Vstupenky online

Předvánoční šlágr pro Porubu, Valaši dotahovali marně

Jan Tajzler • 20.12.2023

Souboj dvou aktuálně nejlepších týmu Chance ligy byl k vidění ve středu před vánočními svátky na Lapači. Do zápasu vstoupili lépe hosté z Ostravy, kteří otevřeli skóre v poslední minutě první třetině, aby v té druhé odskočili do dvoubrankového vedení. Vsacané ale nic nebalili a vrátili se do utkání zásluhou Kerna. Na startu třetí třetiny se ale jako rozhodující ukázala využitá přesilová hra Poruby, na kterou Vsetín už reagoval pouze kontaktní brankou Matyáše Dědka. Závěrečný nápor k vyrovnání už nevedl.

CHANCE LIGA - 31.kolo st 20.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3(0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Kern, 52. Dědek (Hamřík, Hryciow) – 20. Christov (Gřeš), 28. Šoustal, 43. Šoustal (Klimíček, Tvrdoň). Rozhodčí: Skopal, Jechoutek – Zídek, Kleprlík. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3286. Střely na branku: 34:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 2:3.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Larsen, Staněk, Smetana (A), Š. Jenáček, Hamřík, Hryciow, Š. Bláha – Rob (A), Bērziņš, Jonák (C) – Klhůfek, Dědek, Holec – Jandus, Kern, Hořanský – Kratochvil, Kubiš, Vaňo.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Lemcke, Doudera, Klimíček, A. Sedlák, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Tvrdoň, Střondala (A), Šoustal – Lednický, Honejsek, Berisha – Christov, Vachovec (A), Gřeš – P. Mrázek, Krenželok (C), O. Šedivý.

Na první branku se na Lapači čekalo ve šlágru mezi Vsetínem a Porubou až do poslední minuty úvodního dějství, ale slibné brankové příležitosti se rodily ne obou stranách už v předcházejících minutách. Nejprve byla blízko otevření skóre na startu Poruba, po souboji Jenáčka s Krenželokem se kotouč dostal do slotu, kde byl připraven zakončovat Berisha, brankář Žukov byl ale připraven svůj tým podržet. Stejně tak výborně si vsetínský brankář počínal i proti dvojici Gřeš - Christov, porubští útočníci si v postupu dva na nikoho vyměnili puk, ale Žukov se roztáhl na brankové čáře a sebral Gřešovi téměř jistou radost ze vstřelené branky. To vše ostravský útok stihl zaznamenat v rozmezí třiceti vteřin ve 4. minutě utkání.

Vsetín se k prvnímu vážnějšímu ohrožení Dolejšovy branky dostal na konci 6. minuty, Staněk od modré čáry sice trefil zadní mantinel, ale k dorážce se ihned dostal ve slotu Kubiš, jeho bekhend mířil na bližší tyč z pravé strany, ovšem i porubský brankář byl připraven včas zasáhnout. Valaši následně mohli litovat neproměněné přesilové hry, která se na 32 vteřin stala dokonce dvojnásobnou početní výhodou. Poruba však potvrdila, proč má nejlepší oslabení v soutěži. Blízko měl Vsetín k první brance po souboji Khůfka s Krenželokem, kdy se vsetínský útočník dostal do osamoceného zakončení před Dolejšem, ale ani tentokrát se porubský brankář překonat nenechal. Už se zdálo, že do kabin se půjde za bezbrankového stavu, ale tentokrát souhra přihrávajícího Gřeše a zakončujícího Víta Christova vedla k úvodní trefě utkání, když druhý jmenovaný ve slotu přetavil přihrávku svého spoluhráče zpoza branky.

Druhá třetina nabídla dvě vstřelené branky, k radosti domácích příznivců se radoval také Vsetín. Poruba ale nejdřív dokázala odskočit do dvoubrankového náskoku. V obranném pásmu si Hamřík nerozuměl se zastupujícím zadákem Bláhou a toho dokonale využil Tomáš Šoustal, který z osy hřiště prostřelil Žukova, to byl čas 27:15. Valašský tým ale brzy reagoval a za necelé dvě minuty se vrátil do zápasu. Jan Kern zachytil ve středním pásmu rozehrávku Lemckeho a byť byl pod tlakem Vachovce, dokázal se dostat skrz oba bránící porubské hráče a ještě dostatečně rychle zpracovat puk na holi tak, aby jej zavěsil pod víko ostravské klece, pro Kerna to byla jeho 10. trefa ve vsetínském dresu.

Valaši po kontaktní brance rozpoutali před brankou Poruby nápor, slibné akce produkovala první i druhá útočná formace, ve slibné palebné pozici se ocitl Klhůfek či Holec, ale ani jednomu nebylo přáno radovat se ještě před druhou sirénou z vyrovnávací branky. Hosté mohli domácím uštědřit lekci z produktivity, Christov povedenou přihrávkou od modré čáry uvolnil Vachovce, ten si ale kličkou do bekhendu na Žukova nepřišel.

Do startu třetí třetiny si Vsetín přenášel větší část početní výhody, ale v této herní disciplíně mu nebylo přáno ani na čtvrtý pokus. Vsetínští přesilovou hru v úvodu závěrečného dějství promrhali a Dolejše prakticky neohrozili. Naopak ve vlastním oslabení zahrozil Šedivý. Vzápětí se do početní výhody dostal hostující tým a ten byl úspěšný. Tomáš Šoustal si srovnal puk na holi a z vrcholku pravého kruhu zamířil na vzdálenější tyč vsetínské branky, aby oslavil svou druhou trefu v utkání a návrat Poruby do dvoubrankového vedení.

Na hráčích Vsetína byla znát snaha s nepříznivým stavem něco udělat, ovšem defenzíva Poruby pracovala zodpovědně. Přesto se i v obranných řadách Ostravanů vyskytly okénka, střelu Klhůfka mohl dorážet za Dolejšova záda Holec, na poslední chvíli mu to však zmařil pohotový zákrok hostujícího obránce. Blízko hattricku měl na druhé straně Šoustal, když se Žukov po svém zákroku proti Tvrdoňově střele orientoval až na poslední chvíli. Vsetínský stadion se ale ještě jednou radoval, nahození Hamříka Dolejš pouze vyrazil a k dorážce do odkryté branky byl připraven Matyáš Dědek. Vsacané v závěru usilovali o vyrovnávací trefu, minutu před koncem odvolali Žukova z branky, ale třetí radost už jim porubská obrana v čele s Dolejšem nedopřála.  

Ohlasy k utkání