Vstupenky online

Posun v kariéře talentovaného gólmana: Martin Konečný míří ze Vsetína do Švédska

Redakce • 15.05.2022

Zkraje května podepsal ve Finsku smlouvu Jakub Málek, nyní do Skandinávie míří další brankář VHK ROBE Vsetín. Šestnáctiletý Martin Konečný vyrazí zkusit štěstí do švédského klubu IFK Täby sídlícího ve Stockholmu. Talentovaný gólman v loňské sezoně bojoval za vsetínský dorost. Ačkoliv se soutěží neměl žádné zkušenosti, na Lapači se vypracoval, absolvoval i tréninky s A-týmem, a s úspěšností 90,87% v dorostenecké extralize obsadil 16. pozici mezi všemi gólmany z 30 týmů. Nyní se může odrazit dál.

Martin Konečný (2005) začal s hokejem v brněnské Kometě. Následně prošel tamní Technikou, mihnul se v Boskovicích. Na Valašsko zamířil loni v létě coby druhoročák, ovšem s extraligou dorostu měl nulové zkušenosti. Skoro celý předchozí ročník totiž škrtnul koronavirus. „Martin se s námi začal připravovat v létě, přestoupil na Vsetín na školu. Postupně si přidával, absolvoval i individuální tréninky. S dalšími gólmany pak v průběhu léta bojoval o místo,“ popisuje Dominik Gerža, trenér gólmanů VHK.

Rodák z Brna chytil na Lapači svoji šanci za pačesy. Ačkoliv dorostenci nakonec z nejvyšší soutěže sestoupili, po individuální stránce zaznamenal Konečný obrovský progres. „Z gólmana bez zkušeností s extraligou se stala brankařská jednička dorostu. Sezona Martinovi po individuální stránce vyšla, ve statistikách nechal za sebou kluky z týmů, které v tabulce skončily nad námi. Pomohlo mu, že dostal možnost trénovat s A-týmem, v závěru sezony vypomáhal juniorce. Nabíral tím cenné zkušenosti,“ konstatuje Gerža.

„Vsetín mi dal všechno, hodně mě posunul. Kdybych na Valašsko nepřišel, nechytal bych extraligu dorostu,“ má jasno Martin Konečný, před kterým nyní stojí švédská výzva. „Nebýt Vsetína, nabídka ze Švédska vůbec nepřijde. Na Valašsku jsem se po hokejové stránce velice posunul. Ve Švédsku se osamostatním a věřím, že mě působení v IFK Täby posune zase dál. Rozhodně bych si tímto krokem nechtěl zavřít cestu na Vsetín. Uvidíme, jaká bude situace po sezoně,“ hlásí.

Letní přípravu Konečný absolvuje na Valašsku. Do Švédska odletí 1. srpna. „Děkuji klubu, že mi to umožnil. Potřebuji zlepšit fyzičku, posílit nohy. To jsou dva hlavní body, na které se nyní chci zaměřit,“ plánuje. Dominik Gerža doplňuje: „Je skvělé, že kluk, který s námi absolvoval celou sezonu, se během této doby posunul výš. Zároveň jsme s ním počítali pro nadcházející sezonu do juniorky. Z tohoto pohledu je to velká ztráta, ale s gólmany pracujeme právě proto, aby se posouvali. Nyní je na nás, abychom vyřešili otázku gólmanů pro dorost a juniorku na příští sezonu.“

banner pod článkem