Vstupenky online

Po bojovném výkonu Vsetínští podlehli Novému Jičínu

Radek Bařina, Filip Bazala • 05.12.2010

Po týdenní přestávce nastoupili ke svému dalšímu utkání hráči VHK Vsetín proti nedalekému Novému Jičínu. Domácí šli v první třetině do vedení, ale během půl minuty hosté dokázali obrátit stav utkání na 1:2. Domácím se podařilo srovnat, ale ve druhé třetině opět inkasovali a do třetí třetiny šli s jednobrankovým mankem. Ve třetí části přidal čtvrtou branku hostů Vrdlovec a bylo rozhodnuto. V závěru ještě snížil Pelc, ale víc už domácí nestihli. Valaši předvedli bojovný výkon, jenže ani v neděli nestálo štěstí na jejich straně.

- 23.kolo ne 5.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HK Nový Jičín
3:4(2:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Brynecký (Spitzer), 14. Plachtovič (Spitzer, Brynecký), 57. Pelc (Vaněk, Ševčík) - 12. Hruška (Vrdlovec, Pavlačka), 12. Tomášek (Uhlár), 22. Pavlačka (Gebauer, Hruška), 53. Vrdlovec (Hruška). Rozhodčí: M. Dědek - P. Matěj, R. Smilek. Vyloučení: 4:5 navíc Horák (NJI) 10 min + KO nesportovní chování. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Pelc, Farda, Spitzer (A), Kapr, Zelenka, Žabčík - Slováček, Vaněk (C), Tesařík (A) - Plachtovič, Brynecký, Ševčík - Lechner, Gromus (51. Holík), Vítek.
HK Nový Jičín: Šrámek (Kozák) - Toman, Chvostek, Vrdlovec, Skaloš, Horák, Hruška, Tomášek, Pavlačka, Macháček, Gebauer, Kabeláč, Gulda, Zedník, Uhlár, Pelikán, Slavík.

Utkání domácího Vsetína s Novým Jičínem odstartovala již po minutě hry přesilovka hostujícího celku. Hokejisté ze sousedního regionu se však teprve probouzeli do zápasového rytmu, hra v početní výhodě jim proto vůbec nevyšla. A tak to byli domácí, konkrétně ex-jičínský Brynecký, kdo se ve 4. minutě důrazně postaral o hostující budíček. Spitzer totiž domácímu útočníkovi poslal příhru mezi obránce, Brynecký se protáhl až před gólmana a přesnou bekhendovou střelou rozvlnil síťku za jeho zády (1:0). První hrozbu z holí novojičínských přinesla minuta 8. Pro změnu ex-vsetínský Vrdlovec přistrčil puk Pavlačkovi, puk mířící mezi betony si ale Plšek pohlídal. O necelé čtyři minuty později stála ovšem stejná dvojice u přípravy vyrovnávací branky. Domácí se dlouho nemohli vymanit z vlastního pásma, načež puk doputoval po ose Pavlačka – Vrdlovec až na hůl Pavla Hrušky, jemuž stačilo pouze usměrnit krásnou přihrávku za záda bezmocného Plška (1:1).

O pětadvacet sekund později již hosté vedli. Domácí zbytečně ztratili puk a než se stihli zorientovat a zaujmou obranné postavení, zakončil Tomášek z blízka pod víko branky ležícího Plška (1:2). Rychle vydobytý náskok ale Nový Jičín udržel pouhé dvě minuty. Vsetínští totiž dokázali potrestat vyloučení Zedníka a přetavit svou první zápasovou přesilovku v gól. Spitzer na modré chytře nahodil puk směrem k číhající holi Plachtoviče a domácí útočník úspěšně tečoval puk mezi betony bezmocného Šrámka (2:2). Do konce třetiny ještě zahrozil Vaněk, jehož střela si ale cestičku mezi Šrámkovy betony nenašla. Na druhé straně se nevyvedlo ani novojičínské přečíslení dva na jednoho, první třetina proto skončila zaslouženou remízou.

97 vteřin druhé třetiny. Přesně tolik vydržel nerozhodný stav. A přesně takovou dobu strávili na ledě útočníci domácího celku. Ti, ač tým nebyl pod tlakem, nestihli vystřídat a nedostatek sil se projevil při bránění hostujícího útoku. Nový Jičín totiž prostřídat stihl a na brankoviště špatně pokrytý Pavlačka uklidil puk pod břevno domácí klece (2:3). O dvě minuty později skončilo utkání pro dalšího z ex-vsetínský hokejistů na ledě. Michal Horák byl vyloučen za zdržování hry. Jelikož nebyl s tímto verdiktem ztotožněn, chtěl nastalou situaci prodiskutovat s hlavním sudím Dědkem. Ten ale nebyl debatě nakloněn, nejprve napařil Horákovi desítku, a když pak obránce hostů projevil své mínění i po usednutí na trestnou lavici, poslal jej rozhodčí nekompromisně do kabiny.

Přesilovka ale Vsetínu nevyšla a stejně se dařilo i hostům v přesilovkách, jejichž čas nadešel krátce před polovinou zápasu. V nezáživné podívané pak bídnou návštěvu na Lapači pobavila snad jen házenkářská vložka třetí formace domácích v minutě 34. Hosté pozorně bránili, nepouštěli domácí na dostřel Šrámkovi a sami se pokoušeli hrozit z rychlých výpadů. Skalošův průnik a následnou střelu v minutě 36., ale zlikvidovalo Plškovo rameno a brankou v domácí síti neskončil ani závar o dvě minuty později. Přesto odcházeli do kabin spokojeněji hosté.

Třetí třetina plynule navázala na dějství předchozí. Mladému celku domácích sice nechyběla snaha, hosté ale hráli s přehledem, lépe se pohybovali a byli též důraznější. V minutě 44. to proto byli znovu oni kdo sahal po brance. Macháček, dotírající ve skrumáži na Plška, ale souboj s brankářem Valachů prohrál. Vsetín se následně mohl pokusit o vyrovnání ve dvou, po sobě jdoucích, přesilovkách, Šrámek si v nich ale připsal pouhopouhé dva zákroky, navíc proti střelám od modré. V 52. minutě si přesilovku zahrál i Nový Jičín a ten, na rozdíl od Valachů, skóroval. Nedůrazně atakovaný Hruška se protlačil až do střelecké pozice, nechal puk za sebou a z druhé vlny najíždějící Vrdlovec trefil nekompromisně horní růžek Plškovy svatyně (2:4).

V tu chvíli se zdálo, že hosté si již závěr zápasu bez problémů pohlídají, Vsetínu se ale v 57. minutě přeci jen podařilo vykřesat jiskřičku naděje. V přesilovce se o ni zasloužili dorostenci v dresu zelenožlutých. Pelc nahodil puk od modré na branku, Slováček v rozhodující chvíli zakryl Šrámkovi výhled a gólmanova lapačka sáhla do prázdna (3:4). K závěrečnému náporu ale dobře bránící novojičínští Valachy nepustili. Naopak, v 58. minutě mohl rozhodnout Vrdlovec, který však v úniku nevyzrál na Plška. O dvě minuty později připravil tentýž hráč tutovku Gebauerovi, ten ale nedokázal přehodit ležícího Plška. Vsetín už Šrámka neohrozil, nepomohla mu ani závěrečná, desetisekundová, power-play, tři body proto po zásluze putují, vůbec poprvé v novodobé historii, do Nového Jičína.

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (asistent trenéra Vsetína): „Úvod zápasu jsme měli dobrý. Vstřelili jsme úvodní branku a vypadalo to, že bychom v utkání mohli bodovat. Bohužel postupem času se soupeř rozehrál a svojí zkušeností potrestal každou naši chybu. Dnes jsme tři góly dostali z brankoviště, což se nemůže stávat. Zase jsme výsledek jenom dotahovali a poté, co Nový Jičín odskočil na 4:2, jsme neměli sílu na zvrat.“

Petr Kneblík (trenér Nový Jičín): "Měl jsem z tohoto utkání strach, takže jsem rád, že jsme vyhráli. Navíc jsme tradičně neproměnili velké množství šancí. Vsetínský tým mě ale překvapil, na to, že byl tvořen téměř juniorkou, hrál dobře. Rozhodovala naše vyzrálost, máme v týmu čtyři starší hráče, kteří už mají v hlavě dostatek hokejových zkušeností. Myslím si, že Vsetín nemusí mít do budoucna strach, hokejové podhoubí tu má kvalitní."