Vstupenky online

Valaši se po téměř 17 letech vydají na půdu znojemských Orlů

Jan Tajzler • 24.11.2023

Po uplynulé sobotě čeká na vsetínský tým další atraktivní výjezd. Ve Znojmě sice budou opět v roli favorita, ale do hnízda Orlů zavítají bezmála po 17 letech, kdy oba kluby společně ještě působily v nejvyšší soutěži. Na jih Moravy se chystá také početný zástup vsetínských fanoušků a retro duel si určitě nenechají ujít ani ti domácí. Utkání v kvalitní divácké kulise se očekává v sobotu od 17:30.

Znojmu k nádechu pomáhá domácí led

Nováček to rozhodně nemá jednoduché. Rozdíly mezi Chance ligou a 2. ligou poznávali Znojemští od prvních kol především na ledech soupeřů. Dosud dokázali Orli ukořistit všechny body pouze na jediném stadionu a to pražském Edenu, jinak zbývající vítězné zápasy se zrodily v domácím prostředí. Aktuální trend však mluví pro Znojmo slibně, z posledních šesti duelů se nováček třikrát radoval, ale společně s Orly se zvedají také týmy Slavie a Frýdku-Místku, momentálně jihomoravský tým najdeme na 12. místě, ale Pražané ztrácejí pouze bod, Slezané pak čtyři.

Znojemský tým patří mezi nejslušnější v soutěži, s celkovým počtem 188 trestných minut jsou na 3. místě a nejspíš vědí proč, neboť bránění v oslabení je ve Znojmě naopak nejhorší. Oslnivé nejsou ani přesilové hry, ve kterých Orli překonali obranu soupeře 11 trefami, hráli už však také 94 početních výhod.

Nejspíš nepřekvapí, že podobně jako v loňské sezoně táhne Znojmo zkušený útočník Tomáš Svoboda (8+11), k němu se přidávají i další strůjci postupu do Chance ligy forvardi Martin Šťovíček (6+8) s Janem Hruškou (5+10). Na jihu Moravy se daří také letní posile Antonu Karlssonovi (6+8). Pověst ofenzivního beka pak ve Znojmě plně potvrzuje Jan Bartko, který vstřelil stejně jako vsetínský obránce Robin Staněk 5 branek a oba hráči se tak dělí o titul nejlépe střílejícího obránce soutěže.

Znojmo si také vyjasnilo situaci v brankovišti, když se klub rozloučil s Matějem Žajdlíkem a ponechal si brankářskou dvojici Dominik GrohRoman Durný. Za jedničku můžeme považovat prvně jmenovaného, který zasáhl do 20 utkání a vychytal úspěšnost zákroků na hodnotu 91.36 %, průměrně pak inkasoval 2.87 branky na zápas.

Spraví si Valaši chuť na jihu Moravy?

Vsetínský tým poprvé v sezoně utrpěl dvě prohry v řadě. Zatímco po derby ve Zlíně se mluvilo o kvalitním výkonu s trochou smůly v zakončení, po nezvládnutém duelu s Frýdkem-Místkem už byly problémy a příčiny porážky vážnější. Vsetínu se do domácího utkání přenesla potíž s produktivitou, když se trefil pouze obránce Jakub Ďurkáč a až osm vteřin před třetí sirénou Pavel Klhůfek. Jinak však vsetínští střelci nechali vyniknout oba frýdecké brankáře, kteří si rozdělili 29 střeleckých pokusů Valachů.

Důvody k panice rozhodně na Lapači nepanují a ani by neměli. Tým se navzdory problémům se zraněními i nemocemi vypracoval mezi přední celky soutěže, o 2. místo však vinnou středečního nezdaru přišel, svou soutěž si pak začíná hrát ostravský tým z Poruby. Pro duel ve Znojmě bude určitě důležité, aby se vsetínští zaměřili na koncovku. Soupeře v ohledu vyslaných střel téměř pokaždé přejedou, ale v ukazateli skóre se tato převaha zejména na ledech soupeřů v posledních utkáních neprojevuje.

Vzájemné zápasy:

11. kolo: VSETÍN – ZNOJMO 3:2P (2:1, 0:1, 0:0 – 1:0)

Setkání po dlouhých letech přineslo vyrovnaný a bojovný hokej. Znojmo nastoupilo na Lapači čerstvě po doplnění realizačního týmu Václavem Baďoučkem a bylo to znát. Nováček na Lapači sympaticky bojoval a odměnou mu byl jednobodový zisk. Naopak Vsetínští poprvé o svém domácím vítězství museli rozhodnout až v prodloužení, které ukončil přesným zásahem Tomáš Jandus. Tento duel přinesl Vsetínským také problém s produktivitou, branku Znojma zasypal 40 střelami, soupeři na remízu stačilo pouze 17 pokusů. Jak to bude vypadat nyní? Souboj Znojma a Vsetína tentokrát hostí jihomoravská Nevoga aréna, úvodní vhazování proběhne v 17:30.

Sestavy v posledním kole:

Znojmo: Groh – Bartko, Zahradníček, Bukač, Stránský, Tejnor (A), J. Jenáček – Jenyš, Šťovíček, T. Svoboda (C) – Karlsson, Matuš (A), Beránek – Sklenář, Hruška, L. Adámek – Masař, Čermák, J. Sedláček – Horváth.

Vsetín: Žukov – Staněk, Ďurkáč, Š. Jenáček, Smetana (A), Kojo, Larsen, Ondračka – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Dědek, Hořanský – Jandus, Kern, Š. Bláha – Kubiš, Kratochvil, A. Koláček.

banner pod článkem