Vstupenky online

Pokladník se objevil už na střídačce, směje se po premiérové trefě Matyáš Dědek

Jan Tajzler • 13.09.2023

Start Chance ligy zavedl vsetínský tým na půdu loňského vítěze základní části do Třebíče. Na ledě Horácké Slavie se Valachům v posledních sezonách příliš nedařilo, poslední vítězství zde oslavili v listopadu 2019. Na úvod nového ročníku se však Vsacanům podařilo v Třebíčí zvítězit a to navíc s nulou inkasovaných branek. Vsetín o prvních bodech do tabulky rozhodl již v první třetině, když využil přesilovou hru a krátce před zazněním první sirény dotáhl k dokonalosti kombinaci vsetínských odchovanců Matyáš Dědek, pro mladého talenta vsetínského hokeje to bylo první mistrovské utkání mezi seniory, při kterém zároveň oslavil i první trefu.

Vsetín slavil v Třebíčí vítězství po necelých čtyřech letech, navíc získal první potřebné body do tabulky, nebylo tak divu, že ihned po příchodu z kabiny měl Matyáš Dědek coby ještě hráč juniorského věku úsměv na tváři: „Pocity jsou super, hrát za muže je pro mě úplně něco jiného než hrát za mládežnické kategorie. Je třeba říci, že utkání bylo dobře odpracované od všech kluků. Ve druhé třetině jsme sice trochu polevili, ale potom už jsme hráli svoji hru a výkon byl podle představ.“

Valaši byli v první třetině aktivnějším týmem, do vedení se dostali díky využité přesilové hře a potřebné uklidnění a navýšení na rozdíl dvou branek obstarala kombinace ryze vsetínských odchovanců, kteří utvořili druhou útočnou formaci. „Roman Půček dobře zatáhl puk do pásma, jeli jsme do přečíslení tři na dva, Roman se neukvapil a vzal to za bránu, Erik pak jeho přihrávku dobře protečoval a na mě už zbyla snadná úloha, dá se říci, že jsem měl na té brance nejmenší podíl,“ dodává skromně ke své premiérové trefě Dědek, který uklidil skákavý kotouč za záda bezmocného Pakarinena. „Kluci mi puk schovali, pokladník se objevil ihned po vstřelení branky,“ tím je teď ve vsetínské kabině Luboš Rob mladší, který stejně jako na ledě neponechává nic náhodě i při plnění této role.

Matyáš Dědek doposud nastupoval v mládežnických kategoriích, v loňské sezoně si o něj řekla extraligová juniorka Zlína, na Lapači si však byli vědomi kvalit vlastního odchovance a před startem nové sezony nabídli osmnáctiletému útočníkovi smlouvu. Dědek si už v přípravě řekl o místo ve druhé útočné formaci, na startu sezony tak dostává od trenérů výrazný prostor: „Stále se vyrovnávám s rozdíly oproti hře v mládeži. Musím ale říct, že starší kluci jsou všichni skvělí a snaží se nám mladým hráčům co nejvíc poradit, ať už jde o mě samotného nebo Marka Melenovského či Adama Koláčka. Za čas na ledě jsem určitě vděčný. Přál jsem si, abych se dostal do základní sestavy, i když vím, že je to způsobené i početnými zraněními v týmu, ale určitě i do budoucna bude mým cílem bojovat o místo v základní sestavě.“

Vsetín v utkání s Třebíčí měl menší výpadek ve druhé třetině, kdy se Horáci dostávali do územní převahy, navíc si mohli pomoci i v početních výhodách. „Oslabení jsem sice sledoval ze střídačky, ale určitě nám může zvednout sebevědomí, že jsme ty krizové situace ustáli. Podržel nás určitě spolehlivým výkonem Max, ale je třeba pochválit i všechny kluky, kteří šli na oslabení.“ Vsetín musel v utkání čelit celkem čtyřem přesilovým hrám soupeře, při jejich bránění byli Valaši stoprocentní. 

Třebíč v loňské sezoně patřila mezi stadiony, odkud se body nevozily snadno. Vsetín si povzbudivé vítězství připsal navzdory početné marodce, tím tak tým potvrdil slova trenéra Jiřího Weintritta, který klade na mužstvo vysoké nároky bez ohledu na složení kádru pro jednotlivá utkání. Nyní mohou zelenožlutí s výhrou v zádech vyhlížet soutěžní premiéru před domácím publikem: „Těším se domů na Lapač. Atmosféra na Vsetíně je neskutečná, doufám, že fanoušci přijdou v co největším počtu a budou fandit tak jak nejlíp umí,“ vyhlíží souboj s pražskou Slavií Matyáš Dědek.

banner pod článkem