Vstupenky online

Valaši vykročili špatnou nohou, první body jim vzal Hodonín

Radek Bařina, David Škabraha • 14.09.2008

V s e t í n – Druholigová premiéra vtryskla slzy do očí skalních fandů Valašského hokejového klubu. Před slušně zaplněnými ochozy drželi hráči v zelenožlutém až do poloviny zápasu nulový stav, ale na pokus Petra Paši byl už domácí Plšek krátký. Proti dělovce, jenž následovala necelou minutu po Pašově úspěchu, byla vsetínská opora opět bezmocná a kapitulovala podruhé. V třiatřicáté minutě utkání tak hosté vedli již 2:0. Na konci prostřední části mohl Radim Šťastný přidat na klec Valachů další zářez, trestné střílení však trestuhodně neproměnil. V polovině závěrečné dvacetiminutovky se konečně za domácí trefil Daniel Tesařík a dal vyděšeným fanouškům Vsetína naději. Neuběhly však ani tři minuty a všichni byli opět uvedeni do tvrdé reality, přesilovku za Hodonín využil Michal Hrtůs a bylo rozhodnuto.

- 1.kolo ne 14.9.17:00
VHK ROBE Vsetín
SHK Hodonín
1:3(0:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. Tesařík (Ašer) - 32. Peš (Čárský), 33. Rapant (Hučko), 52. Hrtús (Protivný). Rozhodčí: Trombík - Bárteček, Poruba. Vyloučení: 10:9 navíc Protivný 10 min. OT. Využití: 0:2. Diváci: 2895. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Zavrtálek, Rajnoha, Šimek, Sznapka, Černý, Černák - Ašer, Štraub, Tesařík - Gajdošík, Gergela, Marek - Staša, Vaněk, Klabačka - Kořenek
SHK Hodonín: Holeš - Hoza, Surový, Zábranský, Čárský, Rapant, Kýhos, Pokorný, Matušek, Podešva, Hrtúš, Ševela, Hučko, Protivný, Peš, Lukačovič, Javorek, Vaněček, Šťastný, Průdek, Vejvar

Ve výborné atmosféře, o níž se mimo domácích fans staralo i přes sto fanoušků z Hodonína se odehrávalo první utkání letošní druholigové sezóny. O první střelecký pokus se postaral hned po několika sekundách hostující Matušek, stejně jako u pokusu domácího Klabačky o chvíli později se ale jednalo spíše o úvodní pozdrav gólmanům. Mnohem zajímavější situace nastala v minutě 3., kdy krátce po sobě putovali za katr hodonínští Lukačovič a Pokorný. Valachům se tak naskytla více než minutu a půl dlouhá přesilovka pět na tři, mimo projektilu Rajnohy, který efektně lapil Holeš a dorážky Staši, jenž z úhlu minul odkrytou bránu, si však staticky hrající domácí šanci nevytvořili. Poté si zahráli přesilovku také Hodonínští. Nebezpečně v ní pálil Pokorný, Plšek byl ovšem pozorný a dokázal si poradit i s následnou dorážkou. Stejně si vedl i v minutě 12., kdy skvělým přemístěním zastavil puk z hole Zábranského.

V dalších minutách mohli diváci sledovat převážně urputný boj o střední pásmo, k vážnějšímu ohrožení branky se ani jeden ze soupeřů nedostával. V 16. minutě, při další domácí přesilovce se tečovaná rána Zavrtálka otřela o brankovou konstrukci a ve zmatku před Holešem neuspěli v samém závěru třetiny ani Tesařík se Štraubem. Do šaten tak týmy odcházely za bezbrankového stavu.

Druhé dějství nastartovalo domácí oslabení, v němž však paradoxně zahrozili hráči VHK. Rychlý výpad Staši s Vaňkem však skončil mimo tři tyče hostující svatyně. Na druhé straně se v minutě 26. připomněl agilní Matušek, jehož ránu z kruhů Plšek vykopl betonem. I nadále se nejzajímavější věci odehrávaly v přesilovkách. V té další hodonínské si sice hosté vytvořili značný tlak, největší šanci měli ovšem znovu Valaši, Gajdošíkovi ovšem v akci dva na jednoho střela sjela. Krátce po polovině zápasu šel na lavici hanby Staša a v následující početní výhodě už se hosté dočkali. Po šikovné příhře Čárského zpoza brány usměrnil najíždějící Peš kotouč z blízka za bezmocného Plška (0:1). Než se domácí stihli z obdržené branky vzpamatovat, prohrávali 0:2. Rapant vjel s kotoučem do útočného pásma, napřáhl, a jeho přízemní rána se otřela o tyčku a zastavila se až v Plškově síti (0:2).

V dalších minutách vrhl Vsetín všechny síly do ofenzívy, leč Klabačka napálil pouze brankovou konstrukci a najetý Štraub neprostřelil výborného Holeše. O moc lépe se domácí nevedlo ani v přesilovce od 36. minuty. Vydařená kombinace druhé lajny totiž skončila zblokovanou střelou a Marek trefil o chvíli později pouze tyč nad ležícím brankářem. Následně puk vyhodil jeden z hostů mimo ledovou plochu a nabídl tak Vsetínu další minutu dvojnásobné výhody. Domácím však jako by se rozklepaly ruce z dosavadní série neúspěchů a místo ohrožení hostující branky se po svých zaváháních museli věnovat hostující výpadům. Minutu před koncem třetiny vyrobil ukázkovou minelu Černý a nezbývalo mu nic jiného, než zastavit ujevšího útočníka Jihomoravanů faulem. Rozhodčí Trombík nařídil nekompromisně trestné střílení, to však Plšek Šťastnému bravurně zlikvidoval. Přesto do šaten odcházeli spokojenější hosté.

Třetí část hry začala sérií vyloučení, díky níž si i hosté mohli vyzkoušet dvojnásobnou přesilovku. Vedli si v ní však stejně jako Valaši. Ve 46. minutě ukázal svou chytrost Marek, když nečekanou zadovkou našel volného Gajdošíka. Ten však po dlouhé kličce brankáři nedokázal usměrnit touš do sítě. Přesto byli domácí i nadále aktivnější a ve 49. minutě byli za svou snahu odměněni. Rajnoha vyvezl puk až do útočného pásma, přisunul jej Ašerovi, který, ač sám v dobré pozici, našel ještě lépe postaveného Tesaříka, a ten střelou po ledě překonal přemisťujícího se Holeše (1:2).

Vykřesaný plamen naděje však nehořel dlouho. V 51. minutě byl vyloučen Šimek a hosté trestali. Ránu Protivného totiž Plšek vyrazil neznámo kam a než se stihl zorientovat, poslal mu neobsazený Hrtús černý nesmysl do brány (1:3). V následující minutě mohlo být mezi Hodonínskými ještě veseleji, Hoza však po buly napálil pouze tyčku. Domácí se nevzdávali, Klabačkova šance, po další šikovné přihrávce Marka i příležitost Tesaříka ovšem zůstaly nevyužity. Čtyři minuty před koncem si měl Vsetín ještě poslední šanci v podobě přesilovky. Ta mohla být dokonce dvojnásobná, jenže rozhodčí přehlídli faul na Sznapku a jelikož o chvíli později nepřehlídli faul Rajnohy, bylo vymalováno. Hodonín si tak odváží z Lapače všechny body, Vsetín, byť byl svému soupeři po většinu zápasu vyrovnaným protivníkem, si na svůj první bodový příděl bude muset počkat.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (Vsetín): „Myslím si, že hra byla vyrovnaná, jenom jsme na rozdíl od soupeře neproměnili šance. Musíme se pro příště také vyvarovat zbytečných faulů, protože dva góly ze tří jsme dostali v oslabení. Dohánět manko nás pak stálo mnoho sil. Naši kluci ze sebe vydali maximum; škoda, že to nevyšlo. Navíc se nám při druhém střídání zranil Gergela, na kterém jsme chtěli hodně stavět.“

Svatopluk Číhal (Hodonín): „Utkání se Vsetínem bylo dlouho vyrované, rozhodla až naše branka na 3:1. Uznávám, že jsme ji dosáhli se štěstím. Ve Vsetíně se bude těžko vyhrávat a já jsem rád, že se nám to podařilo. Podali jsme výborný výkon. Tím ale nechci nijak snižovat výkon Vsetína, který tvrdě bojoval. Myslím, že pro tři tisícovky diváků, kteří dnes přišli, to byla skvělá podívaná.