Vstupenky online

Vsetín prohrál podruhé v řadě, série je srovnána

Radek Bařina, Václav Trávníček • 29.03.2009

V s e t í n – Skóre 0:9 a dvě hodiny bez vstřeleného gólu. Taková je bilance vsetínských hokejistů z posledních dvou semifinálových utkání proti Šumperku. Valaši v neděli podvečer předvedli snaživý, leč v obranné fázi špatný výkon a podlehli Drakům podruhé za sebou. Zároveň jde o druhé utkání v řadě, kdy Hlobilovi hoši nedokázali překonat brankáře Danečka. Promrhali tak dvojnásobný mečbol a série, ve níž vedli 0:2, je nyní srovnána. Rozhodující zápas se hraje v úterý v Šumperku.

- SF ne 29.3.17:00
VHK ROBE Vsetín
Draci Pars Šumperk
0:3(0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Ambruz (Blanár), 36. Holík (Rozum), 53. Hegegy (Ambruz). Rozhodčí: Skoupý – Humpolíček, Pospíšil. Vyloučení: 6:5 navíc (VSE) 10 min, bez využití. Diváci: 4879. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 0:3.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Šenkeřík, Matula, Šimek, Zavrtálek, Černý, Rajnoha - Martyčák, Gergela, Vaněk - Mikeš, Štraub (31. - 42. Plachtovič), Tesařík - Hrňa, Klabačka, Ašer
Draci Pars Šumperk: Daneček - Osina, Hegegy, Blanár, Ondráček, Holík, Novotný, Sedlák, Vrtík - Brunec, Drábek, Meluzín, Vymazal, Čížek, Domián, Hulva, Ambruz, Rozum

Do utkání, které začalo minutou ticha za oběti víkendového neštěstí na Valašské rally, vstoupily oba týmy opatrně, přesto již po minutě a půl hry přišla první významná událost střetnutí. V souboji za vsetínskou brankou se zranil exvsetínský Lukáš Duba a utkání tak pro něj záhy skončilo. O první hokejové vzrušení se postaral ve 3. minutě domácí Mikeš, střelou ihned po buly ale na Danečka nevyzrál. Přesto byli Valaši i nadále aktivnějším týmem a o dvě minuty později si připravili svou největší šanci v první třetině. Ašer s Hrňou si v přečíslení vyměnili puk, zakončení domácí devatenáctky do odkryté klece ovšem v poslední chvíli zkomplikovala hokejka hostujícího obránce, po jejímž zásahu se puk odkutálel těsně vedle levé Danečkovy tyče.

O minutu později poprvé zahrozili i Draci, když střela Rozuma z otočky prolétla blízko vsetínské branky, to pravé peklo ovšem přinesla až přesilovka hostů po faulu Hrni. Nejprve totiž napálil Holík od modré tyč, krátce nato zneškodnil Plšek vynikajícím zákrokem dorážky dvou osamocených protihráčů na hranici brankoviště a v samém konci šumperské početní výhody ještě zazvonila o konstrukci domácí svatyně Ambruzova střela z nulového úhlu. Následně si přesilovku mohli zahrát i Valaši, ta se jim ovšem příliš nepovedla a Danečka tak ohrozil až Mikeš v minutě 13., i tentokrát byl ale hostující brankář, i s pomocí štěstěny, úspěšný. Aktivita Vsetína poté vyvrcholila v minutě 14., Zavrtálkovu dělovku ale vykopl Daneček s přispěním své brusle. Závěrečné minuty úvodní dvacetiminutovky se již odehrály bez šancí na jedné či druhé straně a tak přestože byli Valaši v první třetině nebezpečnějším týmem, svítil na ukazateli stav 0:0.

Hned v nástupu do druhého dějství předvedl šikovný průnik junior Martyčák, následnou Gergelovu střelu ale Daneček s přehledem vytěsnil. Hned v zápětí putoval za katr Vaněk, a byť hosté tentokrát svou přesilovku nesehráli příliš dobře, těsně po jejím skončení se dočkali veledůležité úvodní branky. Domácí minela ve středním pásmu vyslala Draky do přečíslení dva na jednoho, Martin Ambruz vzal odpovědnost na sebe a přesnou křížnou střelou k tyči pokořil Plška (0:1).

Vsetínští byli brankou viditelně zaskočeni a v následujících minutách jen stěží nacházeli cestu do obranného pásma soupeře. Do hry je navíc nepouštěla četná a pravidelně se opakující vyloučení, z nichž některá by se dala označit za více než přísná. Draci sice v přesilovkách příliš šancí neměli a za zmínku snad stojí pouze Holíkova střela z mezikruží, kterou Plšek zneškodnil, co se ovšem hostům nepovedlo v přesilovkách, zvládli při hře pět na pět. Po tlaku v útočném pásmu přihrál Rozum puk Holíkovi a ten střelou z vrcholku kruhu nedal Plškovi nejmenší šanci (0:2). Domácí mohli v závěru třetiny odpovědět v přesilové hře, ta se jim ovšem vůbec nepovedla a tak po třetině, v níž prakticky neohrozili Danečkovu branku, prohrávali Valaši 0:2.

Do třetí třetiny vstoupili domácí s viditelnou snahou něco s utkáním udělat a již po chvíli se do nadějné šance dostal Martyčák, Danečka však nepropálil. Valaši i nadále pokračovali v platonickém tlaku, pozorná obrana Draků jim však dávala minimum prostoru k ohrožení branky a Vsetínští navíc znovu dopláceli na nedobře sehrané přesilovky. Přesně v polovině závěrečného dějství mohl po šikovné přihrávce zpoza branky vykřesat domácím plamen naděje Vaněk, jeho střela z bezprostřední blízkosti ovšem trefila přímo napřaženou lapačku šumperského mladíka s maskou. Velký nápor si pak vypracovala třetí, v zápase nejlepší, formace Vsetína, Draci ovšem i tentokrát odolali a o minutu později definitivně pečetili svou výhru.

Snad vůbec poprvé za celou třetinu se hosté nastěhovali s kotoučem do vsetínského obranného pásma a po přihrávce zpoza branky se před Plškem zčista jasna zjevil osamocený Hegegy. Ten zachoval chladnou hlavu, udělal vyjíždějícímu vsetínskému brankáři kličku a poté neomylně poslal touš do domácí klece (0:3). Po této brance musela na ledovou plochu rolba, neboť jeden domácí antifanoušek vhodil na led skleněnou láhev, po uklizení hřiště se ovšem utkání již pouze dohrávalo. Draci tak zvítězili Na Lapači 3:0, podruhé v řadě neinkasovali gól a vybojovali si tak rozhodující páté utkání, které se odehraje v úterý od 18:00 na ledě Šumperka.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (Vsetín): Bohužel jsme nedali branky. Měli jsme šance, ale nevyužili je. Věřím, že kdybychom dali gól, dostali bychom soupeře pod tlak. Jenomže se tak nestalo. Ve druhé třetině jsme vyrobili dvě chyby, ze kterých padly góly, Nejprve jsme ztratili puk ve středním pásmu a pak jsme nedokázali pokrýt hostujícího beka. Když dáte prostor obránci Holíkova formátu, chytne svoji šanci za pačesy. K úternímu zápasu musíme posbírat poslední síly, které v nás zůstaly. Budeme už mít k dispozici obránce Libora Haschku a útočníka Podešvu. Ten si teď odpočinul, takže z nás bude mít nejvíc sil. Určitě jim nic nenecháme lacino.

Jiří Režnar (Šumperk): V první třetině nás několikrát podržel brankář Daneček, protože jsme nehráli dobře. O první přestávce jsem musel hráčům trochu důrazněji domluvit, co mají hrát, a jsem rád, že jsme se od druhé třetiny zlepšili a zápas vyhráli. Série ale ještě není rozhodnutá, pořád nám chybí třetí vítězství. V úterý nesmíme Vsetín v žádném případě podcenit.