Vstupenky online

Orlová znovu uspěla na Lapači

Radek Bařina • 17.02.2010

Utkání jako na houpačce bylo k vidění na vsetínském Lapači, kam dorazil tým Orlové. Hosté se záhy ujali vedení, které v 17. minutě činilo tři branky. Ve 22. minutě to však již bylo pouze o gól, místo vyrovnání ovšem přišly další dva zásahy do domácí sítě a Valaši prohrávali 2:5. Až do 50. minuty se zdálo, že Orlová si náskok bez problémů uhlídá, během dvou minut to ale bylo znovu jinak a obživnutí domácí se hnali za vyrovnáním. Na něj však přes velký nápor v závěrečných minutách nedosáhli, naopak při power-play po šesté inkasovali a bylo rozhodnuto.

- 38.kolo st 17.2.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Orlová
4:6(1:3, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 19. Mokrejš (Sakrajda, Ondráček), 22. Tesařík J. (Hrňa, Vaněk), 10. Hrňa, 52. Sakrajda (Ondráček, Bořuta) - 3. Studený (Najdek, Rozum), 4. Dušek (Urbánek), 18. Valchař (Prokop), 24. Stránský (Prokop, Potočný), 28. Najdek (Golab), 60. Prokop (Potočný). Vyloučení: 7:11 navíc Štefanka (ORL) 10 minut OT . Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 933. Průběh utkání: 0.3, 2:3, 2:5, 4:5, 4:6.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (4. Plšek) - Farda, Bořuta, Tesařík J., Kapr, Zavrtálek, Vodák, Matula - Ondráček, Sakrajda, Mokrejš - Hrňa, Vaněk, Ševčík - Knebl, Klabačka (21. Korčák), Tesařík D.
HC Orlová: Šafránek - Urbánek, Grygar, Kraft, Dušek, Štefanka, Prokop, Škatula, Potočný, Rozum, Hegegy, Vydra, Stránský, Studený, Samiec, Valchař, Golab, Galgonek, Najdek, Hříčka, Sznapka.

Když už po jedenácti vteřinách hry zahrozil z blízka Mokrejš a o pár desítek vteřin později se sám před brankářem Orlové Šafránkem vyskytl Vaněk, asi málo koho by napadlo, jaký směr nabere utkání v dalších minutách. V půlce 3. minuty se totiž protáhl po pravém křídle Studený, s pukem se dostal až na mezikruží a prudkou střelou do Hromadova protipohybu otevřel skóre utkání (0:1). O minutu o půl později už to bylo 0:2. Dušek ihned po přejetí útočné modré tvrdě vypálil a vymetl levý horní rožek Hromadovy svatyně. Po dvou střelách hostů to tak bylo 0:2 a deprimovaný Hromada putoval na střídačku, zatímco do branky se vydal Plšek (0:2).

Orlová se poté zaměřila na bránění středního pásma a Valaši měli velké problémy prokousat se do střeleckých pozic. Vzrušení tak přinesla až minuta 9. a první přesilová hra Vsetína. Nejprve po Bořutově dělovce od modré předvedl skvělý zákrok Šafránek, na straně druhé ujel domácím bekům jeden z hostujících hráčů, po kličce ale skončil s toušem za Plškovou klecí. Také další minuty přinášely neustále stejný obrázek hry. Hosté se po partyzánsku zakopali ve střední pásmu a domácí se jen marně pokoušeli zdolat jejich zákopy. V 18. minutě navíc Orlová předvedla, jak má vypadat správná přesilová hra. Její zámek ukončila rána Prokopa, kterou zastavilo tělo Jana Tesaříka, načež se nejlépe zorientoval Valchař a zametl puk do domácí branky (0:3). Ještě před první sirénou se Valaši přeci jen dočkali snížení. Inspirovali se přitom úspěšnou přesilovkou Orlové, i oni totiž využili početní výhodu. Po skrumáži před hostující brankou doputoval kotouč od Sakrajdy k Mokrejšovi,a ten ho pohotově uklidil do sítě (1:3). Valaši po této brance viditelně ožili, snížit se jim v prvním dějství ovšem nepodařilo.

Do třetiny druhé ale Vsetín vstupoval s další početní výhodou na holích a po minutě a půl z ní vytěžili domácí druhou branku. Důrazný Hrňa vybojoval puk pro Ševčíka, ten jej poslal k modré čáře, odkud napřáhl Jan Tesařík a přízemní střelou propálil rozhozeného Šafránka (2:3). Naděje na vyrovnání ale domácím vydržela jen něco málo přes minutu. Pak totiž putoval na lavici hanby Ondráček a hosté i tuto přesilovku využili. V čase 23:12 byl u vyražené střely od modré opět nejrychleji hostující hráč, tentokrát Stránský a pohotově dorazil touš za Plška (2:4).

Domácí se snažili o přiblížení se na dostřel, 28. minuta jim ale výrazně zhatila plány. Domácí bek přišel za vlastní klecí o puk, ten se dostal na modrou čáru ke Golabovi a jeho ránu tečoval do Plškova protipohybu nejlepší hráč Orlové Najdek (2:5). Hned v zápětí mohl snížit Hrňa, v akci tři na dva ale přestřelil a neuspěl ani Vaněk, jehož pokus v nadějné pozici zablokoval obránce. V polovině zápasu jeli při vlastí přesilovce dva domácí hráči na osamoceného Šafránka. Sakrajda nabídl gól Ondráčkovi, jeho střelu z blízka ale zneutralizoval Šafránkův beton. Poté neuspěli v přesilové hře hosté – vůbec poprvé v zápase. Valchařovi ovšem ke gólu chyběl jen kousek.

Ve 35. minutě měli po střele Mokrejše velkou příležitost dorážející Sakrajda s Ondráčkem. Sakrajda ale po kličce nedokázal prostřelit Šafránka a dorážku druhého jmenovaného do prázdné brány zblokovala hůl hostujícího obránce. V závěru třetiny se o vzruch staral především hlavní rozhodčí, který si připsal hned několik sporných verdiktů a po problematickém vyloučení Ondráčka hráli domácí více než minutové oslabení tří proti pěti. Hosté si však s touto velkou příležitostí neporadili příliš dobře a kromě střely Najdeka, kterou vyrazil Plšek na břevno, toho příliš nevymysleli. I tak ovšem po dvou třetinách drželi tříbrankový náskok.

Úvod třetí třetiny hostující hráči kontrolovali a dobrou obrannou a pohybem nepouštěli Valachy k ohrožení své branky. Změnu přinesla až 46. minuta a v ní minutová dvojnásobná přesilovka Vsetína. Zůstala ovšem nevyužita, přestože na u tyčky číhajícího Vaňka se zubila, po Ondráčkově příhře, odkrytá branka. Až do 50. minuty se zdálo, že Orlová si své vedení bez problémů uhlídá. Pak ale Jan Tesařík vyslal do brejku dobře hrajícího Hrňu, hostující Samiec ho zastavil jen za cenu faulu a hlavní rozhodčí nařídil bez váhání trestné střílení. K nájezdu se postavil sám poškozený, který tentokrát místo oblíbené bekhendové kličky zvolil střelu na vyrážečku – a Šafránek neměl nárok (3:5).

Vsetínské jakoby pokropili živou vodou. Zarputile se zakousli do svého soupeře a Orlová rázem nevěděla, kde jí hlava stojí. Teči agilního Knebla ještě pár centimetrů chybělo, v čase 51:24 se ale Vsetín dočkal. Orlová propadla v útočném pásmu, Ondráček v přečíslení uvolnil Sakrajdu a ten svou bekhendovou kličku zavěsil pod břevno (4:5). Hosté si vzali oddechový čas, domácí nápor však pokračoval i nadále. Mokrejš si ovšem v dobré pozici vylámal zuby na Šafránkovi a vniveč přišly i dvě přesilové hry, které si agilní Valaši vykoledovali. Poslední velkou příležitost Vsetína spálil v úvodu 60. minuty Vaněk, který z blízka trefil jen Šafránka. Následně domácí odvolali brankáře, power – play jim ale příliš nevyšla. Dvacet pět sekund před koncem se ke kotouči dostal ve středním pásmu Prokop a přesnou střelou do odkryté branky pečetil prohru Vsetína v poměru 4:6.

Ohlasy k utkání

Juraj Jurík (trenér Vsetína): „Soupeře jsme pustili do vedení, celý zápas dotahovali a jak se říká – pozdě bycha honit. Bohužel jsme nedosáhli ani na remízu, ačkoliv jsme po ní sahali. Dostali jsme sice pět ranek, ale vypracovali jsme si tolik šancí, že minimálně pět jsme jich měli i dát. Je to trošku obehraná písnička, ale strašně se nadřeme na gól, nemáme lehkost v zakončení. To nás pak stojí body. Stane se, že se v obranné třetině udělají chyby, to k hokeji patří, ale když dostanete pět branek, musíte minimálně pět branek i dát.“

Radomír Grimm (trenér Orlové): „Vedli jsme 3:0, ale sami jsme si situaci zkomplikovali. Inkasovali jsme branku na 3:1 a pak na 3:2. Zvedli jsme se, opět jsme vedli o tři branky. To nás uklidnilo, ale po našich hrubých chybách se Vsetín dostal na koně a najednou to bylo 5:4. Byly to nervy. Zápas určitě ovlivnily naše dvě rychlé branky v úvodu zápasu. Bylo to o štěstí, které vsetínský gólman neměl. Ze dvou střel dvakrát inkasoval.“