Vstupenky online

Vsetín pokračuje na vítězné vlně, Jihlavu udolal v prodloužení

Jan Tajzler • 23.09.2023

Sobotní program 4. kola Chance ligy svedl proti sobě dosud stoprocentní celky Jihlavy a Vsetína. Valaši podstoupili v pelhřimovském azylu Dukly další přestřelku a opět se šťastným koncem, byť tentokrát museli o vítězství rozhodnout až v prodloužení. Vsetínský tým využil v zápase dvakrát přesilovou hru, pokaždé dokázal zareagovat na vedoucí branku Jihlavy, aby nakonec dokráčel k vítězství v prodloužení, které druhou trefou v utkání zajistil Tomáš Jandus.

CHANCE LIGA - 4.kolo so 23.9.16:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
5:6p(3:2, 1:2, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 2. L. Mareš (T. Havránek, Cachnín), 15. Cachnín (T. Havránek), 18. Vala, 21. Berger (Šik, Ozolš), 55. T. Havránek (Bilčík) – 7. Š. Jenáček (Kern, Vaňo), 15. Jandus, 32. Jonák (Ďurkáč, Zhukov), 33. Vávra, 57. Staněk (Rob), 63. Jandus (Staněk, Zhukov). Rozhodčí: Svoboda, Bejček – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1366. Střely na branku: 28:16. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:5.

HC Dukla Jihlava: Maláč (41. Beran) – Bilčík, D. Kolář (A), Ozolš, Kočí, L. Mareš, Chvátal, Vala – Čachotský (C), D. Bartoš, Šik – T. Havránek, Štefančík, Cachnín – Meluzin, Handl, Berger – Jelínek, Pořízek, V. Brož.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana (A), Petrovický, Ďurkáč, Kojo, Hryciow – Jonák, Vávra, Rob (A) – Jandus, Dědek, Hrňa (C) – Š. Jenáček, Kern, Vaňo – Melenovský, Kratochvil.

Trenéři Weintritt s Robem museli před odjezdem ke šlágru na Vysočinu řešit další komplikace v sestavě. Po tréninkovém zranění Berzinše a povolání Půčka do Vítkovic, musel zacelit mezeru v útočných řadách obránce Hryciow, jenž nastoupil na křídle čtvrtého útoku, z Valašského Meziříčí pak přispěchal na pomoc útočník Marek Melenovský.

Jihlava vstoupila do utkání lépe a již v čase 1:31 otevřela skóre. Havránek poslal puk na modrou čáru, kde si jej na holi srovnal Lukáš Mareš a překonal Žukova střelou mezi betony. Na vyrovnání se nečekalo dlouho, Vsetín srovnal krok v 7. minutě, Kern připravil palebnou pozici na ose hřiště Šimonu Jenáčkovi a ten překonal brankáře Maláče. Následně mohl tým z Valašska otočit, ale po střele Jana Kerna se puk o pár čísel zamířil těsně nad. Dukla si vzala náskok zpět v 15. minutě, vsetínská obrana nepohlídala v prostoru slotu Richarda Cachnína a ten z voleje dokonale zužitkoval přihrávku Havránka. Valaši opět reagovali a to velmi brzy. Po pětadvaceti vteřinách využil nepřesnosti v jihlavské rozehrávce Tomáš Jandus a parádní střelou z levého křídla vyrovnal, když zamířil přesně na vzdálenější tyč Maláčovy branky. Do první sirény však znovu byli více spokojeni domácí. Kolář našel před vsetínskou brankou nikým nepokrytého Davida Valu a ten zajistil Dukle vedení 3:2.

Dukla si ze závěru první třetiny do startu té druhé přenášela početní výhodu, tu sice nevyužila, ale těžila z následného náporu, když střelu Šika Žukov vyrazil pouze před sebe a před brankou Vsetína se nejlépe orientoval Jan Berger, který se tak prosadil proti svým bývalým spoluhráčům. V tuto chvíli by si na oslabený Vsetín vsadil asi málokdo. Dukla si ale v polovině základní hrací doby zkomplikovala situaci. Nejprve putoval na trestnou lavici Berger a krátce na to i Lukáš Mareš. Vsetín nabízenou početní výhodu 5 na 3 využil, Kojo poslal ve středním pásmu puk na Víta Jonáka, vsetínský útočník najížděl na Maláče z levého křídla a nakonec se rozhodl puk zavěsit pod horní tyč. Přesilová hra Vsetína pokračovala, podruhé se Valaši prosadit nestihli, ale tři vteřiny po návratu Mareše na led bylo znovu srovnáno. Po kombinaci vsetínských hráčů se kotouč od jihlavského obránce odrazil do slotu na hokejku Tomáše Vávry, vsetínský odchovanec na nic nečekal a z první vyrovnal na 4:4, to se psal čas 32:54.

Domácí lavička se rozhodla pro 3. třetinu vystřídat brankáře, Maláče nahradil v brankovišti Beran. Třetí třetina byla na vstřelené branky nejchudší, bylo jasné, že ve vypjatém šlágru nechce ani jeden tým učinit možnou rozhodující chybu. Jihlava se popáté v utkání dostala do vedení v čase 54:32. Nahození Bilčíka zpracoval na hranici vsetínského brankoviště Tomáš Havránek a za Žukova zasunul puk bekhendem, pro Havránka to byl čtvrtý kanadský bod v zápase. Domácí si ale znovu zkomplikovali situaci, když na trestnou lavici zamířil Kočí. Vsetín podruhé v utkání využil přesilovou hru a našel znovu rychlou odpověď na jihlavské vedení, když v čase 56:21 prostřelil Berana od modré čáry Robin Staněk. Vsetín i Jihlava si tak body po základní části dělily, což znamenalo pro oba celky také první bodovou ztrátu v sezoně.

V nastaveném čase byli aktivnější hráči domácí celku, rozhodnout mohl Havránek po výzvě od Čachotského, ale svižně se přemístil i brankář Žukov a podržel Vsetín ve hře o bonusový bod. Ten nakonec přeci jen putoval na Valašsko. Za odraženým pukem se rozjel do útočného pásma Tomáš Jandus, brankář Beran proti vsetínskému útočníkovi vyjel daleko z branky, Jandus si však šikovně jihlavského brankáře obhodil a do odkryté branky pečetil čtvrté vítězství Vsetína v sezoně, tým z Lapače tak zůstává nadále neporažen. 

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Pro diváka to byl asi pěkný zápas, spoustu gólů, pro nás trenéry to až tak pěkné dozadu nebylo, ale hokej se hraje na góly. Soupeř potvrdil svou kvalitu, myslím, že jsme odehráli parádní utkání. Trochu nás mrzí, když jsme vedli 4:2, že jsme nezvládli oslabení ve třech. Po naskočení jsme dostali další gól, kdy se soupeř dotáhl a srovnal hru. Potom jsme znovu pět minut před koncem vedli o gól a nedokázali jsme vedení udržet. Doufám také, že jsme si trochu vybrali smůlu do dalších zápasů. Výkon to byl parádní, máme se určitě o co opřít. Ty body, co jsme dnes ztratili, budeme chtít získat hned v dalším zápase v pondělí.

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): Myslím, že jsme z obou stran viděli kvalitní utkání, samozřejmě hlavně pro diváky, pro trenéry už to byla horší podívaná. V druhé třetině byl domácí tým lepší, tam jsme si pomohli přesilovkami a zvedli jsme se ze stavu 4:2 na remízový stav do přestávky. Toho si cením. Třetí třetina už byla vyrovnaná, v prodloužení byli domácí aktivnější, měli dvě šance, ale podržel nás Žukov. Potom jsme si na tu jednu šanci počkali a rozhodli jsme. Je potřeba všem klukům poděkovat, spoustu z nich nehrála na svých pozicích. Máme hodně zraněných a z tohoto pohledu je dnešní vítězství hodně cenné.