Vstupenky online

Valachy čeká další třízápasový týden, v pondělí hostí Kolín

Jan Tajzler • 26.11.2023

Přelom listopadu a prosince přinese hned tři soutěžní duely Chance ligy. Soutěž se zároveň dostane do poloviny základní části. Vsetínský tým hned v pondělí nastoupí na domácím ledě proti Kolínu. Potřetí v řadě se tak proti Valachům postaví tým, který se nachází mimo pozice zaručující postup do vyřazovací části. Zelenožlutí budou tedy opět v roli favorita. Utkání na Lapači startuje v pondělních 17:30.

Partner utkání: 

Kolín bojuje s produktivitou

Středočeský tým se momentálně nachází na 11. místě tabulky, na postupovou desítku ztrácí 6 bodů, ale má také zápas k dobru. Z posledních pěti duelů se kozlům podařilo hned třikrát zvítězit, cenné skalpy získal tým proti Zlínu (2:1) či Sokolovu (2:0), ale v duelu kde měl Kolín vítězství nad soupeři z předních příček potvrdit, ztratil všechny body s posledním Frýdkem-Místkem (0:3), následovala porážka od prostějovských Jestřábů (2:5). Už před utkáním v Třebíčí pak kolínský klub žádal o odložení utkání, důvodem byla střevní viróza, která kabinu postihla. Třebíč Kolínu vstříc nevyšla, i tak ale kozlové v okleštěné sestavě zabrali a na Vysočině zvítězili 6:1, což by mohla být určitě pro Středočechy potřebná vzpruha, neboť v tomto duelu zcela vymizel problém s produktivitou, který Kolín po většinu sezony trápí. Litoměřice už Kolínu vstříc vyšly, a tak se sobotního kola tým nezúčastnil a využil čas pro doléčení postižených hráčů.

Kolínu to sice do branky nepadá tolik, jak by si představovali, ale pozitivem je určitě hra v oslabení. Při bránění početních nevýhod jsou kozlové nejlepším týmem soutěže s procentuální hodnotou 90. 63 %. Horší je to ale s přesilovými hrami, k bídné produktivitě si moc Kolínští v početních výhodách nepomáhají a hned po Jihlavě jsou v přesilových hrách nejhorší v Chance lize.

Klub se spoléhá na zkušené hráče. Produktivitu týmu vede bývalý kapitán Jihlavy Josef Skořepa s bilancí 4+9, je tak jediným hráčem Kolína, který dosáhl na dvouciferný počet kanadských bodů. Z mladých hráčů, kterým Kolín dává dostatek prostoru, je třiadvacetiletý Kryštof Ouřada (3+5). Následuje pětice hráčů srovnaných na příspěvku 7 kanadských bodů, opomenout bychom určitě neměli Petra Koukala nebo kolínského odchovance Zdeňka Krále.

Defenzíva Kolína se zase řadí mezi nejlepší v soutěži, tým inkasoval pouze 50 branek, menší počet už má pouze lídr z Poruby. Vděčit za toho mohou v Kolíně jasné brankářské jedničce Jakubu Soukopovi, který si vychytal úspěšnost zákroků na solidní hodnotu 93.31 %, průměrně pak ve 20 duelech inkasoval pouze 1.88 branky na zápas, což je mezi brankáři v Chance lize na 3. místo.

Naladí se Vsetín znovu na vítěznou vlnu?

Vsetínu se podařilo v sobotní utkání na ledě Znojma otočit původní nepříznivý stav 1:3, který v Nevoga aréně panoval po dvou třetinách hry. K vyrovnání nasměroval vsetínský tým Tomáš Jandus, který zaznamenal už 6. branku v sezoně. Valaši byli v závěrečné fázi hry mimořádně aktivní, vyrovnání se dostavilo v přesilové hře po trefě Pavla Klhůfka, který si za výkon vysloužil ocenění kabiny a převzal klobouk pro nejlepšího hráče. Rozhodnutí v prodloužení pak obstaral Luboš Rob, který se prosadil už ve čtvrtém utkání v řadě, momentálně jeho brankový příspěvek činí 7 přesných tref.

Důvěru dostal pro duel ve Znojmě v brankovišti Patrik Romančík, který pochytal 33 střel znojemských Orlů. Je otázkou, zda trenéři nechají vítěznou sestavu i pro pondělní duel s Kolínem a Romančík bude hájit branku Vsetína i proti kozlům, vzhledem k rychlosti soutěže a množství zápasu, které přicházejí na pořad dne se určitě Vsetínu bude hodit mít v permanenci oba maskované muže.

Vsetín proti Kolínu zakončí trojici utkání v řadě se soupeři ze spodních příček tabulky, navzdory papírovým předpokladům zatím Valaši mají na svém kontě z těchto sledovaných zápasů pouze 2 body. Valachům by se určitě hodilo, aby se v pondělí před domácím publikem znovu odrazili k vítěznému tažení. 

Vzájemné zápasy:

12. kolo: Kolín – Vsetín 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)

První vzájemné měření sil letošní sezony hostil Kolín a před 1252 diváky se snažil favorizovaný tým zaskočit. Vsetín ve středních Čechách po většinu utkání ztrácel, obrat se zrodil až ve 3. třetině, kdy vyrovnal na 2:2 Jan Kern, aby pak o vítězství rozhodl kapitán Erik Hrňa. Trenér Weintritt si byl po utkání vědom, že i přes tříbodový zisk nebyl výkon Valachů v Kolíně ideální: „My jsme do našeho prvního gólu ve druhé třetině byli horším týmem. Byli jsme všude o krok pozdě, soupeř byl aktivnější. My jsme za půlku utkání měli 5 nebo 6 střel na branku. Ten první gól nám pomohl. Poté jsme ve třetí třetině v 5. minutě stáhli hru na tři lajny, což nám ještě pomohlo k nějakým šancím, které jsme využili a odvážíme si tři body, i když pro nás bylo toto utkání velice náročné.“ Nyní přichází na pořad dne odveta na Lapači, kde Kolín v minulosti už dokázal uspět, podaří se Valachům tentokrát domácí prostředí uhájit a zvítězit? Duel startuje v pondělí od 17:30.

Sestavy v posledním kole:

Kolín: Soukup – Pinkas, Kolmann, Piegl, Němec, Hampl, Gaspar, J. Šedivý, Naar – Dlouhý, Skořepa, Lang – Síla, Morong – D. Šedivý, Gajda.

Vsetín: Romančík – Š. Jenáček, Ďurkáč, Ondračka, Smetana (A), Kojo, Larsen, Staněk – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Hořanský, Dědek, Hrňa (C) – Š. Bláha, Kern, Jandus – Vaňo, Kratochvil, Kubiš.

banner pod článkem