Vstupenky online

Semifinále na Lapači zahájí Jan Tomajko, šampion se Vsetínem a mistr světa!

Redakce • 17.03.2024

Po Tomáši Sršňovi, který na Lapači slavnostním vhazováním zahájil první kolo play-off, se na Valašsko se startem semifinálové série vrátí další legenda. Symbolického aktu ve středovém kruhu se v rámci úterního úvodního duelu Vsetína s Jihlavou ujme Jan Tomajko, někdejší vynikající útočník, čtyřnásobný vítěz extraligy a mistr světa z let 2000 a 2001! Ještě před utkáním se uskuteční autogramiáda Jana Tomajka před zimním stadionem.

Jan Tomajko se narodil 19. června 1976 v Olomouci, kde také začínal s hokejem. Už v mládežnických kategoriích platil za velký talent a v osmnácti letech poprvé debutoval za A-tým kohoutů, tehdejších úřadujících mistrů republiky. Šlo o utkání Olomouce s Pardubicemi 28. února 1995. Premiérový extraligový gól pak nadaný křídelník oslavil na podzim, když se 17. října řízením osudu prosadil proti Romanu Čechmánkovi v brance Vsetína.

Právě na Vsetíně zakotvil v roce 1997. V kabině se tehdy setkal s bývalými spoluhráči z juniorského olomouckého útoku Michalem Brošem a Ondřejem Kratěnou, jenž na Lapači působil už o rok déle. Tomajko mezi vsetínskými kopci vyzrál v jednu z největších hvězd extraligy. Třikrát pomohl mužstvu k mistrovskému titulu a zůstal součástí zelenožluté party i po odchodu Broše a Kratěny do Sparty. V sezoně 1999/2000 zářil po boku Jiřího Dopity takovým způsobem, že v devíti zápasech play-off zapsal devět kanadských bodů a s pěti vstřelenými brankami se stal nejlepším střelcem vyřazovacích bojů.

Na jaře pak se pak s reprezentací stal mistrem světa, po Dopitově asistenci vsítil rozhodující gól ve finále proti Slovensku. Zlatou medaili ze světového šampionátu získal i o rok později, pár týdnů poté, co pomohl Vsetínu k jeho šestému extraligovému vavřínu.

Z Valašska následně zamířil do Sparty, kde zažil svůj čtvrtý extraligový triumf. Cenné kovy sbíral v Liberci, zahrál si za Kladno či Kometu Brno. Kariéru ukončil v roce 2010 v dresu rodné Olomouce. Celkem v nejvyšší soutěži za šestnáct sezon odehrál 586 zápasů, ve kterých nasbíral 217 kanadských bodů za 92 branek a 125 asistencí. Čtyřikrát se stal mistrem republiky a získal i jednu stříbrnou a čtyři bronzové extraligové medaile. Dnes působí jako trenér olomouckých hokejistů a zároveň jako jednatel klubu. V otcových šlépějích kráčí jednadvacetiletý syn Matěj Tomajko, jenž v aktuální sezoně bojuje za druholigový Vyškov.

Jan Tomajko se v úterý vrátí na Valašsko, aby slavnostním vhazováním symbolicky zahájil semifinálovou sérii Vsetína s Jihlavou.

NA CO SE V ÚTERÝ A VE STŘEDU MŮŽETE TAKÉ TĚŠIT?

ÚTERÝ 19. BŘEZNA (SF1):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:30)
  • Prezentace nové dodávky (a autobusu) VHK v klubových barvách pro veřejnost (od 16:15)
  • Autogramiáda Jana Tomajka před zimním stadionem (16:45 - 17:15)
  • Hymna České republiky 
  • Slavnostní zahájení semifinálové série Janem Tomajkem
  • V přestávce po 1. třetině vystoupení krasobruslařek
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše (více jsme psali zde)

STŘEDA 20. BŘEZNA (SF2):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:30)
  • Dětský koutek (17:00)
  • V přestávce po 1. třetině modelové utkání mládežnických kategorií Vsetína a Brumova-Bylnice v rámci regionální spolupráce klubů
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše (více jsme psali zde)
banner pod článkem