Vstupenky online

Valaši konečně porazili Žďár. Poprvé v sezóně!

Kristýna Guricová, Viktor Krus • 01.02.2009

V s e t í n – V letošní sezóně Vsetín poprvé překonal celek Žďáru nad Sázavou. První třetina začala pro Valachy velmi slibně, když v 2. minutě vstřelil úvodní branku Podešva. Žďár sice dokázal v 6. minutě vyrovnat, jenže Vsetín o dvě minuty později šel opět do vedení zásluhou Gergely. Domácí byli lepším týmem a zaslouženě vedli 2:1. Druhou třetinu domácí dost flinkali a Žďár dokázal znovu vyrovnat, ovšem Valaši dali dva góly a po druhé třetině vedli 4:2. V 58.minutě hosté využili přesilovku 5 na 3 a zdramatizovali hru. Vsetín ovšem závěr utkání nepustil a prolomil tak černou sérii porážek s tímto týmem. V zápase se blýskli útočníci Podešva, Tesařík a Marek Knebl, kteří nasbírali shodně po dvou bodech.

- NČ ne 1.2.17:00
VHK ROBE Vsetín
SKLH Žďár nad Sázavou
4:3(2:1, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Podešva (Ašer, Knebl), 8. Geregela (Tesařík, Šimek), 31. Knebl (Tesařík, Podešva), 38. Zavrtálek (Blažek) - 6. Dítě (Bukáček), 28. Plachý (Havelka), 58. Plachý (Sobotka, Koželuh). Rozhodčí: Kusý. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1680. Střely na branku: 29:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Šimek, Pšeja, Rajnoha, Černý, Zavrtálek, Haschka (34. Blažek) - Tesařík, Gergela, Vaněk - Hrňa, Štraub, Mikeš - Knebl, Podešva, Ašer
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Koželuh, Pleva, Muhlfait, Fibikar, Moščic, Souček, Poskočil, Bukáček, Kaut, Havelka, Plachý, Dobiáš, Dítě, Sobotka, Vránek
Již od samého začátku první třetiny byli na ledě více vidět hráči v zelenožlutých dresech. Do první vážnější šance se dostal už ve druhé minutě Martin Podešva, který nejprve po pravém křídle projel celým pásmem, po té objel bránícího hráče i brankáře a přesně zavěsil do odkryté žďárské klece – 1:0. Na druhé straně se hráčům v červených dresech až do páté minuty nepodařilo na domácího Plška vyslat byť jen jedinou střelu, o to smutnější pro Valachy bylo, když v čase 5:38 vypálil kotouč z mezikruží Jiří Dítě a donutil domácího brankáře lovit ho ze sítě – 1:1. Valachy však obdržená branka na nohy nesrazila, ba právě naopak, uběhly pouhé dvě minuty a skóre se měnilo potřetí – v akci 2 na 1 Tesařík vyčkal s přihrávkou na dojíždějícího Dalibora Gergelu, který bekhendem na vnitřní tyč překvapil Vajnera – 2:1.

Chvíli na to vyloučil hlavní sudí jednoho z hostí a domácí dostali příležitost své vedení ještě navýšit. Ve svůj neprospěch však během této dvouminutovky hned třikrát ztratili pásmo a branku Žďáru v podstatě neohrozili. Přesně naopak tomu však bylo v minutě 13., kdy se trio Hrňa – Štraub – Mikeš postupně probojovali s kotoučem až na hranici brankoviště, černý nesmysl však za Vajnerova záda nepropasírovali a úspěšný nebyl ani Gergela, jenž o pár vteřin později napálil pouze klubko těl před bránou. I přes to, že hráči Žďáru i nadále spíše bránili, ani Vsetínští se přes pozorně hrající hosty do větších příležitostí nedostávali a první třetina tak skončila těsným vítězstvím celku v zelenožlutých barvách.

Do druhé části vstoupili aktivněji hosté a Valachům se dlouhou chvíli nedařilo s nimi srovnat krok. A tak se stalo to, co se stát muselo – v čase 27:58 potrestal laxnost zelenožlutých Jiří Plachý, který bezezbytku zužitkoval příhru Havelky zpoza branky. Na Lapači tak bylo rázem znovu vyrovnáno. Hosté však v zápětí chybovali a hlavní sudí vyloučil za vysokou hůl Moščice. Ten se ale na trestné lavici příliš neohřál, po přihrávkách Podešvy a Tesaříka bravurně zavěsil Marek Knebl a žďárský hráč tak mohl pouze litovat…(3:2).

Hlavní sudí Kusý však na ledě kraloval také ve 35. minutě, kdy nejprve po šarvátce poslal na trestnou lavici po jednom hráči z každé strany, aby po minutě hry přidal ještě jedno vyloučení na vrub Žďáru a před Vsetínem se tak otevřela 54 sekund dlouhá, netradiční přesilovka 4 proti 3. Domácím tato převaha příliš neseděla, i přes to, že si puk posílali z jedné strany na druhou, na Vajnera v brance téměř nevypálili. Situace se však zlepšila při hře 5 na 4, ve které Zavrtálek po rychlé akci propálil od kruhů vše, co mu stálo v cestě – 4:2. I přes to, že druhá třetina příliš hokejové krásy nepobrala, dokázali si Vsetínští v jejím závěru vytvořit dvoubrankový náskok a do druhé přestávky tak vstupovali v dobrém rozpoložení.

Do druhé třetiny nastoupili Valaši mnohem lépe než do té předcházející a hosty ze Žďáru nad Sázavou do blízkosti Plškovy svatyně nepouštěli, což trvalo až do 46. minuty, kdy hru přerušila píšťalka rozhodčího, který poslal za katr Podešvu. Kromě ojedinělého pokusu hostujícího Fibikara od modré se však, zejména díky skvěle bránícímu Vsetínu, hosté téměř nedostali do útočného pásma a přesilovka tak přišla vniveč. Žďárští se však přeci jenom zdramatizování závěru utkání dočkali – v 56. minutě byli postupně vyloučeni dva domácí hráči a před Žďárem se otevřela 39 sekundová přesilovka 5 na 3, před níž si hosté vybrali svůj oddechový čas.

V čase 57:18 se za Plškovou svatyní rozsvítilo červené světlo, které signalizovalo druhou branku Plachého, který se prosadil střelou z mezikruží – 4:3. A pro Valachy mohlo být zle – hostům totiž stále zbývaly téměř dvě minuty v početní převaze a rozdíl ve skóre byl už pouze jednobrankový. Teoretický plán power-play a závěrečného tlaku však trenérům Žďáru zhatil Jan Fibikar, který se nechal na konci 59. minuty vyloučit a utkání se tak dohrávalo ve čtyřech na obou stranách. Přes lehčí zmatky ve vlastním obranném pásmu už Valaši svého soupeře k ohrožení Plškovy branky nepustili a po 60. minutách tak slavili perně vydřenou výhru 4:3, proti Žďáru vůbec první v sezóně.