Vstupenky online

Situace juniorů se komplikuje, Jihlavě odevzdali všechny body

Radek Bařina, Kristýna Guricová • 01.03.2009

V s e t í n - Těžkou ránu v boji o zachování extraligové přílušnosti utrpěli junioři VHK Vsetín, když na svém ledě podlehli jihlavské Dukle 2:3. Do zápasu vstoupili lépe hosté, když v 6. minutě překonal Petra Hromadu Vysloužil. Valachům se však rychle podařilo odpovědět zásluhou Vávry a ve zbytku třetiny mohli hned několikrát strhnout vedení na svou stranu. To se jim ale nepovedlo, a když a ve 2. třetině dvakrát inkasovali, vstupovali do 3. dějství s jednobrankovým mankem. To už křečovitě hrající Valaši smazat nedokázali a jelikož v závěru neproměnili ani přesilovku pět na tři, přenechali všechny důležité body Jihlavě.

- bar. ne 1.3.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
2:3(1:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Vávra (Martyčák), 25. Vítek (Plachtovič) - 6. Vysloužil (Polcar), 23. Kotlík (Kuřítko), 23. Musil (Pometlo). Vyloučení: 5:6 navíc Vysloužil (JIH) 5+OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 610. Střely na branku: 26:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.
VHK ROBE Vsetín: Hromada (Musil) - Trška, Jaškin, Fabián, Šimurda, Kapr, Farda - Kopún, Vítek, Kubo, Surovčík, Plachtovič, Martyčák, Vávra, Sýs, Jurík, Klimek
HC Dukla Jihlava: Navrátil - Cirhan, Musil, Šustr, Zelený, Rosendorf, Randa, Vacek - Němec, Dvořák, Malec, Vysloužil, Zeman, Polcar, Kuřítko, Pometlo, Kotlík.

Do třetího barážové utkání vstoupily celky Vsetína i Jihlavy opatrně. I přes to se však do první slibné šance hosté dostali již ve 3. minutě, když po Šimurdově chybě vystartovali proti Hromadovi ve vsetínské kleci hned ve třech proti jednomu, kombinaci ale nezvládli. Ani domácí ale nezaháleli a jen o pár vteřin později Jurík na opačné straně minul poloodkrytou branku. Když na časomíře svítil čas 5:16, měnilo se skóre Na Lapači poprvé – jihlavský Vysloužil dostal kotouč před branku a nikým nebráněn překonal zlehka Hromadu (0:1). Valachy ale obdržená branka nesložila a hned další slibnou akci přeměnili v gól – padající Vávra plácl před brankou do kotouče, který se odrazil přímo pod víko Navrátilovy svatyně (1:1) a na vsetínském zimním stadionu se tak začínalo od znova.

Duklu však rychlé vyrovnání poněkud zmrazilo a na ledě tak druhou desetiminutovku panovali Vsetínští. Již v 10. minutě zvedali Valaši ruce nahoru podruhé, bohužel však předčasně – Juraj Jurík se pokoušel v brejku objet Navrátila v brance a zavěsit ke vzdálenější tyči, brankář Jihlavy však jeho záměr vystihl a puk ukryl pod sebe, z následné strkanice v brankovišti se sice jednomu z Valachů podařilo posunout černý nesmysl až za brankovou čáru – to vše však až po přerušení hry. Do první sirény stihl Jurík spálit další tutovku, stejně neúspěšný byl proti Navrátilovi také Plachtovič. V 16. minutě hosté faulovali a Zelený odešel na trestnou lavici za podražení. Vsetínští si však se svou první přesilovkou příliš nepotykali a do kabin se tak odcházelo za vyrovnaného stavu.

I přes to, že se začátkem druhé části dohrávali hosté svou přesilovku, nic světoborného vymyslet nedokázali. O to více mohla domácí Valachy mrzet hned minuta 23., ve které Dan Kotlík vytěžil z minima maximum a díky svému důrazu před Hromadou poslal hosty zpět do vedení (1:2). A domácím bylo ještě hůř – na trestnou lavici nejprve odkráčel Kapr, kterého o pár vteřin později následoval také jihlavský Kotlík a hra ve čtyřech více seděla hostům – ranou z mezikruží rozvlnil Musil síť za vsetínským Hromadou a Valaši tak rázem ztráceli dvě branky. Již po druhé v utkání se jim ale podařila blesková odpověď – od modré vypálil David Vítek a jeho střela si našla cestu mezi Navrátilovými betony – 2:3.

Ve 27. minutě se do brejku dostali Klímek s Vávrou, druhý jmenovaný však místo střely poněkud nešťastně zvolil příhru, která skončila na hokejce bránícího Jihlavana. O dvě minuty později se zelenožlutým naskytla další přesilová hra, nic nového v ní ale nepředvedli a gólman hostí tak zůstal nepřekonán. Po zbytek třetiny hrála Jihlava zodpovědně zezadu a Valaši se jen stěží dostávali na dostřel jihlavské klece, zuby si na jejím strážci vylámal i Sýs, řítící se po levém křídle, jehož střelu gólman s přehledem pokryl.

V první polovině závěrečné části se u puku střídali hráči obou celků. Nejprve vytvořili domácí slušný závar před brankou hostí, který vyvrcholil až v potyčku dvou hráčů, kteří vyfasovali shodně po dvou minutách. Následná hra ve 4 proti 4 opět vyhovovala spíš Dukle a po chybě Fardy se do brejku vydal Polcar, kterého odstavil až rychle se vracející Trška. Hosté si poté vypracovali dvě akce, díky nimž mohli rozhodnout, avšak ani spolupráce Kotlíka s Kuřítkem či opětovná Kuřítkova snaha před Hromadou, neuspěla.

Ne že by působili Vsetínští v závěru utkání odevzdaně, ale hodně sil jim bralo dobívaní útočného pásma a přes pozorně bránící Jihlavany se k blízkosti Navrátila dostávali jen sporadicky. I přes to však dostali Vsetínští v závěru utkání snad dar z nebes – nejprve byl za hrubost vyloučen jeden z Jihlavských a po té vyfasoval trest 5 minut a do konce utkání ještě Vysloužil a domácí nejenže hráli ¾ minuty v 5 proti 3, ale závěrečné čtyři minuty strávili v početní převaze. Fabián však v závěru 59. minuty tváří v tvář Navrátilovi zdaleka přestřelil klec a ke kýženému vyrovnání nevedlo ani odvolání Hromady na střídačku a minutu dlouhá hra v 6 proti 4. Valaši tak v utkání, ve kterém určitě nebyli horším týmem, ztratili všechny body a záchranu extraligy si tak hodně zkomplikovali.

Tabulka baráže

Mužstvo                      Z  V  Vp Pp P  VB:IB  B
1. HC VOKD Poruba            3  3  0  0  0  12:4   9
2. HC Dukla Jihlava          3  3  0  0  0  12:4   9
3. HC VCES Hradec Králové    3  1  0  1  1   7:7   4
4. VHK Vsetín                3  0  1  1  1   7:8   3
5. HK Mladí Draci Šumperk    3  0  1  0  2   5:11  2
6. HC Hvězda Praha           3  0  0  0  3   4:13  0