Vstupenky online

Vsetín ve šlágru kola podlehl ostravské Porubě

Tomáš Petr Marek • 25.09.2023

Pondělní šlágr 5. kola svedl proti sobě dosud neporažené celky Vsetína a Poruby. Hosté přijeli na Valašsko dobře připraveni, což ukázali zejména ve druhé třetině. Do utkání však vstoupil lépe Vsetín, když se třetí brankou v sezoně prosadil Tomáš Jandus. Poruba skóre ještě do první sirény otočila. Na startu druhé třetiny zelenožlutí ještě našli odpověď díky Romanu Vaňovi, pak už ale padaly branky pouze do vsetínské sítě. Valaši tak v pátém soutěžním duelu našli prvního přemožitele.

CHANCE LIGA - 5.kolo po 25.9.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:6(1:2, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. T. Jandus (O. Smetana, T. Vávra), 23. R. Vaňo (M. Kojo, A. Hořanský) - 6. V. Christov, 17. V. Střondala (T. Šoustal, M. Tvrdoň), 31. T. Šoustal (M. Tvrdoň, V. Střondala), 32. O. Šedivý (A. Berisha), 35. O. Šedivý (V. Střondala), 46. O. Šedivý (F. Razgals, J. Pohl) . Rozhodčí: Cabák, Ondráček – Zídek, Bezděk. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2195. Střely na branku: 26:28. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:6.

VHK ROBE Vsetín: Žukov, (34. Pavlíček) – Staněk, Ondračka, Smetana (A), Hryciow, Ďurkáč, Kojo – Jandus, Vávra, Rob (A) – Půček, Dědek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Š. Jenáček – Koláček, Kratochvil, Vaňo.
HC RT TORAX Poruba 2011: O. Bláha – A. Sedlák (A), Doudera, Lemcke, Klimíček, Gutwald, Pohl, Voráček – Tvrdoň, Střondala (A), Šoustal – Razgals, Berisha, Klímek – O. Šedivý, Vachovec (C), Gřeš – Christov, Adamec, Lednický.

V úvodu prvního dějství začal aktivněji slezský tým z Poruby, který velmi agresivně dobýval obranné pásmo domácího celku, ale prvně skórujícím týmem byl Vsetín. Na bránu cíleně puk nahodil Smetana a této žabky využil Tomáš Jandus, který šikovně tečoval puk přímo do protipohybu brankáře Bláhy. Vzápětí domácího brankáře Žukova zaskočil Vít Christov, jenž z otočky poslal puk mezi nohy brankáře zelenožlutých a tím srovnal utkání na 1:1. Hra se po srovnání více či méně uklidnila a byla velmi opatrná. Ve 12. minutě se Matyáš Dědek snažil projet s pukem přes brankoviště hostů, ale byl podražen brankářem Bláhou, jenž mu pod nohy vsunul beton a tím Vsetín poslal do početní výhody.

Valaši však přesilovku využít nedokázali. Iniciativa utkání se začala přelévat na stranu hostí, kteří se dokázali k závěru první dvacetiminutovky pravidelně usazovat v útočném pásmu. A tuto aktivitu Poruba dokázala přetavit ve vedoucí branku. Vojtěch Střondala se nejlépe dokázal zorientovat před brankovištěm Valachů, kde Šoustal nejdřívě skákající puk netrefil, ale Střondala toto dokázal napravit, a poslal tak Porubu do vedení 2:1. Zelenožlutí v posledních dvou minutách Slezany dokázali zavřít, jenže už z toho nic využít nedokázali. 

Druhou periodu začal Vsetín drobným tlakem v útočném pásmu. Ten nejdříve využít nedokázal, ale pak v situaci tři na tři domácí Markus Kojo nahodil puk na Bláhu, který jej vyrazil betonem pouze před sebe a toho dokázal zužitkovat Roman Vaňo a srovnal tak utkání na 2:2. Hned na to byl Rob v úniku sám na brankáře hostí, ale prostřelit ho nedokázal. Erik Hrňa byl na dvě minuty potrestán za krosček a poslal domácí do čtyř. Velmi blízko byli k strhnutí skóre na svou stranu hosté, když Vachovec dorážel střelu Klimíčka pouze na horní tyč. Střondala vyslal do brejku skvělou nahrávkou přes polovinu hřiště Šoustala, ten však tuto příležitost nevyužil. Poruba se opět stala týmem, který dokázal býti aktivnějším celkem a zamknout soupeře z Valašska v jejich vlastním obranném pásmu. Toho Slezani dokázali opět využít. Tvrdoň nejdříve orazítkoval tyč, jenže puk se odrazil k připravenému Tomáši Šoustalovi a ten dorazil kotouč za záda Maxima Žukova. 

Další tvrdá rána pro domácí přišla o 54 vteřin později, kdy Berisha přihrávkou přes vsetínské brankoviště našel Ondreje Šedivého, který poslal hostující Porubu do dvoubrankového vedení 4:2. Vsetínský výpad dva na jednoho Hrni a Půčka vyšel na prázdno a pořekadlo nedáš - dostaneš zafungovalo. Poruba sedm minut před koncem 2. třetiny zásluhou opět Ondreje Šedivého zvýšila skóre na 5:2 a tím poslala pryč z brankoviště Maxima Žukova. Místo něj do brány domácích zamířil Adam Pavlíček. Domácí stále hledali recept na výborně fungující obranu hostů. Za záchrannou brzdu musel necelé dvě minuty před koncem prostřední části zatáhnout Lukáš Doudera, jenž zahákoval rozjetého Hrňu, jinak by jel na Bláhu úplně sám. Vsetín si tak zahrál druhou přesilovou hru. Hosté nakonec oslabení ubránili a do šaten před poslední třetinou šli s pohodovým vedením 5:2.

Domácí si na začátku poslední třetiny vybojovali takřka dvouminutový tlak, ten ale vedl pouze ke střele Smetany do výstroje Bláhy. Valaši byli po dlouhou dobu velmi aktivním týmem, jenže skóre stále upravit nedokázali. Skóre dále upravil na čtyřgólové vedení pro hosty střelec hattricku Ondrej Šedivý, jenž dokázal tečovat střelu Razgalse za záda Adama Pavlíčka. Pár vteřin na to brankář domácích dokázal vystavit stopku lapačkou Lednickému, který směřoval puk do téměř odkryté klece. Klímek podrazil jednoho z domácích hráčů, a šel si tak sednout na dvě minuty na trestnou lavici. Domácí Valaši však přesilovku nedokázali opět využít. Luboš Rob tvrdě vystřelil na Bláhu, ale ten si střelu vychutnal výborným semaforem. Domácí si po faulu vysokou holí Lednického zahráli čtyřminutovou početní výhodu. Dvě minuty před koncem této přesilovky hákoval hostující Greš, a Valaši tak měli možnost si zahrát pět na tři téměř celé dvě minuty. 

Hosté však brali oslabení zodpovědně a zbytečně nic nevymýšleli a pouze kotouč uklízeli přes celé kluziště. Velkou šanci měl Jonák, který stál sám v brankovišti, ale nahrávku Jenáčka promáchl. Vsetínští tak ani jednu z přesilovek nevyužili a pokračovalo se stále za příznivého skóre pro Porubu 6:2. Další možnost na snížení měl Vaňo, jenž byl osamocen před Štěpánem Bláhou, ten jej ale vychytal. Ostravané zápas dohrávali ve velké psychické pohodě a snažili se pošetřit síly na další zápas. Domácí Roman Půček sekl hostujícího hráče u mantinelu a dovolil tak hostům před koncem utkání si zahrát poslední dvouminutovou početní výhodu. Poruba už skóre neupravila, a připsala si tak vysoké vítězství nad Vsetínem, čímž se posunula na první příčku v tabulce. 

Nejlepší hráči utkání: Tomáš Vávra (VHK ROBE Vsetín) - Ondřej Šedivý (RT TORAX Poruba) 

Ohlasy k utkání


Luboš Rob st. (VHK ROBE Vsetín): Je pravda, že jsme dostali zase dost gólů a pravděpodobně nás už doběhlo momentum těch zraněných hráčů, jelikož ani jedna pětka nehraje ve složení, ve kterém bychom si představovali. Byly tam chyby, které Poruba potrestala. Zápas jsme nechali rozhodnout ve druhé třetině a za stavu 2:5 se to otáčí velmi těžko. 

Jiří Režnar (RT TORAX Poruba): Samozřejmě, nám se utkání hodnotí velmi dobře. Kromě začátku druhé a třetí třetiny jsme byli lepší než domácí, ale důležité jsou tři body do tabulky.