Vstupenky online

Vsetín v Havířově ukořistil dvoubodový zisk

Jan Tajzler • 23.01.2021

Zápas v Havířově sliboval duel dvou soupeřů, kterým se úvod roku příliš výsledkově nedaří. Utkání však mělo svou kvalitu, hrálo se ve svižném tempu. Vsetín otevřel skóre již po třiceti vteřinách, ale Havířov do první sirény skóre srovnal. Stejný scénář se opakoval i v prostředním dějství. Třetí třetina branku nepřinesla a zápas dospěl do prodloužení, kde o vítězství Vsetína rozhodl obránce Jan Bartko. Za výhrou zelenožlutých stojí také výborný výkon brankáře Davida Gáby, jenž pochytal 44 střel soupeře.

CHANCE LIGA - 23.kolo so 23.1.16:00
AZ Havířov
VHK ROBE Vsetín
2:3p(1:1, 1:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. O. Procházka (Lednický, F. Seman), 37. Prokeš – 1. Babka (R. Vlach, Hryciow), 33. Gorčík, 63. Bartko (Pechanec, Gorčík). Rozhodčí: Kašík, Koziol – Bartek, Blažek. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 46:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2.

AZ Havířov: Stezka – Rašner, Lytvynov, Bořuta (A), Mrowiec, Kočí, Kachyňa, Chroboček – Doktor, F. Seman (A), O. Procházka – Rudovský, J. Kloz, Horváth – Lednický, Prokeš, Maruna (C) – Petriska, Mastič, Mrva.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Š. Jenáček, Smetana, Hryciow, Bartko, Kudělka (C), Štach (A), J. Jenáček – L. Bednář, Pechanec, Gorčík – Babka, R. Vlach, A. Zeman – Hořanský, Šilhavý, Vítek – Půček, Kucharczyk (A), Gajarský.

Vsetín začal v Havířově výborně, hned v první minutě pořádně zatopil domácí obraně a v čase 0:30 šel do vedení. Hryciowovu střelu totiž brankář Stezka neudržel a na dorážku byl připraven Jakub Babka. Utkání mělo v první třetině vysoké tempo a Valaši si tvořili další slibné šance. Zeman se uvolnil na levém křídle a najel si před Stezku, puk však dostatečně nezvedl a domácí brankář zasáhl betonem. Zanedlouho pomohla Havířovu horní tyč, kterou trefil Pechanec. Aktivní Vsetín si poté vynutil i početní výhodu, ale Slezané se dokázali ubránit. 

Domácí se do hry dostali až díky vyloučení Jakuba Jenáčka, které dokázal potrestat Ondřej Procházka, když si od mantinelu najel mezi kruhy a odtud prostřelil brankáře Gábu. Při hře 5 na 5 měl nadále více ze hry Vsetín, ale do první sirény už se skóre neměnilo. 

Na startu druhé třetiny pokračoval Vsetín v přesilové hře, kterou si přenášel ze závěru úvodního dějství.  V tutové příležitosti se však po nešťastném odrazu kotouče od brusle Smetany ocitl domácí Prokeš a trefil masku brankáře Gáby. Vsetín se pak v rámci početní výhody dostal do dvou tutových šancí, ale Pechanec a po něm i Hořanský úspěšní v koncovce nebyli. 

Možnost druhé přesilové hry pak dostal Azet, tu sice tentokrát neproměnil, ale následně se mu podařilo Valachy zatlačit a tvořili si zajímavé střelecké příležitosti, brankář Gába však slezským útočníkům úspěšně odolával. Vsetín udeřil z brejkové situace, domácí obrana zapomněla na Sebastiana Gorčíka, jenž se rozjel vstříc Stezkovi a po samostatném úniku vrátil hostům vedení. Po vedoucí brance byli Vsacané znovu aktivní a drželi se s kotoučem v útočném pásmu, náskok však navýšit nedokázali. Havířov pak srovnal při hře 4 na 4, hrubou chybu v rozehrávce předvedl Smetana a doslova namazal na hůl Radka Prokeše, s jehož dělovkou brankář Gába nic moc nadělat nemohl. Po dvou třetinách tak v Havířově nadále platil nerozhodný stav. 

Havířov mohl hned na startu třetí třetiny jít poprvé v utkání do vedení. Do přečíslení se dostal Prokeš a přesnou přihrávku adresoval Lednickému, tutovou příležitost havířovského útočníka zmařil Gába parádním zákrokem betone, když se roztáhl na brankové čáře a podržel Valachy. Vsetínský brankář si na nedostatek práce ve třetí periodě rozhodně stěžovat nemohl, Valaši se totiž museli po vyloučení bratrů Jenáčkových bránit po dobu jedné minuty a pětadvaceti vteřin bránit ve třech proti pěti, i díky pohotovým zákrokům brankáře Gáby se Vsacanům podařilo krizový okamžik v zápase ustát. Domácí Slezané však byli ve zbytku třetí třetiny nadále aktivní a byla na nich vidět enormní snaha ponechat si v domácím prostředí kompletní tříbodový zisk, Vsetín však i díky spolehlivému výkonu brankáře Gáby udržel vyrovnaný stav a utkání zamířilo do prodloužení. 

Nastavený čas přinesl šance na obou stranách. Nejprve se rozjel vstříc Stezkovi Gorčík, mířil do růžku havířovské branky, ale přestřelil. Na druhé straně se podařilo vypracovat slibnou palebnou pozici Doktorovi, ale ani tento pokus rozhodnutí utkání nepřinesl. To se dostavilo v čase 62:37, Gorčík od zadního mantinelu nasměroval puk Pechancovi a ten ještě vylepšil pozici na levém kruhu Janu Bartkovi, vsetínský obránce trefil z první k tyči a rozhodl o transportu bonusového bodu na Valašsko. 

Ohlasy k utkání

Pavel Zdráhal (AZ HEIMSTADEN Havířov): Začátek jsme neměli ideální a hned ve druhém střídání jsme dostali gól. Potom se hra vyrovnala, v přesilovce jsme dali gól. Zápas pak byl takový remízový. Druhý gól jsme dostali ze špatného střídání, ale zase naše vyrovnání bylo takové „lehké“. V poslední třetině jsme hráli 5 na 3, a říká se, že kdo to nevyužije, nemůže vyhrát. V prodloužení jsme opět hráli my více v soupeřově třetině, ale pak přišlo přečíslení soupeře a z toho padl gól, který přiřkl druhý bod Vsetínu. S přístupem hráčů a hrou jsme spokojeni, ze ziskem jednoho bodu ne.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Na to, že hrály dva mančafty, které se trápí, to byl výborný hokej. V první třetině jsme šli do vedení, které domácí srovnali v přesilovce. Ve druhé části jsme opět vedli, ale po takovém „lehčím“ gólu bylo opět srovnáno. Nicméně cením si, že kluci za tím dneska šli, byla cítit taková vnitřní síla. Ve třetí třetině jakoby jsme se báli, že zápas ztratíme, ale zásadní bylo ubránění dvojnásobného oslabení. Taky musím vyzdvihnout výkon Davida Gáby, který nás mnohokrát podržel. Tým předvedl potřebnou bojovnost a nasazení, a i když mohl dát vítěznou branku i soupeř, tak nakonec odjíždíme se dvěma body my. Věřím, že nám to pomůže do dalších části sezony.