Vstupenky online

Vsetín vyhrál v Novém Jičíně a postupuje do play off!

Radek Bařina, Václav Trávníček • 12.03.2009

N. J i č í n - Série s Novým Jičínem je u konce, Vsetín může slavit. Hráči VHK dokázali na soupeřově ledě zvítězit 3:1 a v nejkratší možné době si zajistili účast v play off. Předkolo, které Valaši ve svém případě ovládli 2:0 na zápasy, bude pokračovat v sobotu, kdy se na základě ostatních výsledků rozhodne o čtvrtfinálovém soupeři Vsetína. V úvahu připadá hned několik týmů.

- PPO čt 12.3.18:00
HK Nový Jičín
VHK ROBE Vsetín
1:3(1:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Častečka (Gulda, Bacul) - 5. Hrňa (Pšeja), 57. Mikeš, 60. Hrňa (Mikeš). Rozhodčí: Kusý. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 762. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
HK Nový Jičín: Kozák - Štindl, Vašut, Hruškovský, Valchář, Gulda, Marek, Lhotský, Macháček, Gulda, Bacul, Tomášek, Toman, Skaloš, Částečka J., Sluštík, Pelikán, Marek, Křesťan, Částečka R.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Šimek, Matula, Pšeja, Rajnoha, Haschka, Zavrtálek - Vaněk, Gergela, Marek - Hrňa, Štraub, Mikeš - Knebl (41. Tesařík), Podešva, Ašer

Do druhého utkání série předkola play-off na ledě Nového Jičína, měli Vsetínští raketový nástup. Již po 14 vteřinách se po pravém křídle prosmýkl Vaněk a jeho křížná střela se zastavila až o tyč Kozákovy branky. I další minuty úvodu utkání vyznívaly herně pro Vsetín a domácí se k prvnímu významnějšímu ohrožení Plškovy svatyně dostali až po zmatcích v hostující defenzívě v minutě 5. Hned o pár vteřin později ale uhodilo na druhé straně. Nastřelený puk se od zadního mantinelu odrazil pravděpodobně jinak, než očekával Kozák a všudypřítomný Hrňa poslal z kruhu kotouč do sítě dřív, než stihl domácí gólman pokrýt opuštěný kout branky (0:1). V 7. minutě mohli zvýšit po rychlém protiútoku Štraub s Rajnohou, s jejich pokusy si ale Kozák poradil a hned v zápětí se domácí dočkali vyrovnání. Guldovu střelu od modré Plšek pouze vyrazil a před brankou neobsazený Jindřich Částečka měl snadnou úlohu (1:1).

V tu chvíli byla počáteční dominance Valachů fuč a otěže hry začali přebírat domácí. Ve 12. minutě si Skaloš elegantní kličkou vychutnal hostující obránce, zuby si ovšem vylámal na Plškovi. Poté ovšem nastaly Jičínským těžké časy, hlavní rozhodčí Kusý totiž vyloučil v rozmezí dvou a čtvrt minuty hned tři domácí hráče. Obrovskou šancí na znovuzískání náskoku však Vsetínští trestuhodně pohrdli a Kozák v domácí brance si za celou dobu oslabení téměř nesáhl na kotouč. Závěr třetiny poté přinesl tresty i na straně hostů, protože však ani Novojičínští neměli zrovna přesilovkou den, odcházely obě mužstva do kabin za stavu 1:1.

Druhou třetinu nastartovalo vyloučení vsetínského Mikeše a následná přesilovkou šance Bacula, který snadno obešel Matulu, puk za Plškova záda ale propasírovat nedokázal. I další minuty druhého dějství přinesly povětšinou hru na jedinou branku, pohříchu na tu vsetínskou. V minutě 28. našla přihrávka zpoza brány zcela zapomenutého Bacula na mezikruží, domácí ostrostřelec však tentokrát pravděpodobně zapomněl svou střeleckou hokejku v šatně. O chvíli později zase vyrobil hrubici Zavrtálek, Jindřich Částečka ani Skaloš však výborného Plška překonat nedokázali.

Na druhé straně se vsetínští dostávali před Kozákovu branku jen velmi sporadicky, jejich útočné snažení navíc většinou zhatila nepřesná přihrávka. V minutě 31. sice přihrával Hrňa v přečíslení přesně, Mikešovi se však kotouč nepovedlo zpracovat, o pár minut později přihrával Hrňa v dobré střelecké pozici znovu, asi jen on ovšem ví komu. Závěr třetiny pak patřil soubojům Lukáše Plška s domácím Sluštíkem. Napoprvé již Plška v podstatě překonal, jeho střela z úhlu do odkryté klece ale zamířila mimo a napodruhé dokázal hostující muž s maskou vytěsnit jeho ránu s vypětím všech sil betonem. Minutu před sirénou se ještě řítil na Plška mladík Petr Gulda, i jeho bekhendové zakončení ale skončilo pouze na chráničích vsetínského fantóma. I po druhé třetině tak zůstal stav nerozhodný 1:1.

Třetí dějství začali opět lépe domácí, když přesilovková střela Tomáška prosvištěla těsně kolem levé Plškovy tyče. Následně si přesilovku zahráli opět Vsetínští a sehráli ji opět špatně. Novojičínskou převahu ze druhé třetiny se ale zelenožlutým přeci jen dařilo zlepšeným výkonem postupně otupovat a hra se tak vyrovnávala. Ve 47. minutě se v nadějné pozici ocitl Gergela, jeho střelu do odkryté branky ale dokázala obětavá domácí obrana zastavit a brankou neskončil ani další závar pře Plškem na straně druhé.

V 52. minutě vybojoval před svatyní Valachů puk Toman, jeho střela z bezprostřední blízkosti ale zapadla přímo do Plškovy lapačky. Vsetín kontroval Markovou střelou do Kozákovy masky a poté i přízemním projektilem Štrauba, který brankář Severomoravanů zneškodnil výborným zákrokem. V čase 56:04 však již byl i on krátký na prudkou Mikešovu ránu ihned po vhazování, kterou vsetínský útočník umístil přesně pod víko (1:2). Ihned po brance si Vsetín vzal oddechový čas a závěr zápasu již sehráli mazácky. Vyjma dvou okamžiků, kdy odražený kotouč proskotačil kolem napřažených Novojičínských hokejek v blízkosti Plškova brankoviště, již Valaši svého soupeře k ničemu nepustili, a když se navíc v samém závěru došoural Hrňův pokus z vlastní modré až mezi tři tyče domácí brány, bylo o vítězi a postupujícím rozhodnuto.

Vsetín tak porazil Nový Jičín 3:1, celkově 2:0 na zápasy a postupuje do čtvrtfinále. Naopak domácím zbyly po výborném výkonu oči pro pláč, v zápase totiž rozhodně nebyli horším mužstvem, doplatili však na špatnou koncovku.