Vstupenky online

První semifinále došlo až do nájezdů, Jihlava se v sérii ujímá vedení

Helena Hegeďová • 02.04.2021

Do prvního semifinálového utkání vstoupila lépe domácí Dukla, která skórovala už v šesté minutě. Vsetínu se sice nedařilo proměňovat přesilové hry, vyrovnání do konce první třetiny však přece jen přišlo. Postupem času si Valaši vybudovali dvoubrankový náskok, který Jihlava během tří minut ve třetí třetině smazala. Prodloužení za stavu 3:3 nerozhodlo a na řadu přišly samostatné nájezdy, v nichž byli úspěšnější domácí.

CHANCE LIGA - SF1 pá 2.4.17:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
4:3sn(1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Illéš (Fronk, Jiránek), 52. Čachotský (T. Havránek, Strejček), 54. Pekr (Lichanec, Juda), rozh. náj. T. Havránek – 19. Gorčík (Březina), 33. Březina (Pechanec, Gorčík), 46. R. Vlach (Bartko, A. Zeman). Rozhodčí: Barek, Pilný – Maštalíř, Bohuněk. Vyloučení: 10:8 + navíc Jiránek 5+OK, Strejček (oba JIH) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 34:39. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3.

HC Dukla Jihlava: Žukov – T. Černý, D. Kolář (A), Dundáček, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Jiránek, Fronk, Illéš – Čachotský (A), Skořepa (C), Mácha – T. Harkabus, M. Zadražil, Pekr – T. Havránek, Lichanec, Juda.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Ondračka, Smetana, Hryciow, Š. Jenáček, Kudělka (C), Štach (A), Bartko – Berger, R. Vlach, A. Zeman – R. Půček, Kucharczyk (A), Klímek – Březina, Pechanec, Hořanský – Gorčík, Přikryl, L. Bednář.

Svůj úvodní tlak mohli hosté stupňovat v první přesilové hře. Dukla si však hru v oslabení pohlídala a nepustila soupeře do žádné větší šance. Po návrat vyloučeného Skořepy na led to byl právě on, kdo se ocitl v gólové příležitosti. Ve zmatku před brankou poslal jihlavský kapitán kotouč k pravé tyči Gábovy branky. Na druhé straně mohl z individuální akce skórovat Půček. Jeho brejk zastavil Žukov lapačkou. V šesté minutě zápasu nabral puk na svou hokejku Jakub Illéš, jenž špičkou hole usměrnil kotouč mezi betony vsetínského gólmana.

Domácí celek vstřelená branka nabudila, při svém pobytu v útočné třetině ale zapomněli na Bednáře, který se dostal do úniku. Za záchrannou brzdu zatáhl až Dundáček, čímž nabídl Vsetínu další početní výhodu. Valaši se ocitli i v pětiminutové přesilovce po Jiránkově faulu kolenem na Hořanského. V první třetině odehráli Vsacané celkem jedenáct minut v pěti proti čtyřem. Sebastián Gorčík ale srovnal stav utkání těsně po návratu vyloučeného Zadražila na led. David Březina nahrál z levého křídla do předbrankového prostoru, kde se nejlépe zorientoval právě Gorčík a zasadil kotouč mezi Žukovovy betony.

Druhou třetinu začali aktivněji hosté. Překlopit skóre na svou stranu mohl po Bartkově nahrávce od modré Vlach, který nestačil nasměrovat puk z brankoviště okolo levé tyče. Na Gábovu branku ujel po pravém křídle Fronk, ale vsetínský gólman proti jeho střele pohotově zareagoval vyrážečkou. S šancemi se roztrhl pytel a nad hlavou brankáře Dukly zazněla tyč. Při střele Davida Březiny z pravého kruhu už Žukov takové štěstí neměl. Kotouč se otřel o pravé rameno jihlavského gólmana a skončil za jeho zády. Ještě do konce druhého dějství se trefil Fronk. Jeho branka však nebyla uznána a celá situace skončila pouze dvouminutovým trestem za hákování pro hostujícího útočníka Klímka.

Hosté své oslabení přečkali bez úhony, naopak poprvé v utkání využili nabídnutou přesilovku. Po devíti sekundách hry v početní výhodě našel Jan Bartko volného Romana Vlacha, který z hranice brankovišti zakončil do odkryté sítě. Oba brankáři následně zažili perné chvilky při závarech před svými brankami a nechyběla ani potyčka, když se do sebe pustili Bednář s Eliášem.

Tomáši Čachotskému se podařilo uniknout vsetínské obraně a v individuálním tažení vyzrál na gólmana Gábu. Drama nastalo při vyloučení Bartka, kdy měli domácí na holích vyrovnání. A na to Dukla nakonec dosáhla. Už se hrálo devět sekund v plném počtu, když Matěj Pekr dostal kotouč k odkryté levé tyči. Šancí neubývalo. Vlachovu ránu z první do odkryté branky zastavila branková konstrukce. Bartko levý horní roh přestřelil. Šedesát minut základní hrací doby nakonec nerozhodlo, po ukončení třetí třetiny byly ještě rozdány tresty pro Bergera a Strejčka, kteří se představili v pěstním souboji.

V nastaveném čase mohli jako první rozhodnout v přečíslení dva na jednoho Vlach s Přikrylem. Druhý jmenovaný zakončil pouze do Žukovovy lapačky. Šance se objevila taky na druhé straně, kdy Harkabusovu střelu z vrcholu levého kruhu zachytil Gába betonem. Ke slovu se v prodloužení dostaly oba týmy, nejblíže vstřelené brance byl Lichanec, jenž trefil břevno Gábovy brány.

Dukla se v posledních minutách prodloužení hnala za vítězstvím. Po Strejčkově nahození od modré ustál vsetínský gólman tlak před brankou a v případě Skořepovy střely jej opět zachránila tyč. Poslední dvě minuty z nastaveného času se ale odehrály před Žukovem. Březina dobře pracoval v předbrankovém prostoru, a tak byly pro domácího brankáře pokusy Pechance a Gorčíka hodně nepříjemné. Tlak hostů dospěl až k faulu Zadražila, který nemohl zasáhnout do následných samostatných nájezdů.

V těch hned první pokus proměnil Čachotský, Březina reagoval tyčkou. Ve třetí sérii srovnal střelou mezi betony Zeman. Hosté už radovali po pokusu Vlacha, ale kotouč zůstal ležet na brankové čáře. V sedmé sérii samostatných nájezdů rozhodl o vítězství Jihlavy Tomáš Havránek.

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Zápas se mi hodnotí dobře, ale jenom vzhledem k výsledku a k tomu, že kluci v sobě zase naše sílu a dokázali s nepříznivým výsledkem něco udělat. Tohle ale každopádně není play-off cesta, příklad první třetina. Soupeř nastoupil opravdu velmi dobře, šlo vidět, že měl o něco delší odpočinek než my, ale se vším jsme počítali. Měli jsme jedenáct trestných minut, přišli jsme o jednoho útočníka a o jednoho beka, to určitě není vstup do zápasu, co bychom si přáli.

Roman Stantien (VHK ROBE Vsetín): Polovinu první třetiny jsme hráli v početní převaze, ale nic z nás nevypadlo a nezužitkovali jsme ji. Potom jsme dostali gól na 0:1 a i když jsme v závěru vyrovnali na 1:1, tak to byl jeden z důležitých aspektů, že jsme zápas nevyhráli. Druhá třetina byla z naší strany lepší a pak jsme vedli 3:1, ale po našich hrubých chybách domácí vyrovnali. V prodloužení jsme měli ze začátku více šancí my, poté Dukla nastřelila tři břevna. K nájezdům se nechci vyjadřovat, nevím... Z mého pohledu se nám stalo poprvé, že nám uznali gól, který jsme nedostali a také nyní nájezd Romana Vlacha byl gól. Není to chyba rozhodčích, ale někoho jiného, který za to zodpovídá. V této fázi, ve vyřazovacích bojích, by měla být branková kamera.



×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov