3:1 a prohrál 4:3. Ale, jak jsem již říkal, jsem velmi spokojený za tři body.