Vstupenky online

V souboji Baníku s Valachy se znovu radoval domácí tým

Jan Tajzler • 03.01.2024

První utkání nového roku 2024 zamířil vsetínský tým odehrát na půdu nejvzdálenějšího soupeře Chance ligy do Sokolova. Na západě Čech se Valachům v posledních duelech výsledkově příliš nedařilo a tento trend zůstane platný i po 34. kole. Vsacany může mrzet především druhá třetina, kdy domácí odskočili na rozdíl dvou branek. V závěrečné části sice snížil Matyáš Dědek, ale na vyrovnání Vsetín i přes možnost přesilových her nedosáhl.

CHANCE LIGA - 34.kolo st 3.1.18:00
HC Baník Sokolov
VHK ROBE Vsetín
4:1(0:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 23. D. Novotný (Mlčák), 34. Tomeček (Vracovský), 51. Weinhold, 60. Kverka – 46. Dědek (Smetana). Rozhodčí: Petružálek, Micka – Belko, Kokrment. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 654. Střely na branku: 16:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

HC Baník Sokolov: Hamalčík – Tureček, Mlčák, Weinhold, Bulka, Klejna, Krajčík, Dorot – Tomeček, Kverka, Vracovský – Bernovský, Osmík, V. Adamec – Šlechta, Vrdlovec, Křemen – Davídek, T. Rohan, D. Novotný.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Larsen, Staněk, Smetana, Š. Jenáček, Ďurkáč, Hryciow, Kojo – Rob, Bērziņš, Jonák – Klhůfek, Dědek, Holec – Šuhaj, Kern, Hořanský – Š. Bláha, Kratochvil, A. Koláček.

V úvodních minutách duely pracovaly obě obrany zodpovědně a na první vážnější střeleckou příležitost si diváci počkali až do 5. minuty, kdy se Vracovskému podařilo zpoza branky uvolnit mezi kruhy Osmíka, jeho šance však za zády Žukova neskončila. Vsetínu chvíli trvalo, než se dostal do tempa. První náznak šance měl v 9. minutě Rob, jehož pokus z vrcholku levého kruhu Hamalčík vyrazil před sebe, na dorážku mohl pomýšlet dobře postavený Jonák, ale puk se mu nepodařilo ideálně trefit.

Valachům se v pozdějším průběhu úvodní dvacetiminutovky podařilo získat územní převahu, ale do šancí je domácí obrana příliš nepouštěla. Slibná příležitost se ale po střele Staňka zrodila pro Jana Kerna, který však z bekhendové dorážky na domácího brankáře nevyzrál. Baník odmítl dlouhodobější nápor Vsetína, navíc Adamec šikovnou přihrávkou od mantinelu dostal do úniku Turečka, ale ten si s kličkou do bekhendu na Žukova nepřišel. Vsetínu se pak znovu dařilo delší dobu držet puk před Hamalčíkem, ale nevypracoval si už žádnou další vážnější příležitost. Naopak domácí mohli potvrdit svou pověstnou efektivitu, když se bleskově dostali před Žukova po ose Tomeček – Kverka a z první zakončující Vracovský, ale vsetínský brankář odmítl do první přestávky inkasovat. 

Prostřední dějství a zejména jeho start patřil domácímu týmu. Vsetínská obrana čelila nejprve prudké ráně Weinholda, který ještě branku Valachů minul. Následně se mezi kruhy ocitl Vrdlovec, proti němuž Žukov zasáhl. V čase 22:56 už ale domácí tým slavil. Přechod hostů přes střední pásmo vystihl hned v zárodku David Novotný, nabral rychlost na levé straně a přesně zamířil nad rameno vsetínského brankáře.

Domácí měli nadále více ze hry. Vsetínští se vůbec nedostávali na dostřel Hamalčíkovy klece. Vracovský vybojoval puk v rohu pásma pro Tomečka, proti jeho střele Žukov pohotově zasáhl betonem. Baník se ale druhé branky dočkal, psal se čas 33:59, Vracovský poslal úhlopříčně od modré čáry přihrávku na hůl Vojtěcha Tomečka, ten si ještě vylepšil pozici ve slotu a prostřelil Žukova, hostující brankář se marně zlobil na rozhodčí, když reklamoval nedovolené bránění Kverky. Vsetín se mohl do zápasu vrátit v posledních vteřinách druhé třetiny, Berzinš se po individuální akci dostal téměř k uklizení kotouče do odkryté klece, když překonal domácího obránce i brankáře, ale v klíčové chvíli mu kotouč sjel z čepele hole, po dvou třetinách tak Valaši na západě Čech ztráceli dvě trefy.

Až teprve třetí třetina přinesla možnost poměřit síly dvou nejlepších týmu v přesilových hrách. První příležitost dostal Sokolov, ale Valaši se bez větších potíží ubránili a ihned vrhli své síly do útoku. Kontaktní branku slavila akce druhé útočné formace, po které se Vsetínu podařilo zdržet v útočném pásmu. Do puku se na modré čáře opřel Holec, trefil brusli bránícího Dorota a na okamžitou dorážku ve slotu byl připraven Matyáš Dědek.

Zdálo se, že Valaši znovu půjdou za vyrovnáním, ale sami se vlastní chybou v obranném pásmu vrátili do dvoubrankového manka, když Vsacany ztrestal Martin Weinhold, který už do třetice ve své vážnější příležitosti v utkání nezaváhal a zamířil pod horní tyč Žukovovy klece.


Vsetín dostal příležitost vrátit se do utkání v přesilové hře, ta se na 14 vteřin dokonce proměnila na dvojnásobnou početní výhodu, ale ostřelování Hamalčíka ke kontaktu ve skóre nevedla. S ubývajícím časem vrhl vsetínský tým všechny síly do útoku, nápor podpořil odvoláním Žukova. Obrana Sokolova odolávala i za cenu několika zakázaných uvolnění, aby se nakonec do odkryté klece přeci jen trefil Jaromír Kverka. Stejně jako v předcházejících zápasech, i tentokrát platilo pravidlo výhody domácího prostředí a Sokolov si doma ponechal všechny body.

Ohlasy k utkání

Tomáš Mariška (Sokolov): Chtěli jsme dobře vstoupit do nového roku, a to si myslím, že se nám povedlo nadmíru. Přijel těžký soupeř a bylo to utkání plné těžkých osobních soubojů. Jsem moc rád, jakým způsobem jsme to dneska zvládli i v té sestavě jakou jsme měli dneska k dispozici. Všichni hráči podali maximální výkon a tou týmovou prací s výborným Hamaldou vzadu jsme si došli i pro výborné góly. Ale jak říkám, jsem opravdu rád za ten výkon, který jsme dneska odvedli. Doufám, že nám to pomůže k dobrému vstupu do nového roku.