Vstupenky online

Doufám, že mě vsetínští fanoušci přijmou, usmívá se Kubiš. Těší se na derby?

Helena Hegeďová • 13.08.2023

Po konci ve Zlíně obdržel Pavel Kubiš telefonát od Radima Tesaříka. Vše do sebe začalo zapadat a zkušený útočník po 23 sezonách změnil dres, na což k vlastnímu překvapení slyšel pozitivní reakce. „Jsem za tuto příležitost rád, Vsetín je hokejové město a všechno okolo mě lákalo,“ přibližuje a neskrývá, že ho na sklonku kariéry čeká jedna z největších změn.

Pavle, proč vaše kroky po konci ve Zlíně vedly zrovna na Vsetín?
Když jsem se rozešel se Zlínem, tak mě kontaktoval Radim Tesařík s tím, že by o mně uvažovali. Hned jsem si to spojil, protože mi bylo jasné, že by bylo fajn, kdyby to vyšlo. Zůstal jsem bydlet ve Zlíně, je to kousek, navíc Vsetín má ty nejvyšší ambice, takže mi to do sebe začalo zapadat. Věděl jsem, že to pro mě může být zajímavá štace a začal jsem o ní přemýšlet. Jsem za tuto příležitost rád, Vsetín je hokejové město a všechno okolo mě lákalo.

Kádru se budou hodit vaše zkušenosti. Už víte něco o své roli v týmu?
To se teprve uvidí, protože úplně vyloženě jsme o tom ještě nemluvili. Ještě nevím, jaká moje role bude, ale doufám, že ať už bude jakákoliv, tak v ní nezklamu důvěru trenérů a celého vedení. Pro mě jsou důležité výsledky týmu, takže moje role bude taková, jakou mi trenéři určí.

Zaznamenal jste nějaké ohlasy na váš přestup?
Určitě se jich ke mně hodně dostávalo. Docela mě to překvapilo, ale většina ohlasů byla de facto pozitivních. Všichni mi to přáli, protože se Zlínem jsem se nerozešel úplně v dobrém. Blízcí, kteří o tom něco věděli, mi to přáli a říkali, že je to dobrá volba. A to jsou Zlíňáci (usmívá se).

Bude to pro vás změna?
Je to pro mě velká změna v tom, že jsem celý život hrál za jeden klub v jednom městě a teď na sklonku kariéry poznávám něco nového. Určitě to ale do mě vneslo zvědavost a právě takovou tu touhu chtít něco poznat.

Vnímáte změnu působiště jako přestup k rivalovi?
Takhle se na to nedívám. Vím, že rivalita je obrovská, ale já osobně v tom nevidím nic. Nikdy jsem to ve Zlíně nehrotil, je to opravdu jen mezi fanoušky.

Jak se na novou sezonu těšíte?
Já se těším moc. Teď jsem ještě zdravotně indisponovaný, ale na sezonu se těším moc. Doufám, že bude úspěšná.

A co zápasy se Zlínem?
Vyloženě se mi nad tím teď v létě ještě nechce přemýšlet, protože vím, jaké to je. Nicméně se na ty zápasy těším. Opravdu se těším, hlavně na atmosféru, ale určitě mě to bude trochu svazovat, protože jsem tam odehrál nějakých dvacet sezon, od mládeže dvacet tři. Budu se ale snažit, ať ty zápasy jako Vsetín vyhráváme, a ať jsem hlavně platným hráčem na ledě.

Do loňské finálové série jste sice nezasáhl, ale jak jste ji prožíval?
V tu dobu mi začalo zranění, které jsem sice vyléčil, ale ani potom to na ledě nebylo stoprocentní. Celé se to pak vyřešilo menším zákrokem. Nicméně k finále, atmosféra byla fantastická, bylo to opravdu něco. Když jsem byl v hledišti, tak jsem měl husí kůži. Právě pro takové zápasy se sport dělá a musím říct, že se mi to líbilo. Z obou táborů to bylo férové a fandění bylo skvělé. Když jsem pak ještě nastoupil na tři zápasy do baráže s Kladnem, tak dva z nich se hrály právě na Kladně, a tam jsem říkal, že je to jako v divadle. Nedalo se to srovnat.

Takže se určitě těšíte i na vsetínské fanoušky…
Já se těším a doufám, že mě vsetínští fanoušci přijmou a nebudou řešit, kde jsem hrál předtím. Já bych se jim za to chtěl odvděčit svou hrou. Moc si přeju, aby nám fandili, a snad si svými výkony řeknu o to, abych v jejich očích zapadl mezi vsetínské kluky.

Jaká jsou vaše očekávání od nadcházející sezony?
V první řadě budu muset poznat kluky, protože nevím, jak kdo hraje. Spoluhráče znám chvíli a nevím, jaks se chovají na ledě. Myslím si, že ze začátku to bude oťukávaná, ale myslím si, že jak já pomůžu týmu s výsledky, tak tým pomůže mně.

Co vaše letní příprava?
Já měl svého kondičního trenéra, s kterým jsem vše konzultoval. Léto jsem strávil ve Zlíně, kde jsem se připravoval po osm devět týdnů. Bylo to pro mě taky něco jiného, protože to bylo poprvé, co jsem absolvoval letní přípravu sám. Nicméně tím, že je nás ve Zlíně víc, tak jsme se spojili a nějak se připravovali spolu.

Do jaké míry jste se tedy s týmem stihl seznámit?
Nějaké kluky znám, takže jsme se bavili jak o týmu, tak trochu i o systému. Myslím si ale, že je ještě čas začít řešit takové zásadnější věci, protože se teprve začíná na ledě a herní situace se ukáží až s odstupem času. Základní informace ale samozřejmě vím, ptal jsem se kluků, jak se cítili v play-off, jaké měli pokyny a tak dále. Já si ale chci udělat svůj vlastní názor na celý tým a nechci se nechat ovlivňovat ostatními.

Jak to s vámi vypadá teď do přípravných zápasů?
Po zranění jsem na ledě ještě nezačal, ale každý den dojíždím a dělám cvičení s fyzioterapeutkou. Doufám, že se to bude zlepšovat a zlepšovat a co nejdříve naskočím jak do přípravy na ledě s kluky, tak do nějakého zápasu. Přesný čas teď ale nedokážu říct. Chtěl bych se k tomu postavit s rozumem, abych se na to nehnal. Jsme na tom domluveni s trenéry a teď už musím jen zapracovat na svém zdraví, abych se co nejdřív dostal do herní pohody.

banner pod článkem