Vstupenky online

Sváteční derby je tady! Vsetín jede do Zlína

Jan Tajzler • 16.11.2023

Netradičně v pátek na Den boje za svobodu se vsetínský tým vypraví k utkání 22. kola Chance ligy. Druhé derby sezony bude hostit zlínská Trinity Bank Aréna Luďka Čajky a v krajském městě se očekává tuhá bitva jak na ledě tak i v hledišti. Páteční souboj Valachů s Berany se ponese také v duchu piety za zesnulého Romana Čechmánka. Zlín navíc vůbec poprvé povede z pozice trenéra Jan Srdínko, který se rovněž řadí mezi největší legendy vsetínského hokeje. Mimořádně atraktivní duel mezi tradičními rivaly odstartuje na zlínském ledě pod dohledem kamer České televize v 17:30.

Zlín vyměnil před derby realizační tým

Úřadující mistr Chance ligy se aktuálně nachází na 6. místě tabulky, které jako poslední zaručuje přímý postup do čtvrtfinále play-off. Vedení zlínského klubu si ale počínání týmu vyhodnotilo jako nedostatečné a v reakci odvolalo kompletní realizační tým. Miloš Říha s Oldřichem Horákem dovedli ševce v jarním play-off až do baráže o Tipsport extraligu, ale nyní se ve Zlíně loučí, nebude pokračovat ani klubová legenda Petr Leška, ten odvolání obdržel i s přáním k narozeninám. Aby těch pikantních ingrediencí pro derby nebylo málo, povede zlínský tým do derby se Vsetínem Jan Srdínko, který bude mít k dispozici také Zdeňka Sedláka.

Leckoho by mohlo i překvapit, že zlínské vedení zavelelo k trenérské rošádě právě nyní. Berani totiž v posledních šesti duelech nebodovali pouze jednou, když padli na ledě Kolína těsně 1:2. Poslední duel na ledě Třebíče dokonce zlínský tým dovedl až do prodloužení, na Vysočině přitom čítal po první dvacetiminutovce tříbrankové manko. Je ale pravda, že žlutomodří si už v dosavadním průběhu základní části prošli dvěma sériemi porážek, která čítala čtyři respektive tři duely v řadě. Pokud si management klubu představoval boje o nejvyšší příčky, pak lze jeho rozhodnutí přeci jen chápat.

Zlínský tým táhne z pozice nejproduktivnějšího hráče navrátilec Jakub Šlahař (8+7), na výkony z loňské sezony navazuje další útočná opora Denis Kindl (2+10), angažmá ve Zlíně pak svědčí i letní posile Janu Süssovi (6+5). Na hranici deseti kanadských bodů dosáhl také zkušený forvard Martin Novák (4+6). Ševci by ale určitě potřebovali zapracovat na přesilových hrách, ve kterých vstřelili 12 branek a jejich úspěšnost je pod 14 %.

Z obránců pak umí produktivitu týmu podpořit finská akvizice Aleksi Lauri Salonen, který nasbíral 9 kanadských bodů a je momentálně nejvytíženějším zlínským hráčem. Užitečný je bezesporu i zadák s extraligovými zkušenostmi Marek Hrbas (1+5). Velké naděje pak v Baťově městě vkládají do uzdraveného Jakuba Husy, urostlý obránce se poprvé do zápasu zapojil ve středečním duelu na ledě Třebíče.

V brankovišti je na rozdíl od prvního vzájemného duelu o jedničce jasno. Porci 18 zápasů odchytal Daniel Huf s procentuální úspěšností zákroků 91.76 %, průměrně pak inkasoval 2.17 branky na utkání. Jeho kolega Michal Kořének dostal důvěru v pěti duelech, průměrně ale inkasoval 3.13 branek na zápas a úspěšnost zákroků má na hodnotě 90.40, především poslední duel v Třebíči mu příliš nevyšel. 

Zlomí Vsetín venkovní trápení?

Vsetínský tým má za sebou úspěšný šlágr, když ve středečním utkání porazil Sokolov celkem jasně 4:0. Zápas se nesl také v duchu piety za zesnulého Romana Čechmánka, Vsacané vítězstvím uctili jeho památku a potěšili vysokou návštěvu, která ve středu čítala 3323 diváků. Valachům se navíc podařilo v utkání vylepšit statistiku přesilových her, hned dvakrát se Vsetínští prosadili v početní výhodě. Svůj den měl znovu kapitán Erik Hrňa, který tým nasměroval k vítězství přesnou trefou v první třetině, aby pak v té třetí brankový účet také uzavřel. Střelecké trápení prolomil i Luboš Rob, nositel čísla 23 se symbolicky prosadil právě v duelu, který byl věnován památce vsetínské legendy.

Vsacané potvrdili, že na domácím ledě se jim daří. Nyní se však budou chtít zaměřit i na prolomení venkovních nezdarů. Poslední tři duely na ledech soupeřů totiž představují pro tým Vsetína velký vykřičník, neboť zelenožlutí v tomto sledovaném vzorku zaznamenali pouze 2 vstřelené branky a nulový bodový zisk. Poslední vítězná radost mimo Lapač se zrodila 23. října v Praze, odkud na Valašsko putoval tříbodový zisk za těsnou výhru 3:2 nad Slavií, následovaly ztráty ve šlágrech v Litoměřicích a Porubě, zlomit venkovní nezdary se nepodařilo ani v pondělním duelu na ledě pardubické rezervy, nyní přichází na pořad dne zlínský pokus.

Vzájemné zápasy:

9. kolo VSETÍN – ZLÍN 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

První derby sezony zahájil na Lapači lépe Zlín, který na konci 7. minuty otevřel skóre zásluhou Zdeňka Čápa. Vsetínští ale ještě do první sirény skóre otočili díky brankám Luboše Roba a Tomáše Ondračky. Ve zbytku duelu pak už domácí Valaši vedení nepustili, v přesilové hře jej navíc navýšil Pavel Klhůfek. Berani sice ještě duel zdramatizovali díky využité početní výhodě zásluhou Martina Nováka, ale poslední slovo měl ve třetí třetině znovu Luboš Rob, který pečetil vsetínské vítězství 4:2 trefou do prázdné branky, právě říjnový duel se Zlínem byl do středečního šlágru posledním, ve kterém Rob slavil překonání soupeřova brankáře, bude to vsetínskému útočníkovi střílet i na půdě krajského města? Na to si budeme muset počkat do pátečního večera, druhé derby sezony ve zlínské Trinity Bank Aréna Luďka Čajky odstartuje v 17:30.

Sestavy v posledním kole:

Zlín: Kořének (21. Huf) – Suhrada, Zbořil, Salonen, Hrbas (A), M. Novotný, Čáp, Husa – P. Sedláček (A), Sadovikov, Köhler (C) – Süss, Kindl, Šlahař – Keränen, Werbik, Novák – M. Lang, Gago, Paukku.

Vsetín: Žukov – Staněk, Ďurkáč, Š. Jenáček, Smetana (A), Kojo, Larsen, Ondračka – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Hořanský, Dědek, Hrňa (C) – Š. Bláha, Kern, Jandus – A. Koláček, Kratochvil, Kubiš.

banner pod článkem