Vstupenky online

Valaši skolili Duklu i potřetí a slaví postup do semifinále!

Jan Tajzler • 12.03.2023

Do třetice už to Vsetínu vyšlo a v rámci letošní čtvrtfinálové série s jihlavskou Duklou nedopustil, aby mu konkurent z Vysočiny vystavil stopku v play-off. Valaši se dostali do dvoubrankového vedení v první třetině, díky trefám Holce a z přesilové hry Smetany. Dukla však dokázala ve třetí třetině utkání zdramatizovat. Jak se později ukázalo, razítko vsetínského postupu do semifinále nakonec obstaral kapitán Vít Jonák. Vsetín nyní bude čekat na soupeře pro semifinále play-off, které odstartuje na Lapači v sobotu od 17:00.

CHANCE LIGA - ČF3 ne 12.3.16:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
2:3(0:2, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 52. Harkabus (Skořepa, Šik), 58. Chlubna (Haman) – 9. Holec (Klhůfek), 16. Smetana (Sihvonen, Jonák), 56. Jonák (Rob). Rozhodčí: Svoboda, Jechoutek – Zídek, Otáhal. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2500. Střely na branku: 31:20. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

HC Dukla Jihlava: Beran (Chaloupek) – Haman, Kolář, F. Kočí, Bilčík, Dundáček, A. Dvořák, Chvátal – Karabáček, Skořepa (C), Harkabus (A) – Šik, Miškář, T. Havránek – Chlubna, Pořízek, Křehlík – V. Brož, Juda, Cachnín.
VHK ROBE Vsetín: Žukov (Vošvrda) – Česánek, O. Němec (A), Smetana (A), Ondračka, Kajínek, Jenáček, Voženílek – Jonák (C), Bērziņš, Rob – Holec, Klhůfek, Půček – Sihvonen, Přikryl, Š. Bláha – Hořanský, Lichanec, Jenyš.

Dukla se po přesunu série do pelhřimovského azylu snažila být v úvodu třetího čtvrtfinálového utkání aktivní. Vsetínští ve 2. minutě chybovali v rozehrávce a do slibné příležitosti se dostal Chlubna, v tváří v tvář Žukovovi však branku Valachů minul. O dvě minuty později se podařilo Šikovi najít na hranici brankoviště Harkabuse, vsetínský brankář dokázal puk udržet pod svými betony a v úvodu podržel hostující tým. Vsetín se postupně aklimatizoval a přebíral kontrolu. Skóre otevřeli Vsacané v čase 8:12 a znovu slavila druhá útočná formace Vsetína, Klhůfek poslal puk na Miroslava Holce a ten dokázal z voleje propálit jihlavského brankáře Berana.

Jihlava si poté zkomplikovala situaci, když Vsetínu nabídla přesilovou hru. Zelenožlutí v první početní výhodě dokázali domácí tým dlouho svírat v obranném pásmu, ale kýženého využití se nedočkali. Dukla však záhy nabídla soupeři z Valašska další početní výhodu a tentokrát už hosté slavili. Riku Sihvonen poslal puk na volej Ondřeji Smetanovi a vsetínský obránce od modré čáry nekompromisně prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Vsetínu se dařilo ve zbývajícím průběhu první periody kontrolovat hru, ale krátce před první sirénou putoval na trestnou lavici Kajínek, Dukla si větší část přesilové hry přenášela do startu druhé třetiny. 

Dukle se na startu druhé třetiny nepodařilo přesilovou hru využít. Následně měl další početní výhodu i Vsetín, ale Jihlava se dokázal ubránit. S vyloučeními se v prvních minutách druhé třetiny roztrhl pytel, Jihlava měla v další početní výhodě slibnou příležitost, Miškář si narazil puk s Dundáčkem, aby se dostal až před branku Vsetína, ale Žukova kličkou do bekhendu nepřekonal. Následně se Jihlavě dařilo držet územní převahu, Valaši museli hned v několika krajních situacích odpálit puk na zakázané uvolnění, ale kontaktní branku nepřipustili. Vsacanům určitě přišla vhod přesilová hra, ale do žádné vážnější příležitosti se vsetínský tým nedostal. Po dvou třetinách tak platilo stejné skóre jako po první periodě, vsetínský tým dělilo od postupu do semifinále dvacet minut. 

Vsetín mohl na startu třetí třetiny utkání rozhodnout v přesilové hře 5 na 3, ale v této situaci měla paradoxně největší příležitost domácí Dukla, když se Miškářovi povedlo najít před brankou Vsetína zcela volného Harakabuse, ten však zamířil naštěstí pro valašské barvy mimo. Znovu se početně vylučovalo. Jihlava si také zkusila početní výhodu v pěti proti třem, stalo se tak v čase 50:31, ale bleskurychle připravil domácí o výhodu Miškář, jenž putoval na trestnou lavici za nedovolené bránění. K radosti domácích fanoušků se však Dukle podařilo snížit v přesilové hře 4 na 3. Po střele Šika předvedl dobrou práci na vsetínském brankovišti Skořepa, díky čemuž mohl zakončit do odkryté klece Vsetína Tomáš Harkabus, který se prosadil i ve třetím duelu proti Valachům.

Uklidnění pro Vsetín obstaral v čase 55:02 kapitán Vít Jonák, který rozjel přečíslení s Lubošem Robem, aby byl v jihlavském předbrankovém prostoru připraven na dorážku. Jihlava sáhla čtyři minuty před koncem ke hře bez brankáře a utkání se ji podařilo zdramatizovat. Po střele Hamana se puk od zadního mantinelu odrazil k Tomáši Chlubnovi a ten rozjásal pelhřimovský stadion. Vsetín už ale vyrovnání nepřipustil a v čele s brankářem Žukovem dalšímu tlaku Dukly odolal. Vsetín zvládl jihlavskou Duklu vyřadit nejrychlejším možným způsobem a alespoň částečně oplatil soupeři z Vysočiny loňský konec ve finále play-off. 

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Měli jsme celkem slušný vstup do zápasu, bohužel jsme dnes měli hrozně moc vyloučených, hlavně z útočné třetiny, což nás zápas stálo. Z nějaké první větší šance jsme hned dostali gól, když jsme si nepohlídali hráče ve slotu. Kluci dnes hrozně moc chtěli, bylo to na nich vidět, ale někdy ty emoce dávali špatným směrem, kdy šli spíš proti nám, začali se strkat s protihráči, hádat, a odvádělo to pozornost od toho, co jsme chtěli, to bylo dnes ten zápas zvládnout a vyhrát. Celá série byla myslím hodně vyrovnaná a hokej je o detailech, Vsetín v těch detailech byl o něco lepší a proto postoupil.

Radim Kucharczyk (VHK ROBE Vsetín):Myslím si, že dvě třetiny jsme byli lepší. Pak Dukla ukázala sílu, co má, a utahovala to, až to bylo málem 3:3. Tam jsme měli štěstí, pak už jsme zvládli tu poslední půlminutu. Tu sílu ale mají a v závěru při nás stálo i trochu štěstí.