Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1517 (25.7.2024)

Zdeněk Čablík: Klub má sílu ve svém jméně, pomoc potřebným je součástí moderní sportovní organizace

Jan Tajzler • 07.02.2024

Reprezentační přestávka nabízí fanouškům další příležitost nahlédnout pod pokličku fungování VHK a získat povědomí o jednotlivých rolích klubových činovníků. Letošní sezona se kromě sportovních cílů nese i v duchu projektu #Pomahame, který je společným dílem spolku Stoupa Cup a VHK. Propojení dvou kvalitních vsetínských značek nejlépe symbolizuje i zapojení Zdeňka Čablíka do struktur VHK, který se nejen o své roli rozpovídal v rozhovoru.

Zdeňku, můžete ještě jednou pro fanoušky zmínit, jak vlastně vznikl projekt #Pomahame a co je jeho hlavním účelem?
Projekt #POMAHAME vznikl jako logické vyústění již několikáté a dobře fungující spolupráce mezi VHK a spolkem Stoupa Cup. Jeho cílem je pomoci k návratu do běžného života malému Teovi Mazáčovi po velkých životních útrapách. V létě jsme s Vaškem Trávníčkem, druhým mozkem #POMAHAME, seděli a povídali si. Myšlenka propojit obě značky vznikla záhy a pak šlo jen o to, jakým způsobem to proběhne. Výsledkem toku myšlenek byl dlouhodobý projekt, který úzce navazoval na dřívější benefiční počiny Stoupa Cupu, a který se bude po dobu svého fungování skládat z více akcí. Následně jsme vydali oficiální výzvu, kde jsme v řadách veřejnosti hledali někoho, komu budeme pomáhat. Vybrali jsme silný příběh Tea Mazáče a více už je známo.

Došlo ke spojení dvou vysoce kvalitních značek VHK ROBE Vsetín a Stoupa Cup Vsetín, jak si zatím pochvalujete spolupráci mezi oběma subjekty?
Je skvělé mít spřízněné duše a za dobu fungování Stoupa Cupu jsme jich už pár našli. Vsetínský hokejový klub je ve směru partnerství a vlastně přátelství ukázkovým příkladem. Je potřeba vzpomenout například dřívější a opakovanou pomoc ve smyslu výtěžku z dražených dresů, dále klubem darovaných autentických artefaktů do Stoupa Cupem pořádaných aukcí a na této vlně vlastně pokračujeme doposud. VHK za všechnu tuhle pomoc patří velké díky.

Vy sám jste se v letošní sezoně zapojil i do marketingových aktivit VHK, můžete popsat svou roli?
K tomuto bych prvně rád uvedl, že ve chvíli, kdy jsem nabídku od klubu dostal jsem byl mile překvapen a zaskočen. Prožil jsem na Lapači spoustu krásného času a nenapadlo by mě, že takovou nabídku vůbec dostanu. Byl jsem nominován do týmu marketingu, kde společně s dalšími kolegy bádáme, jak klub prezentovat na veřejnosti. Řešíme jak fanoušky na samotném Lapači zabavit, aby nebylo utkání „jen“ zápasem, ale aby byla návštěva zápasu zážitkem nejen hokejovým. Vymýšlíme akce, které naše fanoušky mají bavit, a kvůli kterým se na zimák zase vrátí. Je potřeba říci, že jsem v tomto směru víceméně nováčkem a každý prožitý den na Lapači v této pozici mě učí. Lidem, kteří mi tuto zkušenost umožnili děkuji.

Během sezony už jste v rámci projektu #Pomahame uspořádali několik akcí pro fanoušky i širší veřejnost. Jak zatím hodnotíte proběhlé události? Která se vám doposud nejvíc líbila?
Za mě byly všechny perfektní a výsledek je vidět v kasičkách na zimáku, kam vybíráme penízky pro Tea. Super byl Halloween, kdy dorazila spousta známých lidí, čas si udělali i hráči A-týmu, kteří Teův příběh žijí společně s námi. Ptají se na Teův stav a na léčbu. Neskutečně vyletěla aukce vánočních dresů, z toho jsme byli překvapeni všichni a v neposlední řadě je potřeba vzpomenout smutnou událost úmrtí Romana Čechmánka. Jeho děti v čele s dcerou Kateřinou nám na Teovu pomoc věnovaly dresy, který byly ušity na uctění Čemanovy památky. A co mě samotného moc potěšilo, bylo zapojení valašskomeziříčských Bobrů. Sbírku v kabině iniciovali Lukáš Plšek s Tomášem Vávrou a pomohli Teovi dohromady částkou deset tisíc korun. Tohle je za mě hodné obdivu a důkaz toho, že sport společnost sbližuje.

Vrcholem projektu by měl být blížící se ples #Pomahame, který se uskuteční už tento pátek. Na co se návštěvníci mohou těšit?
Každou benefici, kterou jsme pod hlavičkou Stoupa Cupu pořádali jsme také řádně „ukončili“. Nejinak tomu bude i teď, akorát s jistým předstihem (benefice #POMAHAME končí 9.3.2024). Charitativní ples #POMAHAME je přátelským setkáním a také poděkováním všem, kteří se do těchto benefičních akcí jakkoliv svoji pomocí zapojují. Hosté, kteří do vsetínského kulturáku zavítají se mohou těšit na vystoupení skupiny ATMO MUSIC (zlatí a stříbrní slavíci let předešlých), moderátorskou premiéru Lukáše Plška, kterého doprovodí patronka Stoupa Cupu Petra Staňová. Se svojí show vystoupí seskupení Fajráci nebo žáci ze ZUŠ Vsetín. Ondra Lukáč vybral peníze v kabině A-týmu a hráči budou přítomní taktéž. Připravená je talkshow, ve které vystoupí velmi zajímaví hosté. Nachystanou máme troufám si říct kvalitní tombolu, ve které jsme díky partnerům pořídili televizi, XBOX, permanentky na hokej, vyhlídkový let letadlem a další zajímavé ceny. Celá naše Stoupa Cup parta odvedla v rámci příprav obrovský, několikaměsíční kus práce proto, aby vše bylo do posledního detailu připraveno a všichni hosté byli spokojeni. Budeme ale hlavně charitativně žít a snažit se Teovi opět vybrat nějakou tu korunku. Všechny srdečně zveme, aby si přišli užít páteční večer.

VHK kromě projektu #Pomahame úzce spolupracuje i se Vsetínskou nemocnicí, ceníte si přístupu klubu ke společenské zodpovědnosti? Můžete zmínit projekty, které jsou aktuální?
Jednoznačně cením. Náš klub má sílu, stejně jako naše Vsetínská nemocnice a není potřeba hledat žádné složitosti v tom, jak je nemocnice v našich životech důležitá. Proto společně se zástupci nemocnice protínáme společné cesty, vymýšlíme projekty a takto chceme fungovat i do budoucna. V současné chvíli se jedná o každoroční Hokej na dřeň, který letos dostal proti letům minulým trošku jiný kabát a začne už o den dříve autogramiádou ve Smetanově obchodní galerii. Druhý projekt, který teď se Vsetínskou nemocnicí sdílíme a pochází z hlavy Vaška Trávníčka nese název Tací sa nerodí na rovině a v rámci této akce vítáme na světě každé první děťátko v měsíci upomínkovými předměty s logem projektu.

Myslíte, že se aktivity klubu na poli společenské odpovědnosti mohou promítnout i v očích širší veřejnosti, že bez ohledu na segment fanoušků se hokejový klub prezentuje jako důležitá součást města i veřejného života v regionu?
Opět odpovím – jednoznačně ano. A stejně jako o pár řádků nazpět. Náš klub má sílu ve svém jméně, ve svém dosahu na sociálních sítích a také ve fanouškovské základně. V dnešní době je celosvětově běžné, že se sportovní kluby zaobírají nejen svým sportovním zaměřením a sportovními úspěchy, ale také aspekty, které se pojí s běžným životem. Sport obecně plodí radost, ale není jedinou věcí na světě. Charita, podpora potřebných, speciální tematické zápasy pro různé organizace, to vše je v dnešní době běžnou součástí moderní sportovní organizace. Dle mého názoru i tyto aktivity dělají klub lepším a v oku např. diváka sportem nepolíbeného, lidským.

Blíží se Hokej na dřeň, který letos zapíše již osmý ročník. Chystají se rovněž speciální dresy, budou mít fanoušci znovu příležitost vzácné kousky vydražit a komu případně vybraná částka pomůže?
Další z akcí, která se stala nedílnou součástí klubu. Zapsat se do registru dává opravdu smysl. Mám v blízkosti kamaráda, jenž do registru vstoupil, následně mu jako dárci vyšla shoda a zachránil život. Na zápas, konkrétně na vzhled dresů, se moc těším. Dresy na tento zápas jsou tentokrát trošku netradiční, ale vypadají skvěle. Jsem přesvědčen, že si své majitele opět najdou, a také že se rekordní částka z Vánoční aukce, co se zisku týče, bude otřásat. Výtěžek z těchto dresů opět cílíme na podporu našeho bojovníka Tea Mazáče a projektu #POMAHAME a jedná se o poslední akci s tímto projektem spojenou. Takže poslední možnost získat krásnou památku a pomoci dobré věci.

Už dříve se ve vašich projektech objevovaly známé osobnosti nejen sportovního života. Zajímají se pak i o výsledek projektu, zda byl naplněn účel podpory?
Není to úplným pravidlem, ale děje se to. Při každé benefici je otevřen transparentní účet, kde je možné nahlédnout a vidět veškeré pohyby, takže je vše viditelné pro kohokoliv. Samozřejmostí je podpora a zájem našich patronů a podporovatelů. Všichni se nám vždy snažili pomoci jak to jen šlo, Peťa Staňová, Ondra Němec, Erik Hrňa, David Gába, Míťa Jaškin, Michal Trčka nebo současný místostarosta města Jirka Růžička. Ale v živé paměti mám poslední akci LEVA:NOHA, kdy jsme Mirovi Herdovi pomáhali sehnat prostředky na kvalitnější protézu. Oslovili jsme mimo jiné paraolympionika Jiřího Ježka o natočení krátkého pozdravu. Ačkoliv pozdrav nakonec nedorazil, od Jirky a jeho manželky přišly jak finance na transparentní účet, tak přání brzkého uzdravení a v neposlední řadě nabídka s radami, které se se týkaly nové Mirkovy protézy. Svoji pomoc nabízel také Lou Fanának Hagen, který problémy se ztrátou končetiny zná také. 

Závěrem, můžete zmínit projekt, na který jste v historii Stoupa Cupu nejvíc hrdý, případně který se opravdu povedl a naplnil cílenou myšlenku?
Musím říct, že vše co jsme si před každou beneficí naplánovali se nám podařilo. Vždy jsme společně s podporovaným nastavili cíl a za tím postupně šli. Naše cíle nebyly nikdy v překonávání částek z předešlých ročníků. Vždy nám šlo o dobrou věc a o to, aby naše snaha pomohla tam, kde byla potřeba. Každý z osmi uspořádaných ročníků byl jiný a všechno to byly silné příběhy. Nemám ani jeden z ročníků, který bych postavil před ostatní. Jsem hrdý na své nejbližší kamarády ze spolku Stoupa Cup, kteří jsou ochotni obětovat svůj drahý čas na úkor jiných, včetně těch, kteří neměli tolik štěstí. A stejně tak jsem hrdý na všechny naše kamarády, naše fanoušky a naše podporovatele, díky kterým se Stoupa Cup dostal tam kde je.

banner pod článkem