Vstupenky online

První výjezd nového roku vede Valachy na západ Čech

Jan Tajzler • 02.01.2024

Výjezd do nejvzdálenější destinace, takový je program vsetínských hokejistů pro první mistrovské utkání nového kalendářního roku 2024. V Sokolově se utkájí týmy, kterým se herně povedl závěr loňského roku, a těší se tak slušné formě. Vsetín na vítězství ze západu Čech čeká už více než dva roky, podaří se mu na start nového roku uspět? Odpověď začne přicházet ve středu od 18:00.

Sokolov se oklepal a drží šestku

Baník dal v průběhu prosince zapomenout nepříznivému období, kdy téměř celý kalendářní měsíc čekal na vítězství za plný tříbodový zisk. Krizi se podařilo naplno zažehnat po prosincové reprezentační přestávce, kdy k vítězství v Prostějově přibyly před svátky i triumfy nad Znojmem a pražskou Slavií. Následovala sice prohra po samostatných nájezdech s Třebíčí (2:3), ale poslední utkání roku Západočeši zvládli a z Kolína přivezli další tříbodový zisk po přesvědčivém výsledku 4:0. Aktuálně je tak Sokolov na 5. místě tabulky a v postupové šestce se drží se čtyřbodovým náskokem na 7. Zlín.

Produktivitu Sokolova vede s výrazným odstupem Daniel Kružík (10+18), který se řadí i mezi nejlepší pětici náhravačů v Chance lize. Jeho výkony ocenily partnerské Karlovy Vary, kde Kružík odehrál i vánoční extraligový program, zda se tedy ve středu vrátí do sestavy Sokolova je otázkou. S týmovými výkony se výrazně zvedl také Tomáš Vracovský, aktuálně nejlepší střelec týmu s 11 trefami, přičemž v posledních pěti duelech skóroval hned čtyřikrát. Přesnými přihrávkami umí své spoluhráče zásobovat Jaromír Kverka (5+14) a pozor si vsetínská obrana bude muset dát také na Štěpána Csamanga (11+7).

Spolehlivě se jeví obrana Baníku, ta totiž připustila inkasování pouze 78 branek, lepší je v tomto ohledu pouze suverénní Poruba. Velkou zásluhu na tom má bezesporu brankář Petr Hamalčík, který se ve statistikách úspěšnosti zákroků řadí na 2. místo za porubského Dolejše s hodnotou 93.96 %. Produktivitu z obránců umí podpořit David Tureček (4+7) nebo František Klejna (2+8). Černožlutí navíc umí hrát disciplinovaně, s počtem trestných minut na hodnotě 235 jsou nejslušnějším týmem celé soutěže a hned po Vsetínu mají také nejvyšší hodnoutu využití přesilových her – 22.64 %.

Uspěje Vsetín po dvou letech na západě?

Závěr kalendářního roku 2023 se Vsetínu poměrně vydařil, ze sedmi odehraných utkání slavil hned pětkrát a pouze dvakrát nebodoval. Aktuálně Valaši drží osamocené 2. místo, když na vedoucí Porubu ztrácejí 15 bodů, na druhou stranu náskok na 3. Prostějov čini 9 bodů. Vsetín tak plní cíl pro základní část skončit minimálně do 3. místa a vypracovat si dobrou výchozí pozici pro play-off.

Vůbec poprvé v rámci letošní sezony hlásí vsetínská marodka uzdravení všech obránců. Fanoušci se jistě těšili na obnovenou premiéru Jakuba Tepera ve vsetínském dresu, ten se však stal součástí dočasné výměny s Frýdkem-Místkem, kam Valaši uvolnili také útočníka Pavla Kubiše, na oplátku získali možnost otestovat Vojtěcha Šuhaje.

Vsetín aktuálně patří mezi mužstva s nejvyšším využitím přesilových her, o tuto výsadu se přetahuje právě se Sokolovem, a tak středeční utkání slibuje další bitvu, ve které by početní výhody měly hrát prim. Stejně tak tomu bylo i v poslední konfrontaci roku, kdy si Vsetínští v zápase s Pardubicemi pomohli hned třikrát využitím početní výhody. Díky dvěma asistencím se pak přes hranici 30 kanadských bodů dostal útočník Luboš Rob (11+20).

Vzájemná utkání:

8. kolo: Sokolov – Vsetín 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

21. kolo: Vsetín – Sokolov 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

V obou dosavadních měření sil se vždy radoval domácí tým. Výsledek v Sokolově vypadá pro Vsetín nepříznivě, ale herní projev Valachů na podzim nebyl zdaleka tak špatný. Trenér Weintritt jej dokonce po utkání označil za krutý, což dokládá i výrazná střelecká převaha Vsacanů v poměru 39:17. Baník však patří za mimořádně efektivní mužstva v koncovce. Odveta na Valašsku se nesla v duchu piety za zesnulého brankáře Romana Čechmánka. Vsetínský tým uctil památku klubové legendy tím nejlepším možným způsobem a Sokolovu oplatil porážku poměrem 4:0. Podaří se Vsetínu po více než dvou letec uspět i na půdě vzdáleného soupeře? 

Sestavy v posledním kole:

Sokolov: Hamalčík – Mlčák, Tureček, Bulka, Weinhold, Krajčík, Klejna, Benda – Vracovský, Kverka, Tomeček – Adamec, Osmík, Bernovský – Křemen, Vrdlovec, Csamango – Novotný, Rohan, Šlechta.

Vsetín: Žukov – Staněk, Larsen, Š. Jenáček, Smetana (A), Hryciow, Ďurkáč, Kojo – Jonák (C), Bērziņš, Rob (A) – Holec, Dědek, Klhůfek – Hořanský, Kern, Jandus – Kubiš, Kratochvil, Š. Bláha.

banner pod článkem