Vstupenky online

Se svatým Mikulášem dorazí na Lapač pražská Slavia

Jan Tajzler • 05.12.2023

První prosincové domácí utkání sehraje vsetínský tým na svatého Mikuláše s pražskou Slavií. Utkání se ponese v duchu mikulášské tradice, start zápasu je posunut netradičně ve středu již na 17:00 vzhledem k návštěvě školek. Fanoušci se mohou znovu zapojit do soutěže s Datartem. Hokejisté pak nastoupí ve speciálních vánočních dresech, přinesou Valachům štěstí?

Slavia se snaží odrazit k vzestupu

Ještě nedávno měl pražský tým hrozivou bilanci, když z devítí odehraných utkání dovedl do vítězného konce jediné. To přimělo management klubu v Edenu jednat a učinit potřebné změny. V rozmezí jednoho dne sportovní úsek doplnil trenér Aleš Totter a také legenda českého hokeje Patrik Eliáš, který bude u sešívaných plnit roli konzultanta.

Změny přinesly potřebný efekt. Slavia hned v prvním utkání pod Totterem skolila prostějovské Jestřáby, což byl určitě pikantní start pro nového lodivoda Pražanů. Důležité utkání pak sešívaní zvládli i ve Frýdku-Místku, odkud odvezli dva body za vítězství v prodloužení 3:2. Následovaly sice prohry s Třebíčí 1:5 a Kolínem 1:2, ale poslední sobotní kolo přineslo pražskému celku další tříbodovou vzpruhu, když v Edenu překvapivě padly Litoměřice 4:3. Navzdory zlepšeným výsledkům musí Slavia nadále makat, poslední Znojmo na ní ztrácí pouze tři body, předkolo play-off je pak vzdálené na rozdíl dvanácti bodů.

Klubu nelze upřít snahu o záchranu zatím nepříliš povedené sezony. Slavia získala z extraligového Kladna hned několik hráčů, kteří ji pomáhají k vzestupu. Zmínit určitě musíme Matěje Berana, který v 17 duelech zapsal 9 kanadských bodů, vedel něj dorazil také Tomáš Guman (3+4), angažmá pak u Rytířů rovnou ukončil obránce Karel Klikorka a v hlavním městě podepsal rovnou na dva roky. Z nejvyšší soutěže se pak do Edenu vrací také útočník Tomáš Šmerha.

Slavií dle předpokladů táhne zkušený forvard Tomáš Knotek (9+12), v bodování za ním stojí Jaroslav Brož (8+8) a vsetínská obrana si bude muset pohlídat i lotyšského útočníka Edgardse Kuldu (5+11).

Navzdory 13. místu v tabulce působí Slavia jako disciplinovaný tým, který se navíc umí bránit početním výhodám soupeřů. Také brankář Tomáš Volovecký nemá vůbec špatná čísla, když v 11 startech pochytal 92.45 % soupeřových střel a pustil 2.12 branky na jedno utkání. I v brankovišti se pražský tým může opřít o pomoc z extraligy, Prostějov například vychytal mladoboleslavský Jan Růžička. Letošní sezona zatím nevychází příliš Romanu Málkovi.

Vsetín nastoupí ve vánočních dresech

Vsetínský tým bude plnit roli favorita před vzácnou návštěvou, na mikulášský duel byly pozvány školky, ale také rodina Mazáčových, pro jejichž syna Tea je rozjetý projekt Pomáháme. Do utkání se Slavií vyjedou Vsacané ve speciálních vánočních dresech, které pak zamíří do aukce, jejíž výtěžek bude věnován právě malému Teovi.

Valaši v minulém týdnu odehráli hned tři soutěžní duely, ve kterých dohromady nastříleli 17 branek a vybojovali šest bodů za výhry proti Kolínu (7:3) a Prostějovu (1:6). Blízko k bodovému zisku byli Vsetínští i na Vysočině v Třebíčí. Proti Horákům se Vsetínu podařilo hned dvakrát smazat dvoubrankové manko a s trochou štěstí mohlo dojít i k obratu, ale bodové ambice se rozplynuly v poslední minutě, kdy chybu vsetínské rozehrávky soupeř potrestal. Zelenožlutí se stále drží na 2. místě, ztráta na suverénní Porubu je nyní patnáctibodová, naopak na nezdary Valachů čekají v Litoměřicích a díky sobotnímu nezdaru i v Třebíčí, odstup je oproti oběma konkurentům čtyřbodový.

Vzájemné zápasy:

2. kolo: Vsetín – Slavia Praha 7:4 (5:2, 1:1, 1:1)

15. kolo: Slavia Praha – Vsetín 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)

Domácí soutěžní premiéra přinesla fanouškům přesně to, co chtějí vidět, tedy brankové hody a také dvě využité přesilové hry. Slavia otevřela sice skóre zásluhou Tomáše Knotka již v 1. minutě, ale Vsetín pak rozjel brankostroj a během první třetiny nasázel do pražské brány 5 gólů. Zajímavá je bilance Jana Knotka, který v duelu na Lapači vstřelil hattrick, tentýž hráč se prosadil i v domácí odvetě. Bitva v Edenu byla určitě vyrovnanější než konfrontace na Valašsku. Vsetín ale Pražany do vedení ani jednou nepustil. Stejně jako Knotek, vstřelil 4 branky ve vzájemných duelech také vsetínský útočník Roman Půček, který je ale nyní k dispozici extraligovým Vítkovicím. Poradí si Vsetín se Slavií i do třetice?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Romančík – Larsen, Staněk, Smetana (A), Š. Jenáček, Ďurkáč, Ondračka – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Dědek, Kubiš – Jandus, Kern, Hořanský – Vaňo, Kratochvil, Š. Bláha – Holec.

Slavia Praha: Volevecký – Žovinec, Křepelka, Kremláček, Holý, Klikorka, Kajínek – Beran, Kulda, Guman – Všetečka, Knotek, Průžek – Havrda, Slavík, Brož – Strnad, Půček, Slavíček.

banner pod článkem