Vstupenky online

V roce 2019 chceme klub posunout zase o něco dál, říká Daniel Tobola

Redakce • 31.12.2018

Rok 2018 se na Vsetíně povedl. Klub v první sezoně ve druhé nejvyšší soutěži postoupil do playoff a v té aktuální drží třetí pozici v tabulce. I na poli mládežnickém se dařilo. Vsetín má dorost i juniorku v extralize a minimálně u juniorů je již nyní jasno, že i další sezonu bude Vsetín extraligový. Lapač se v návštěvnosti stále drží na vrcholu tabulky a fanoušci dokazují to, že je Vsetín právoplatný fenomén. Jednatel klubu Daniel Tobola hovořil o uplynulém roce a také o tom, jak chtějí naložit s rokem následujícím.

Ze sportovního hlediska, jaký byl rok 2018 pro VHK ROBE Vsetín?
Myslím, že celkově byl rok úspěšný. Jak po sportovní, tak i ekonomické stránce. V roce se nám prolínají dvě hokejové sezony. První prvoligová sezona mužů, dostali jsme se i se štěstím do playoff, ale byli jsme tam, cíl se podařilo naplnit. Lapač byl v rámci soutěže jedním z nejvíce navštěvovaných stánků. I v mládeži to fungovalo a pokračovalo v trendu posledních let. Dobrá práce co se rozpočtu týče, práce v tréninku, extraligové soutěže, navázalo to vše na práci z minulých let. Je to zase další odrazový můstek a závazek pro další roky.

V roce 2018 udržel klub mládež na extraligových patrech a díky reorganizaci hraje nyní i nejvyšší juniorskou soutěž. Jste v těchto soutěžích spokojení?
Reorganizace nám v tomto směru pomohla. Jsme rádi, že jsme znovu v juniorské extralize. Před sezonou to byl závazek. Není jednoduché skládat extraligové mládežnické týmy a myslím si, že se s tím potýká většina klubů. Není téměř možné poskládat tým pouze z vlastních odchovanců. Jsou tady kluci Vsetínští, ti co přišli před lety nebo před sezonou. V juniorce jsme si museli projít i peripetií s kauzou „vlastní branka“ a s nepochopitelným exemplárním trestem pro klub i trenéra, který jsme bohužel museli respektovat. Jak se říká všechno zlé je k něčemu dobré, tým se ještě více semknul a možná nečekaně postoupil do lepší skupiny a ve druhé polovině soutěže junioři bojují o možnou účast v playoff a jsou již zachráněni od hrozby sestupu. Což je skvělé pro jejich hokejový růst, protože jsou ušetřeni stresu ze záchrany soutěže a mohou makat, tak aby měli šanci se prosadit třeba i do A týmu. Dorost měl ze začátku horší období, ale nyní se to zlepšilo herně i výsledkově. Věříme, že se soutěž podaří zachránit. Myslím si, že v lednu a v únoru mají kluci dostatek zápasů na to, aby bojovali i v dorostu o pozice do playoff. Není ještě nic ztracené a myslím si, že je to v silách týmu, aby o to hráli až do konce sezony.

Stadion se poslední roky pravidelně opravuje. Bude i v roce 2019 další etapa rekonstrukce zimního stadionu?
Od dubna či května 2019 by měla probíhat další etapa rekonstrukce šaten a zázemí na Lapači. Měla by to být ta závěrečná etapa rekonstrukce šaten a zázemí. Je super, že naše město náš zimák dlouhodobě takto renovuje. Hráči, trenéři, rodiče, fanoušci tady tráví během roku spoustu času a není nad to trávit čas v příjemném prostředí. Vážíme si toho a je to jeden z těch základních stavebních kamenů, aby hokej na Vsetíně fungoval a mohl se i nadále rozvíjet.

Co se týče počtu dětí v mladších kategoriích, jak si klub stojí?
Myslím si, že když se každodenně pracuje několik let, tak se to musí projevit. Chceme, aby byl Vsetín sportovní město. Sport je důležitou součástí našich životů a obzvláště možná v dnešní době všech lákadel, které spíše od pravidelného pohybu odrazují. Hokej má na Vsetíně dlouhodobě silný zvuk a posledních šest let se nám daří navyšovat počty zájemců o hokej. Projevuje se to od šesté třídy a níž, kde ti kluci v dostatečném počtu jsou. Je to pro trenéry radost pracovat, když mají dostatečný počet hráčů na ledě. I v přípravce neustále přibývají kluci, takže v tomto ohledu se nám daří. Už 21. ledna máme další díl náborové akce „Týden hokeje“ pro další mladé zájemce o lední hokej, aby se přišli seznámit s hokejovým prostředím. Je to pro nás jedna z hlavních priorit, aby mládež byla silná, široká a kvalitní. Vše se vším poté souvisí a je to předpoklad toho, aby byl klub dlouhodobě úspěšný.

Na stadionu lze rok od roku vidět více a více bannerů od partnerů. Z ekonomického hlediska se klubu daří?
Vážíme si úplně všech partnerů. Jsme vděčni, že s námi do toho jdou a budují společně vsetínský klub, aby byl neustále silnější. Jsme za to nesmírně rádi. Je to potom opravdu naše společná práce, že se vsetínským hokejovým týmům daří. Věřím, že ekonomická situace v rámci města, kraje a republiky bude nadále příznivá a bude to všechny bavit. Tak aby podporovali vsetínský hokej tak jak kdo může a jak je mu vlastní. Ať už je to fanoušek, co přijde na Lapač a koupí si vstupenku nebo partner který pomůže finančně nebo jakkoliv jinak tak, abychom se i nadále mohli posunovat dál.

Po úvodní sezoně, kdy se po dlouhých letech začala na Lapači znovu hrát profesionální soutěž, si i v sezoně letošní fanoušci na stadion cestu nacházejí. Příkladem budiž poslední zápas s Porubou, kdy přišla nejvyšší návštěva aktuální sezony. Jste v tomto ohledu spokojení?
Návštěvnost z posledních sezon či let minulých mluví sama za sebe. Jsme město s pětadvaceti tisíci obyvateli. Jsou v okolí vesnice, města odkud taky přicházejí fanoušci na Lapač, ale tak je to všude v republice. To že jsme druhý tým v návštěvnosti za dvě sezony v první lize to je skvělá vizitka celého vsetínského hokeje. Je to reklama pro celé město a region. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby fanoušků chodilo ještě více. Myslíme si, že máme potenciál a v návštěvnosti ještě nejsme na maximu. V tuto chvíli je návštěvnost v základní části srovnatelná i s dobou, kdy se tady hrála Extraliga. Je otázkou, jak velký potenciál návštěvnosti ještě je. Soustředíme se na to, abychom návštěvnost udrželi a postupně mírně zvyšovat. Za ten zájem o hokej na Vsetíně patří všem našim fanouškům velké poděkování a vážíme si toho.

Alfou a omegou je pro fanoušky A-tým, který je nyní na třetí pozici. Je to pro vás uspokojivé?
Předsezónní cíl naší aktuální sezony je pořád stejný. Chceme postoupit do playoff a pohybovat se v horních patrech tabulky, což se momentálně daří. Na druhou stranu je soutěž extrémně vyrovnaná a při porci zápasů, které nás ještě v lednu a únorů čekají se může stát, že se nepovede jeden hrací týden a z pěkného třetího čtvrtého místa bude nepěkné rizikové sedmé nebo osmé místo. Spokojenost momentálně vládne, ale pořád je co zlepšovat. Chceme, aby tým v dalších zápasech urval co nejvíce bodů jak doma, tak i venku a ty aktuální pozice minimálně udržel.

Uzávěrka přestupů vyprší na konci ledna, budete ještě provádět nějaké změny ve složení mužstva?
V současné době jsme v hráčském stavu oproti půlce října mínus dva hráči, protože se vrátili domů naše finské akvizice. Máme na to celý leden, abychom tým případně doplnili. Je docela pravděpodobné, že ještě někdo přijde. Je to v této fázi složité, protože hráči jsou většinou ve svých klubech pod smlouvami. Nějaké nabídky však jsou a řešíme to prakticky denně. Rádi bychom posílili tak, aby měl tým potenciál své předsezónní cíle jednoznačně naplnit a tím cílem zůstává hrát minimálně semifinále playoff.

V hokeji se spíše roky dělí na sezóny. Dá se tedy říct, s čím budete vstupovat do roku 2019?
Abychom klub na všech frontách posunuli zase dále. V mládeži v kvalitě tréninkové procesu, hráčské kádry, práce s nejmenšími a mladými hokejisty. Celkově vše navazuje i na seniory. Máme už nyní klid, že juniorská extraliga bude i v další sezoně, což je pro nás dobře, že to víme už v této chvíli. Vše je spojeno i s ekonomikou a stabilitou klubu. Takže chceme pokračovat v tom na čem pracujeme už léta. S rozmyslem, abychom byli ekonomicky svobodní. Fungovali tak, že co si naplánujeme tak splníme. To, co si koupíme že i zaplatíme. Samozřejmě i s vědomím, že se chceme zlepšovat. Tedy být i ekonomicky silnější, abychom si mohli dovolit více než si dovolujeme nyní. Můžeme si říkat co chceme, ale rozvoj celého klubu je spojen i s možnostmi ekonomickými.

Co byste popřál fanouškům a příznivcům do nového roku?
Rozhodně zdraví, protože jakmile je zdraví jde vše jednoduše a lépe. Jakmile zdraví není, je to horší, a i sport jde povětšinou stranou. Takže ať se všichni těší zdraví a ať se jim daří vše v osobním i pracovním životě. Přeji jim ať mají šťastné rodiny. Když budou tyto věci splněné, tak věřím, že fanoušci, partneři, rodiče, děti, prarodiče a další si najdou cestu na Lapač buďto zafandit, zabruslit si, zatrénovat, zahrát hokej nebo přihlásit dítě do hokeje, abychom v duchu našeho hokejového hesla „Spolu za Vsetín“ mohli všichni dále žít náš sen posouvat hokejový Vsetín každý rok o krok dál.

banner pod článkem