Vstupenky online

Tygři Vsetínu nedovolili ani čestný úspěch

Aleš Koňařík, Jan Mráček • 10.01.2006

L i b e r e c – Prohrou 0:3 završil Vsetín předposlední čtvrtinu základní části, ve které se nijak rapidně nezlepšila jejich bilance posledního týmu extraligy. V oblasti velké teorie jsou už šance na posun z barážové příčky, tým už se ošidné prolínací soutěži nevyhne. V utkání s Libercem se mezi tyče postavil celkově již pátý brankář, před Hovim dostal šanci jindřichohradecký Josef Kučera. Dvakrát inkasoval při vsetínském oslabení, jeho protějšek Milan Hnilička měl méně práce a nakonec také vychytal čisté konto.

- 39.kolo út 10.1.18:30
Bílí Tygři Liberec
VHK ROBE Vsetín
3:0(1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Richter (Rataj, Vampola), 24. Jiří Hanzlík (Podkonický, Šachl), 31. Hlavačka (Šachl). Rozhodčí: Šindler - Padevět, Čížek. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:0. Diváci: 4650.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička - Jiří Hanzlík, Derner, Richter, Holub, J. Moravec, Hlavačka - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, Tomajko - P. Rozsíval, Vampola, S. Procházka - Klimenta, Pabiška, Víšek.
VHK ROBE Vsetín: Kučera - Ponomarev, Kučný, Horák, R. Bauer, Spitzer (41. Nedbálek), Bolf - O. Hruška, Stantien, Demel - Květoň, Steiner, Jenáček - Dubec, Janeček, Rob (41. Duba).
Úvod utkání se nesl v předpokládaném duchu. Hosté ze Vsetína bránili v pěti na vlastní polovině Bílé Tygry, kteří byli aktivnější. V první šanci utkání se ocitl Igor Rataj, který po přihrávce Tomajka mezi kruhy, pálil do připraveného Kučery. Na druhé straně se osamocený před Hniličkou ocitl Steiner, ani on ale nezamířil přesně. Domácí si často vytvářeli tlak, zejména pak první útok s centrem Podkonickým, který se v jednom okamžiku proháčkoval až za obranu hostí, kde ho nedovoleně zastavil Ponomarev a byl tak prvním vyloučeným utkání.

Nabídnutou přesilovku domácí brzy využili, když puk putoval po ose Rataj – Vampola - Martin Richter, který tvrdou ranou bez přípravy vstřelil první gól utkání. Poté se hra trochu uklidnila a diváky ze sedadel příliš nezvedala. Za zmínku tak stojí šance Podkonického, který mohl dorážet střelu Vaice do prázdné branky, díky přidržení se ale změna skóre nekonala. V deváté minutě se vylučovalo i na straně domácích, kdy se za nedovolené bránění na trestnou lavici odebral kapitán domácích Stanislav Procházka.

Vsetín však svou výhodou domácí nenapodobil, a tak i v jedenácté minutě svítilo na ukazateli skóre 1:0. O dvě minuty se opět vylučovalo na vsetínské straně. Rob nedovoleně bránil a dal tak Liberci možnost další hry v početní výhodě. Hned na jejím počátku se za zády beků Vsetína ocitl Podkonický, který ale blafákem do bekhendu na Kučeru nevyzrál, ani pohotová dorážka Vaice se neujala.

Chvíli poté, co na trestnou lavici usedl Derner, následoval jen Jan Holub a za faul loktem a Vsetínu se naskytlo 99 vteřin dvojnásobné přesilovky. Hosté ale hráli příliš pomalu a navíc čitelně, takže se domácím podařilo dvakrát vyhodit. Jen střela Ponomareva, se kterou ale Hnilička neměl vážnější práci tak byla potenciální hrozbou pro Bílé Tygry. Ve dvacáté minutě se vylučovalo na druhé straně, když Demel srazil u mantinelu bránícího hráče domácích.

Druhá třetina začala dohrávkou zkrácené přesilovky domácích, ti ji ale nedokázali využít. Ze dvou třetin zaplněná Tipsport aréna tak ztichle sledovala pokračování podprůměrného utkání. Ve třetí minutě přihrával před prázdnou branku Tomajkovi Rataj, prvý jmenovaný ale díky rychlému přesunu Kučery a faulu Roba skóre domácích nenavýšil. Bílí Tygři se mohli radovat až když dokázali využít druhou přesilovku utkání, když po přihrávkách Podkonického a Šachla zpoza branky prostřelil Kučeru Jiří Hanzlík.

V polovině druhé části se měnilo skóre potřetí, když se po přihrávce Šachla zpoza branky střelou do horního rohu branky trefil Martin Hlavačka. O dvě minuty později se odebral na trestnou domácí Hanzlík za nedovolené bránění. Když chybělo do vypršení trestu Hanzlíka čtyřicet vteřin šel si k němu sednout za podražení Hlavačka. I další hru ve třech přečkali Tygři bez úhony, vsetínské akce byly bezzubé, za zmínku ale stojí střela Květoně z šestatřicáté minuty, po které se za Hniličkou ozval zvuk tyčky.

Na začátku poslední třetiny si velký tlak vytvořila formace vedená Ratajem s Čermákem a Tomajkem na křídlech. Vsetínská obrana si s nimi nevěděla rady, a to mělo za následek faul hostujícího Janečka, který se provinil vysokou holí. Dobrou příležitost na třetí využití přesilovky měl Petr Vampola, ten ale tváří v tvář Kučerovi ale neuspěl. Další hezkou akci předvedl Rataj, který přihrával z rohu před branku Čermákovi, který střelou do protipohybu Kučery rovněž neuspěl.

V utkání se fandům Liberce nezapomněla ukázat také čtvrtá formace Tygrů, konkrétně to byl Klimenta, který se po skvělé přihrávce Pabišky dostal do samostatného nájezdu, proti Kučerovi ovšem neuspěl. Další možnost měl Podkonický, ani on ale zblízka nedokázal skórovat. Ve dvaapadesáté minutě šel za zbytečné sekání na trestnou domácí Hlavačka. Ani osmá přesilová hra nepřinesla pro hosty vstřelení branky. Utkání se tak jakoby z povinnosti dohrávalo a zbytek zápasu si Bílí Tygři pohlídali a mimo tříbodového zisku dovedli Milana Hniličku ke čtvrté nule sezóny.

Ohlasy k utkání

Karel Dvořák (Liberec): "Připravovali jsme se na úpornou obranu soupeře. První využitá přesilovka naštěstí určila ráz zápasu. Náš výkon měl poté sice gradovat k lepšímu, ale vyhráli jsme 3:0 a díky za to. Měli jsme však opět několik zbytečných vyloučení a asi už budeme muset sáhnout k nějakým trestům pro hráče."

Břetislav Kopřiva (Vsetín): "Bylo to náš třetí vzájemný duel s Libercem v této sezoně a z naší strany asi nejpovedenější, i když jsme prohráli 0:3. Dařilo se nám eliminovat střední pásmo a rozjíždění libereckých útoků. Nejsme ale samozřejmě spokojeni s využíváním přesilovek, kterých jsme měli dost."