Vstupenky online

Představujeme soupeře pro čtvrtfinále play-off: HC ZUBR Přerov

Jan Tajzler • 08.03.2024

Poslední hodiny zbývají do startu čtvrtfinálové série Chance ligy mezi Vsetínem a Přerovem. Jak Vsacané tak Zubři od postupu do Chance ligy nechyběli v prvním kole play-off. Na rozdíl od hanáckého mužstva se však tomu valašskému podařilo hned čtyřikrát postoupit do semifinále. Nyní přichází na pořad dne nový boj. V následujícím textu si představíme soupeře z Přerova a také vzpomeneme na vzájemné série z minulých play-off.

Zubři splnili normu a znovu postoupili do čtvrtfinále

Přerovský klub obnovil své působení ve druhé nejvyšší soutěži v roce 2015, kdy ovládl východní skupinu 2. ligy a v kvalifikaci si zajistil vytoužený postup. Od první sezony Zubři pravidelně bojovali ve čtvrtfinále play-off a dost možná je mrzí sezona 2019/2020, kdy Přerov po základní části skončil na 2. místě tabulky, ale nedostal příležitost povedenou sezonu potvrdit i v play-off, neboť sezonu předčasně ukončila pandemie covidu-19.

Start do deváté sezony od postupu měli Zubři slibný a opět se drželi ve středu tabulky. Pravidelný přísun bodů a oslavy vítězství platily až do začátku listopadu. V tu chvíli měli za sebou Zubři slušnou sérii čtyř vyhraných zápasů za plný bodový zisk a málokdo asi očekával, že ve zbývajících šestnácti utkání do konce kalendářního roku zapíšou tři body už pouze jednou. Odstartovala nejhorší pasáž Přerova v sezoně, tým zvládl vyloupit pouze jihlavský azyl v Pelhřimově poměrem 3:1, pak ještě zdolal na nájezdy Zlín (3:2) a v prodloužení Kolín (3:2). Žlutomodří se tabulkou propadali a najednou byl na obzoru i sestupový strašák. Není divu, že klub sáhl k radikálnímu kroku a v předvánoční reprezentační přestávce odvolal z pozice hlavního trenéra Roberta Svobodu. Jeho místo zaujal Michal Mikeska. Pod novým trenérem sice Přerov ještě čtyřikrát prohál, ale po novém roce rozjel stíhací jízdu.

Úchvatný byl z produkce Přerova odehraný leden. Z deseti utkání Zubři prohráli pouze jediné a vyhoupli se na hranici elitní šestky. Do konce základní části je porazil už pouze Vsetín, Litoměřice a Frýdek-Místek. Na Hané určitě mrzela porážka od Zlína v poměru 0:2, která poslala Zubry do předkola play-off. Nicméně forma Přerova před startem vyřazovací části vzbuzovala respekt.

Do předkola šel Přerov z konečné sedmé pozice. Nejprve zajížděl do Chrudimi, kde překvapivě nezvládl první utkání a proti rezervě Dynama padl 0:4. Sérii hranou pouze na dvě vítězné utkání ovlivnilo domácí prostředí. Po přesunu na Hanou se totiž Zubři zmátořili a ve dvou dnech po shodných výhrách 3:2 vybojovali postup do čtvrtfinále. Přerov tak stejně jako v předcházejících sezonách opět splnil normu a mezi elitní osmičkou nebude chybět ani v letošní sezoně. Vůbec poprvé při společném působení v Chance lize půjde na moravského rivala ze Vsetína.

Přerov v prvoligové konkurenci dlouhodobě platí za tým s propracovanou defenzívou podpořenou mimořádně kvalitním brankářem. Byl to právě hanácký klub, který otevřel dveře do extraligy Lukáši Klimešovi. V posledních dvou ročnících se zdá, že v přerovském brankovišti roste další možná osobnost pro nejvyšší soutěž. Odchovanec Valašského Meziříčí Michal Postava platí za mimořádný talent a už před rokem se zařadil mezi nejlepší maskované muže soutěže. V letošní základní části si vychytal úchvatnou úspěšnost zákroků s hodnotou 94.28 %, což je nejlepší počin mezi maskovanými muži. Průměrně pak na utkání inkasoval pouze 1.84 branky na zápas a jen těsně skončil v tomto ohledu za porubským Danielem Dolejšem.

Není náhodou, že Přerov měl po Porubě druhou nejlepší obranu soutěže. Mezi její hlavní pilíře patří mimořádně zkušený Jiří Krisl s Robertem Černým, oba muži umí také podpořit ofenzivní činnost. V play-off se určitě bude hodit také urostlá postava Vojtecha Zeleňáka. Slibným talentem je pak František Němec, který si mimo jiné zkusil už i nejvyšší soutěž v dresu brněnské Komety.

Útok Přerova zaznamenal nejméně vstřelených branek. V Přerově nejde o nic mimořádného. Málokdy se na Hané objevila výrazně odtržená individualita. Pravdou ale je, že Zubři angažovali zpět do svých řad Romana Pšurného, který před svým odchodem z Přerova na Vsetín v roce 2022 platil dlouhodobě za produktivní oporu Hanáků. Vsetínská stopa je v kádru Přerova silná a to na pozicích nejproduktivnějších hráčů. Navzdory dlouhodobému zranění se mezi tahouny znovu zařadil David Březina, kterému stačilo odehrát 37 zápasů, aby se stal druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva. Kvality potvrzoval i Antonín Pechanec (8+11). Nejproduktivnějším mužem po základní části byl ale přerovský odchovanec Daniel Indrák (14+10).

Z týmového hlediska trápily Zubry po celý průběh základní části přesilové hry. V tomto ohledu by přerovský tým nejhorší v soutěži, když využil pouze 12.58 % nabízených početních výhod. Zajímavé také je, že po Frýdku-Místku měli Přerovští společně se Sokolovem druhý nejmenší počet přesilových her. V oslabení to bylo mnohem lepší, zde se Zubři s úspěšnosti 82.51 % vlezli mezi nejlepší pětku týmů. Výbornou bilanci měl hanácký tým v disciplíně samostatných nájezdů, které absolvoval celkem čtyřikrát a pokaždé v nich slavil zisk bonusového bodu navíc.

Vzájemné zápasy 2023/2024: 

6. kolo: Přerov – Vsetín 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

19. kolo: Vsetín – Přerov 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

32. kolo: Přerov – Vsetín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

45. kolo: Vsetín – Přerov 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)

Vůbec poprvé v rámci společného působení v Chance lize se stalo, že Vsetín neumožnil Přerovu ze vzájemných zápasů zisk jediného bodu. Vyrovnané duely byly k vidění především na Hané, kde Vsetín pokaždé o svém vítězství rozhodl až ve třetí třetině. Na domácím ledě byli Valaši výsledkově dominantní, ale třeba poslední vzájemné utkání, které mimochodem Přerovu přerušilo vítěznou šňůru, nebylo úplně tak jednoznačné, jak výsledek na první pohled naznačuje. Zubři pod novým trenérem Mikeskou změnili tvář, a dá se očekávat, že v play-off budou klást tuhý odpor. Proti Zubrům se ze Vsetínských letos nejlépe dařilo Vítu Jonákovi, který síť zubří branky rozvlnil hned třikrát.

Historické okénko:

Vsetín se s Přerovem v novodobé historii potkává s výjimkou dvou sezon pravidelně od roku 2008. Oba kluby společně působily ve 2. lize skupině Východ až do jara 2015, kdy spolu sehrály památnou finálovou sérii. Přerov tehdy šel za postupem do první ligy, ale právě Valaši kladli ambiciózním Zubrům v cestě za postupem tuhý odpor. Finálová série začala v Přerově podle plánu domácích, kteří Vsetín sestřelili 9:0. Jenže hned odveta na Lapači ukázala, že mužstvo z Valašska nebude snadným soustem, když na Lapači srovnalo stav série po výhře 3:1. Zbytek atraktivní finálové série, která plnila stadiony v obou městech, přinesl dramatické bitvy. Klíčovým faktorem se ukázalo domácí prostředí, protože až v rozhodujícím utkání si Přerov došel pro postup po těsném vítězství 4:3 a celkově Valachy udolal v sérii 3:2 na zápasy. Pamětníky legendární série jsou za Vsetín Michal Hryciow a také Matouš Kratochvil, který tehdy ale hájil barvy mateřského klubu. Ze současného Přerova sérii pamatuje Jiří Goiš, který obstaral v ostře sledovaném finále rozhodující trefu v pátém utkání. V play-off 2010 se pak mezi oběma kluby odehrála i čtvrtfinálová série, tehdy rovněž slavili Zubři v poměru 3:1 na zápasy. Nyní se oba kluby poprvé potkají na úrovni play-off ve druhé nejvyšší soutěži a znovu se hraje na tři vítězné zápasy, tentokrát má však výhodu domácího ledu tým Vsetína. 

banner pod článkem