Vstupenky online

Starší dorost vyřadil Třinec, ve čtvrtfinále narazí na Spartu

Radek Bařina • 10.03.2012

Senzační tažení staršího dorostu sezónou nezastavilo ani první kolo play-off. Proti vysoce favorizovanému Třinci vsetínští dobře sehráli už první zápas na ledě soupeře, v němž uhráli cennou remízu 1:1. V domácím prostředí pak po výborném výkonu vybojovali postup. Valachům vyšla výborně hlavně první třetina, kterou vyhráli 4:1. Ve zbytku zápasu pak dobrou defenzívou, opírající se o výborně chytajícího Svobodu, náskok hlídali a v závěru jej ještě navýšili až na konečných 6:2. Vsetín se tak může těšit na čtvrtfinále, ve kterém narazí na Spartu. První zápas se hraje na Lapači v úterý od 18:00.

ESD - OF2 so 10.3.15:30
VHK ROBE Vsetín
HC Oceláři Třinec
6:2(4:1, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Zvonek (Šjafutdinov, Neuwirth), 10. Kohout (Zuzaník), 12. Helešic (Zvonek, Ščotka), 20. Kohout (Zuzaník), 57. Helešic (Kohout, Kuchařík), 60. Neuwirth (Šjafutdinov, Hryciow) - 15. Valíček (Jaroš, Franek), 39. Cienciala D. (Kofroň, Růžička). Rozhodčí: Škach - Novák, Poláček. Vyloučení: 10:10 navíc Zuzaník (VSE) - Franek (TRI) 10 min OT. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 780. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 6:2.
VHK ROBE Vsetín: Svoboda - Žabčík, Hryciow, Vašíček, Ščotka, Zuzaník, Svozílek - Neuwirth, Stupka, Forch, Kohout, Stodůlka, Helešic, Kuchařík, Grygar, Šjafutdinov.
HC Oceláři Třinec: Němec - Valíček, Derkowski, Cienciala A., Zahradníček, Běhal, Foltýn - Cienciala D., Růžička, Kovařčík, Kasala, Pěnčík, Kofroň, Rataj, Heider, Franek, Ohera, Christov, Jaroš.

Před kvalitní diváckou kulisou vstoupili do druhého osmifinálového utkání play-off ELSD staršího dorostu aktivněji domácí. Přes pozornou obranu ocelářů se ale v úvodu do šancí nedostávali a neúspěšně končily také rychlé výpady hostů na straně druhé. V páté minutě si ale agilní Šiafutdinov vykoledoval faul a Valaši Foltýnovo vyloučení po půl minutě potrestali. Šiafutdinov ideálně načasoval přihrávku zpoza brány na osamoceného Dalimila Zvonka a ten z bezprostřední blízkosti zasunul neomylně k tyči. V deváté minutě měli dobrou příležitost ke srovnání hosté, kteří hráli tři čtvrtě minuty ve čtyřech proti třem. Výhodu ale nevyužili a co hůř, v pokračující klasické přesilovce podruhé inkasovali. Zuzaníkova žabička přistála přímo na hůl rozjetého Martina Kohouta a ten svůj brejk zakončil přesnou střelou do pravého horního růžku Němcovy svatyně.

V čase 11:23 bylo Ocelářům ještě hůře. Vsetín hrál podruhé v zápase přesilovku a podruhé ji bleskově využil. Nepřesnou střelu Ščotky poslal Zvonek pohotovou zadovkou před bránu a Martin Helešic neměl problém dorazit puk do odkryté klece. Zdecimovaní hosté zareagovali oddechovým časem a v dalších minutách přeci jen zvedli hlavy. Pomohly jim k tomu i dvě, po sobě následující, přesilové hry. V té první sice Svobodovu branku vůbec neohrozili, druhou ale využít dokázali. Střela od modré se v houštině těl před brankou odrazila přímo na hůl Adama Valíčka a ten pohodlně zasunul puk do poloodkryté branky.

I ve zbytku třetiny pokračoval festival vyloučení. Třinec mohl v další své přesilovce snížit Běhalem, jeho střelu z levého křídla ale zastavil Svoboda. A tak to byli opět až Valaši, kdo se radoval z využité početní výhody. Tentokrát jim k tomu stačilo jedenáct sekund. Martin Kohout napřáhl od modré a jeho projektil nalezl Němec až v brance. Po dvaceti minutách odcházeli do kabin spokojeněji domácí.

Prostřední dějství začalo šancí VHK. Šiafutdinov našel přihrávkou Zvonka, ten ale z úhlu Němce neprostřelil. Poté se iniciativy chopili Oceláři. Ve dvacáté třetí minutě se po chybě v domácí rozehrávce ocitl sám před Svobodou Růžička, brankář VHK ale slavil dílčí úspěch. Následně z aktivity Třince vzešly dvě přesilovky. V té první se do velké šance dostal Foltýn, jeho bekhend z bezprostřední blízkosti ale skončil na brankáři. Ve druhé se sám před ležícím brankářem VHK ocitl David Cienciala, puk se mu ale zamotal mezi brusle a z vyložené šance nebylo nic. Sérii hostujících příležitostí zakončil v jedenatřicáté minutě Franek, jeho prudký projektil ale o chloupek minul Svobodovu klec.

Vsetín poté, i díky dvěma přesilovkám, otupil třinecký nápor. Sám ale početní výhody nesehrál příliš dobře, jedinou větší šanci si vypracovali Šiafutdinov a dorážející Zvonek, oba ale výbornými zákroky vychytal Němec. Třiasedmdesát vteřin před koncem se diváci po čase dočkali branky. Radost z ní měla skupinka hostujících příznivců. Po hrubce v domácí rozehrávce přihrál Kofroň zcela osamocenému Davidu Ciencalovi a ten z blízka zakončil neomylně k tyči. Do šaten tak odcházeli hosté se znovunabytou nadějí na úspěch.

Úvod třetího dějství přinesl dle očekávání nápor Třince. Přesilovkovou šanci Kofroně z minuty čtyřiačtyřicáté, ale Svoboda zastavil betonem a jinak se hosté, přes pozorně hrající Valachy, do výraznějších příležitostí nedostávali. Ve čtyřicáté sedmé minutě mohlo z čista jasna udeřit na straně druhé. Nastřelený puk se odrazil přímo před Šiafutdinova, ten ale z blízka zakončil jen do Němcova betonu. Následující tříminutovka jednoznačně patřila Ocelářům, kteří zamkli Valachy před jejich brankou, puk ale prakticky neopustil rohy kluziště a když už se hosté přeci jen probili až ke střele, byl na místě s přehledem chytající Svoboda.

Tlak Třince ukončilo vyloučení Franka. Vsetín sice přesilovku nevyužil, přestože po Zvonkově střele stálo při Němcovi štěstí, v dalších minutách již ale bez větších problémů udržoval hosty mimo nebezpečná teritoria. V padesáté páté minutě mohl rozhodnout Kohout, trefil ale jen tyč. O dvě minuty později ale domácí přeci jen potvrdili svůj postup. V akci tři na jednoho našel Kuchařík Martina Helešice a ten chladnokrevně zakončil na bližší tyč. V tu chvíli již hosté rezignovali a čtyři vteřiny před sirénou inkasovali ještě jednou. Šiafutdinov prokličkoval celé hřiště, následně obkroužil branku a jeho zasunutí doklepl z brankové čáry Robert Neuwirth. Vsetín tak překvapivě porazil Třinec a i letos si zahraje čtvrtfinále. Hosté naopak, již potřetí v řadě, nepřešli první kolo play-off a sezóna pro ně končí.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (trenér Vsetína): „Z Třince jsme měli respekt, jelikož s nimi dlouhodobě nemáme dobrou bilanci. Poté co se nám na jejich ledě podařilo uhrát výsledek 1:1, tak to bylo dobré v tom, že dnes šlo o kdo s koho. Velmi důležité dnes bylo, že se nám podařilo vstřelit rychlé tři branky. Branka Třince na 3:1 nás trochu utla, ale poté jsme opět hned odskočili na 4:1 a to bylo velmi důležité. Před třetí třetinou jsme klukům řekli, že nemají být vystresovaní a mají si to užít. Podařilo se nám vstřelit další dvě branky a vyhráli jsme 6:2. Výsledek hře neodpovídá, Třinec hrál dobře, ale Svoboda opět ukázal své kvality.“

Jiří Juřík (trenér Třince): „Utkání se rozhodlo již v první třetině, kdy domácí po deseti minutách vedli 3:0. Sice jsme se snažili stav zkorigovat, snížili jsme na 4:2, pak jsme ale udělali zbytečné individuální chyby a soupeř zápas definitivně rozhodl.“