Vstupenky online

Valaši rozhodli dvěma zásahy ve druhé třetině

Radek Bařina, Václav Trávníček • 26.09.2009

Důležité body do tabulky si připisují hokejisté Valašského hokejového klubu. V sobotním utkání proti Břeclavi vstřelili dvě branky ve druhé třetině, přičemž druhý zásah z hokejky Marka Knebla se ukázal jako klíčový. Hosté v závěru zkoušeli štěstí v power play, ale to se několikrát přiklonilo naopak k domácímu celku. Před středečním odjezdem na led Orlové, vedoucího celku tabulky, si tak Vsetínští zvedli sebevědomí vítězstvím 2:1.

- 4.kolo so 26.9.18:00
VHK ROBE Vsetín
HC Břeclav
2:1(0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 37. Tesařík (Matula), 40. Knebl (Ašer)- 37. Mráz (Sedláček). Rozhodčí: Alka - Matěj, Poláček. Vyloučení: 7:12 navíc Štraub (VSE) 10 minut + do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1083. Střely na bránu: 51:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Matula, Pšeja, Šimek, Kapr, Zavrtálek, Bokroš - Mokrejš, Štraub (46. Matějka), Tesařík - Mikeš, Sakrajda, Ševčík - Knebl, Klabačka, Ašer.
HC Břeclav: Žurek – Zapletal Jan, Kýhos, Habrovec, Nohel, Barák, Mráz, Klímkovič, Kárný, Popela, Zapletal Jiří, Sedláček, Matušek, Prachař, Světlík, Čikl.

Úvodní třetina střetnutí mezi Vsetínem a Břeclaví příliš krásy nepobrala. Oba týmy začaly opatrně, ze zajištěné obrany, na první vzrušující okamžik tak diváci dlouho čekali marně. Nic na tom nezměnila ani úvodní vsetínská přesilovka v minutě 3., první vážnější zákrok si tak připsal hostující brankář Žurek až v 7. minutě, když vykopl ránu Mikeše. V 10. minutě byl muž s maskou úspěšný i proti Štraubovi, který z jedné usměrňoval chytrou Mokrejšovu přihrávku, to ale bylo z platonického tlaku Vsetína vše.

Plšek v brance Vsetína si na první vážnější zákrok počkal až do minuty 14., kdy ramenem vytěsnil Popelovu střelu z vrcholku kruhů. Břeclavi se poté naskytly dvě početní výhody v řadě, počínala si v ní ovšem zcela neškodně. Závěr třetiny vrátil optickou převahu na stranu Valachů a s ní přinesl i další jejich početní výhodu, to ale bylo vše. Třetina bez jediné vyložené šance tak po zásluze skončila 0:0.

Že se nezáživná hokejová podívaná z prvního dějství nebude v prostřední části hry opakovat, naznačila již 22. minuta. Sám před Žurkem se nejprve ocitl Sakrajda, zblízka ovšem neprotlačil puk za jeho záda. Hned z protiútoku se tváří v tvář Plškovi ocitl Sedláček, ani on si však na strážce svatyně nepřišel. Následovala série vyloučení, ze které posléze vzešla 25 sekundová přesilovka čtyři na tři ve prospěch Vsetína. Zůstala sice nevyužita, nastartoval v ní ovšem velký domácí nápor. Štraubovu ránu po dalším z Mokrejšových pasů ale Žurek skvělým zákrokem vyrazil a poradil si i s pokusem Knebla v minutě 28., byť měl při tomto svém zákroku pořádnou porci štěstí.

Hosté v těchto fázích hry hrozili především z rychlých protiútoků, v akci 2 na 1 krátce před polovinou utkání ale tvrdě pálící Klimovič neprostřelil Plškovy betony. Ve 30. minutě se Břeclavi naskytla přesilová hra, na jejím konci ale paradoxně málem inkasovala. Bokroš, vracející se z trestné lavice, dostal přesnou přihrávku do jízdy, v samostatném nájezdu ale nechal vyniknout Žurkovu mrštnou lapačku.

Téměř sto minut čekali vsetínští hráči na gól, necelé čtyři minuty před koncem druhé třetiny se jej ale přeci jen dočkali. Matulova přízemní střela od modré se otřela o brusle, před brankou stojícího Tesaříka, a zapadla přesně k tyči branky bezmocného Žurka (1:0). Z těžce vydobytého vedení se Vsetín radoval přesně 37 sekund. Mrázovu ránu v přečíslení dva na jednoho Plšek s velkými obtížemi vyrazil, vracející se Zavrtálek ale usměrnil svým tělem kotouč tam, kde si jej hosté přáli vidět (1:1).

Domácí se brankou nenechali deprimovat a znovu se pustili do zdolávání břeclavské svatyně. Ševčík po pohledné individuální akci ještě minul, v čase 39:23 ale 3. vsetínská formace vytvořila velký závar před hostující brankou a byl to Knebl, kdo pohotově zametl puk podél ležícího gólmana do brány (2:1). Po dvou třetinách tak do šaten odcházeli přeci jen spokojeněji domácí.

Třetí dějství nastartovala domácí přesilovka a jen málo chybělo k třetí brance v Žurkově síti. Kotouč po Mikešově teči ale odhopsal, podél brankové čáry, mimo tři tyče. Nedlouho poté v rozmezí 42 vteřin faulovali Bokroš se Štraubem a nad Lapačem se začala stahovat mračna. Nejenže na hosty čekala dlouhá přesilovka pět na tři, ale navíc přišli Valaši o matadora Štrauba, který byl svým vyloučením rozhořčen natolik, že ke dvěma minutám návdavkem vyfasoval desetiminutový trest a pak i trest do konce utkání. 78 sekund svírali, ve dvojnásobné přesile, hosté Vsetínské v obranném pásmu, trio Mikeš, Ševčík, Šimek spolu s Plškem ale s vypětím všech sil i s notnou dávkou štěstí, odolalo.

V minutě 48. mohl Valachy uklidnit Mokrejš, tváří v tvář Žurkovi ale ani nadvakrát neuspěl. Břeclav se poté začala nadechovat k náporu, jejich snahu ale záhy ukončil hlavní rozhodčí Alka, který, jedním ze svých mnoha prapodivných rozhodnutí, vyloučil hostujícího Kárného. V následné přesilovce mohl rozhodnout Knebl, nedostal ale puk přes natažený Žurkův beton a neuspěl ani Mokrejš o pár minut později.

V posledních dvou minutách sevřeli hosté Valachy v jejich obranném pásmu. Puk několikrát nebezpečně cestoval v těsné blízkosti Plškovy svatyně, urputně bojující domácí ale nakonec v hektickém závěru odolali a udrželi tak těsné vítězství 2:1.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (VHK Vsetín)
"Kluci dneska hodně bojovali. Škoda, že nepadlo více branek, hlavně ve druhé třetině jsme si vytvořili tlak a šance, ale když dáme z 50 střel pouze dvě branky, tak to nejde jinak, než utkání ubojovat. Dneska do toho kluci dali srdíčko a zasloužili si zápas vyhrát."

Svatopluk Číhal (Břeclav)
"Myslím si, že to z naší strany bylo hodně nevydařené utkání. Během prvních dvou třetin se někteří hráči vůbec nedostali do tempa a třetí třetinu jsme se snažili hrát na dvě pětky. Hodně sil nás ale stálo zbytečné vylučování, poměr vyloučených měl být tak 2:2 a ne 6:6. Hra se tím hodně rozkouskovala. Domácí si za vítězstvím šli mnohem agresivněji a razantněji a zaslouženě vyhráli."