Vstupenky online

Junioři odmítli konec sezony a vynutili si rozhodující zápas v Plzni

Jan Tajzler, Anna Pavlína Sedláčková • 24.03.2019

Junioři bojují dál. Valaši ve čtvrtém čtvrtfinálovém utkání odmítli konec série, když v zápase soupeře z Plzně ani jednou nepustili do vedení. Skóre otevřel v první třetině povedeným trestným střílením kapitán Klímek. Plzeň sice okamžitě srovnala, ale do první sirény vrátil vedení Valachům sváteční střelec Zetocha. Výbornou pasáž hry zaznamenal Vsetín ve druhé třetině, kdy odskočil na rozdíl dvou branek. Plzeň se však dostala znovu na kontakt a ve třetí třetině po svém náporu srovnala. Ovšem definitivní rozhodnutí obstaral v přesilové hře znovu vsetínský kapitán Daniel Klímek. Série se tak stěhuje zpět do Plzně k rozhodujícímu zápasu. Vsetínská juniorka se tak navzdory kontroverznímu rozhodnutí ze strany Českého hokeje popere o postup mezi čtyři nejlepší celky české extraligy.

DHL Extraliga juniorů - ČF4 ne 24.3.15:30
VHK ROBE Vsetín
HC Škoda Plzeň
4:3(2:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Klímek (TS), 20. Zetocha (Ondračka, Lukačka), 21. Klímek (J., Lukačka), 53. Klímek (Ondračka, Jindra) – 11. Šiller (Roubal, Kolda), 37. Slanina (Princl, Lokajíček), 45. Malát (Houdek). Rozhodčí: Kašík – Lukš, Novák. Vyloučení: 4:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 580. Střely na branku: 32:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

VHK ROBE Vsetín: Sachr – Kunst, Ondračka, Zeman, Jenáček Š., Pernický, Kožený, Jenáček J. – Jindra, Klímek, Zetocha, Pospíšil, Lukačka, Krupa, Adámek, Vašenka, Petriska, Frimel, Zemánek.
HC Škoda Plzeň: Kolář K. – Houdek, Kovařík, Lokajíček, Kremláček, Šiller, Malák – Roubal, Kolář F., Kolda, Slanina, Matiášek, Adamec, Rohla, Malát, Procházka, Eret, Ženíšek, Princl.

Utkání začalo spíše poklidně, ale přeci se jen Plzeňští drali do útoku více. Žádná jejich střela však nebyla úspěšná. To ve 3. minutě dostali šanci domácí, střela však nebyla přesná a skončila až za bránou. Klímek s Ondračkou se vydali do útočné třetiny, přičemž kotouč měl pod hokejkou vsetínský kapitán a před bránou hostů jej nahrál na domácího beka, ten s pukem zajel za bránu, kde o něj nešťastnou náhodou přišel. Valaši se dostali do přesilové hry, při níž se jim dařilo držet v pásmu. Tam také předvedli několik přesných nahrávek, žádný gól však nepadl.

Hosté se ale v 11. minutě také dostali do přesilovky a pokusil se v ní prosadit Adámek. Ten byl ale při pokusu o střelu podražen, a tak se dostalo na trestné střílení, pro které byl vybrán Daniel Klímek. Vedení Vsetína netrvalo dlouho a o 20 sekund později se prosadil také Adam Šiller. Ve 14. minutě se ke kotouči u modré čáry dostal Klímek, jeho střela však nebyla dostatečně rychlá, a tak se odrazila pouze od betonu hostujícího brankáře. Domácí se poté dostali do přesilovky 5 na 3, při které však nebyli úspěšní. V posledních sekundách přesilové hry se podařilo prosadit Adamu Zetochovi, a tak se Valaši v 19. minutě opět dostali do vedení.

Chvíli po začátku druhé třetiny už se domácí tým mohl opět radovat, když se za záda Kristiána Koláře trefil Daniel Klímek. Ve 22. minutě dostal šanci Adamec, jeho střela však skončila v Sachrově výstroji. Na domácích bylo vidět i větší nasazení a spíše útočný hokej, který jim ale žádný gól nevynesl. Za to Škodovce se dařilo držet více v útoku, ale ani oni nebyli úspěšní. Oba týmy se přetahovaly hru z pásma do pásma. Domácí ale i tak vyslali na plzeňského gólmana několik střel.

Ve 32. minutě se ale přeci jen podařilo Šimonu Jenáčkovi dostat k puku a jet volnou cestou až k bráně, vsetínský bek však dlouho čekal na vyslání střely, která skončila ve spárech Kristiána Koláře. Ani Lukačka nezahálel a pokaždé když měl příležitost, vyslal kotouč směrem ke gólmanovi. Ve druhé polovině druhé třetiny se Janu Slaninovi podařilo vystřelit na Sachra, jehož ruka byla krátká, a tak na vyslaný puk nedosáhla.

Třetí třetinu začali Valaši s jednogólovým náskokem, jenže v 45. minutě bylo vyrovnáno, když se kolem pravého betonu trefil do brány Sebastián Malát. Plzeň začala hrát více útočný hokej, a tak měl Sachr spoustu práce. Poté se Vsetínským dařilo dostávat do pásma, kde bránu nejvíce ohrožoval Lukačka. Valaši ve své hře pokračovali a k puku se dostal Klímek, který ho však trefil do Kolářovy výstroje.

53. minuta přinesla vyloučení na straně hostů z Plzně, čehož chvíli nato Vsetín využil. Nahrávku od Ondračky z mezikruží zachytil Daniel Klímek u pravého kruhu a vystřelil na odkrytou bránu, čímž si připsal hattrick. Hra poté probíhala klidně. Avšak vsetínský gólman Sachr měl plné ruce práce s chytáním střel, které na něj byly vyslány. Ve všech případech byl úspěšný. V 59. minutě se Škodovka dostala opět do oslabení. Valaši si proto vzali oddechový čas, domluvili se na taktice a zápas dovedli do vítězného konce.

Ohlasy k utkání

Petr Fojtů (VHK ROBE Vsetín): Tak dnešní zápas jak jinak než jen superlativy. Já bych chtěl říct, že my už teď nebojujeme jenom proti Plzni, ale prakticky proti celému svazu. Všichni víme, co se nám stalo, kluci dřou, bojujeme prakticky i za všechny ty týmy, které vyřadili z extraligy. Chceme ukázat, že i tak malý klub dokáže hrát velký hokej. Navíc taková kulisa, jaká byla dneska tady... ať mi ukáže nějaký akademický tým, kde na ně chodí tolik lidí jako tady na nás. Je to neuvěřitelné a já musím před všemi kluky jenom smeknout. Dneska to byl jeden z nejhezčích zápasů, co jsem v kariéře za Vsetín zažil. Teď si hlavně musíme přát, abychom to v Plzni zvládli. Myslím si, že naše šance jsou stále velké a řekl bych, že už Plzeň pochopila, že nejsme nějaký malý klub a dokážeme hrát dobrý hokej.

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): První třetinu jsme hráli skoro pořád v oslabení, pak jsme měli jen jednu v přesilovku. Naši kluci bojovali, dokázali jsme srovnat na 3:3 a upozorňovali jsme kluky, že Vsetín jenom vyhazuje puky, dobře brání a jedině nějakou přesilovkou, zbytečným faulem se můžou dostat do hry, což se také potvrdilo. Nechci se k tomu vyjadřovat, je hodně těžké hrát tady na Lapači.