Vstupenky online

Cesta play-off začíná! V krátkém čtvrtfinále vyzvou dorostenci pražskou Hvězdu

Helena Hegeďová • 10.03.2024

O postupu do dorostenecké extraligy se mluvilo už před rokem. Tehdy se Valaši probojovali až do baráže, kde jim postup unikl o jeden jediný bod. Teď? Druhá šance. Bez baráže, vítěz finále postupuje přímo. Cíl je tedy jasný – vyhrát. Ve čtvrtfinále narazí Valaši na pražskou Hvězdu, která loni přímo sestoupila z nejvyšší soutěže.

A Valaši si za svým cílem jdou od začátku sezony. Během základní části je ani jednou nepotkala výsledková krize, o to větší obavy tak možná vyvolává pohled na výsledky z posledního tripu k soupeřům ze západní skupiny. Na přelomu února a března zapsali Vsetínští dorostenci tři prohry v řadě, nutno však dodat, že do Plzně a Písku odjeli v okleštěné sestavě bez mladších hráčů, kteří nastoupili za devátou třídu v důležitém utkání proti Vítkovicím.

Dorostu už totiž na konci základní části při pohledu na tabulku o nic nešlo. Výborné výsledky znamenaly jisté první místo ve východní skupině, které si Valaši drželi po celou dobu. Jejich největším rivalem v počtu získaných bodů byl Havlíčkův Brod, i s tím ale dokázali ve většině případů vyhrát. Nejméně oblíbeným soupeřem byla pro Vsetínské Třebíč a z výsledků vyčnívá jen jedna vysoká prohra 1:6 v Chomutově. Právě Piráti platí za největšího favorita ve druhé skupině.

SYSTÉM PLAY-OFF

  • Hrají se tři kola play-off (čtvrtfinále, semifinále, finále)
  • Čtvrtfinále se hraje na dvě vítězná utkání, semifinále na tři a finále na čtyři
  • Čtvrtfinálové dvojice jsou sestavy napříč skupinami, tedy vítěz západní skupiny hraje se čtvrtým týmem z východní skupiny, druhý tým západní skupiny s třetím týmem východní skupiny atd.
  • Vítěz soutěže přímo postupuje do Extraligy dorostu (a z Extraligy dorostu se také přímo sestupuje, což už se s jistotou týká Olomouce)

SLOŽENÍ DVOJIC PRO ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF

Piráti Chomutov (1Z) - HC Chrudim (4V)
HC Pilsen Wolves (2Z) - Technika Hockey Brno (3V)
VHK ROBE Vsetín (1V) - HC Hvězda Praha (4Z)
BK Havlíčkův Brod (2V) - HC Energie Karlovy Vary B (3Z)

Vsetínskou jízdu základní částí zdobila hlavně defenziva. 65 inkasovaných branek je nejméně z celého startovního pole a podobným číslem se může pochlubit jen vítěz západní skupiny z Chomutova. Celkem v šesti utkáních vsetínští dorostenci neinkasovali, a i když to v Třebíči, Plzni nebo Písku nebylo úplně ono, vždy stačily soupeři k vítězství dvě, respektive tři přesné trefy. Bez bodu Valaši končili pouze šestkrát, ve stejném počtu zápasů pak došlo k dělbě bodů.

V ofenzivě sází trenéři Miroslav Barus s Ondřejem Němcem na první formaci, která ovládla čelo bodování týmu. Ondřej Vaculík (20+31) a Adam Němec (24+25) se navíc vešli do TOP 10 celé soutěže a druhému jmenovanému k tomu stačilo jen 25 zápasů, protože zároveň s dorostem nastupoval také v týmu 9. třídy. S 39 body (18+21) není pozadu ani třetí člen první formace Alexandr Paták.

Dobrou práci však odvádí také ostatní. S dvanácti góly patří mezi ofenzivní tahouny Štěpán Drozd, vysoko v bodování najdeme také Matyáše Fuska nebo obránce Michala Kučného. Mezi beky si vede skvěle také posila Filip Vaněk, jenž v posledním utkání základní části přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi.

V Lize dorostu se nevedou brankářské statistiky, takže nemůžeme hodnotit procentuální úspěšnost gólmanů. O brankoviště se nicméně podělili Juliusz Tadeusz Cegliňski a Jan Hanzlík. Druhý jmenovaný vychytal tři čistá konta a základní část zakončil s průměrem 1,39 inkasované branky na zápas. Cegliňski si v první fázi sezony připsal ve dvaceti zápasech dvě nuly a průměr 1,94 inkasované branky.

PROGRAM ČTVRTFINÁLE:

1. utkání: čtvrtek 14. 3. Hvězda Praha - Vsetín 17:30
2. utkání: sobota 16. 3. Vsetín - Hvězda Praha 12:00
případné 3. utkání: neděle 17. 3. Vsetín - Hvězda Praha 12:00

SOUPEŘ VSETÍNA: HC HVĚZDA PRAHA

Hvězda Praha je jedním z týmů, které v loňské sezoně sestoupily z extraligy. Nemá však zatím tak zářný ročník jako Chomutov, či dokonce Pilsen Wolves, kteří jakožto nováček z regionální soutěže vybojovali druhou příčku základní skupiny. Pražané střídali období výher s prohrami, proto je jejich bilance takřka vyrovnaná. Po Novém roce si připsali sérii osmi výher, ale pak se zadrhli a o účast v play-off museli pořádně zabojovat. Čtvrté místo nakonec uhájili ve vzájemném souboji proti Písku.

Vsetín se s Hvězdou utkal jednou, a to o posledním předvánočním víkendu, kdy hostil oba pražské celky. Toto utkání otevřeli Vsetínští bleskovou brankou po 21 sekundách hry a hubené vedení dlouho drželi. Další branky přišly až po polovině zápasu, kdy Valaši navýšili své vedení, hosté snížili, ale v poslední minutě už domácí opět vedli o dva góly. Ve třetí třetině už pak Valaši své vítězství jen potvrdili. Pod všemi góly se tehdy podepsala první formace a Ondřej Vaculík slavil po výhře 6:1 hattrick.

Hvězda má ve svých řadách také jednoho z nejproduktivnějších hráčů celé soutěže Jonáše Cvikla (25+22). Ten je v bodování také odskočen od zbytku týmu, na dalších pozicích najdeme Alexe Ducháčka (14+9), Davida Dostála (10+15) nebo Timofeje Žukovského (12+12). Z obrany pak rozdává přihrávky Filip Houdek (4+14). Nejvíce času strávil v brankovišti Hvězdy Jan Bouška, jen o čtyři zápasy méně ale odchytala Daniela Nováková.

ZÁPASY POSLEDNÍHO KOLA ZÁKLADNÍ ČÁSTI

VHK ROBE Vsetín – Polsko U17 12:0 (3:0, 4:0, 5:0)
HC Hvězda Praha – HC Slovan Ústí nad Labem 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

SESTAVY V POSLEDNÍM KOLE ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Vsetín: Cegliňski — Vaněk, Sadílek, Kučný, Kužel, Hynek, Dubec — Fusek, Ročák, Zezulka, Dvořák, Drozd, Němec, Malý, Paták, Vaculík, Vinklárek, Elich.
Hvězda Praha: Bouška — Šadrin, Pořízek, Musil, Starikov, Štefík, Houdek — Iljuščenko, Dostál, Kadlec, Ducháček, Cvikl, Zidahnal, Žukovskij, Prichoďko, Pelikán, Ivanenko, Krytinář.

STATISTIKY Z POSLEDNÍHO KOLA ZÁKLADNÍ ČÁSTI

VHK ROBE Vsetín – Polsko U17 12:0 (3:0, 4:0, 5:0)
Branky a nahrávky:
 7. Vinklárek (Malý, Vaněk), 14. Vaněk (Sadílek, Vinklárek), 20. Kučný (Němec, Vaculík), 21. Vaněk (Vaculík, Paták), 29. Vaculík (Paták, Hynek), 32. Vaculík (Němec, Paták), 33. Malý (Vaněk), 41. Vaculík (Paták, Němec), 46. Dvořák (Drozd, Sadílek), 49. Dvořák (Ročák), 50. Paták (Němec), 56. Paták (Němec, Vaculík). Rozhodčí: Janča – Peluha, Marek. Vyloučení: 5:6. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Průběh utkání: 12:0.

HC Hvězda Praha – HC Slovan Ústí nad Labem 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Dostál (Starikov), 8. Žukovskij (Cvikl, Pořízek), 41. Starikov (Štefík, Krytinář), 60. Cvikl (Dostál, Musil). Rozhodčí: Čáp – Havlín, Stejskal. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Průběh utkání: 4:0.

banner pod článkem