Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1517 (25.7.2024)

DOR: Chceme se pořád zdokonalovat, říká Vaculík. Ve VHK je rád za důvěru

Helena Hegeďová • 15.11.2023

Ondřej Vaculík je jednou z posil dorostu, která přišla před startem nové sezony. Loňský ročník nebyl pro mladého útočníka příliš vydařený, a i když měl nyní sám ze své letní přípravy dobrý pocit, do kádru extraligového zlínského dorostu se nevešel. Nabídka z abiciózního Vsetína jej hned zaujala a dostal jednu z nejdůležitějších rolí v týmu. V dorostu VHK je s aktuálně s bilancí 5+13 nejproduktivnějším hráčem týmu a celkově šestým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže.

Ondro, jak zatím hodnotíte průběh sezony?
Začátek sezony hodnotím pozitivně, protože jsme do ní vstoupili dobře. Akorát musíme zapracovat na výpadcích, které míváme. Stává se nám, že první třetinu hrajeme dobře, ale druhá už se nám potom vůbec nepovede. To je ale asi z toho negativního všechno, jinak zatím hodnotím sezonu jen kladně.

Z čeho ty výpadky pramení?
Děláme zbytečné fauly, které nás shodí v momentě, kdy už jsme v zápase. Pak už to není ono.

Jaká je nálada v kabině?
Nálada v kabině je dobrá, protože vyhráváme. Všechno je tak, jak má být, protože si jdeme pro postup do extraligy. Spokojenost s výsledky je velká, jen škoda třeba prohry proti Třebíči, protože tam jsme vyloženě podcenili soupeře. Proti Chomutovu jsme to taky asi trochu podcenili, ale s ostatními zápasy jsme v kabině spokojení. I trenéři to tak vnímají, takže všechno je dobré.

V Chomutově to byl druhý zápas ve dvou dnech. Hrála tam roli třeba i únava z předešlého dne – zápas, cesta – nebo šlo vyloženě o podcenění?
Samozřejmě, že to tam nějakou roli mohlo hrát. Den předtím jsme vyhráli v Ústí, možná jsme mezi tím neměli ten pravý odpočinek, který bychom potřebovali.Spíš si ale myslím, že jsme je opravdu podcenili a mysleli si, že to půjde samo. Podle mě už jsme vyhrávali moc, asi jsme potřebovali trochu spadnout, aby nás to uvedlo do reality. Prohráli jsme, tak to prostě je.

Může být Chomutov největším soupeřem v postupu do extraligy?
Určitě ano. Je to asi nejlepší tým v lize, loni sestoupili a mají stejné ambice jako my. Chtějí postoupit, víme o tom, takže to bude určitě jeden z našich největších soupeřů.

Musím uznat, že zápas s Vary se nám hodně povedl.“

Máte něco, na co jste se teď během reprezentační pauzy speciálně zaměřovali?
Řešíme hlavně ty naše výpadky. Celkově se chceme pořád zdokonalovat. Naši trenéři se teď byli třeba podívat i v Chomutově, když tam hrála reprezentace. My máme problémy s nahrávkami, nejsme schopni je zpracovat třeba na bekhendu, snažíme se na tom hodně pracovat. Nebo nejsme schopni dát gól z přečíslení dva na jednoho, tři na dva, tři na jednoho. Na tom všem pracujeme. V reprezentační pauze jsme dostali pořádně zabrat, abychom byli nejen teď na Šumperk s Havlíčkovým Brodem připraveni. V poslední době už jsme totiž měli i takové zápasy, kdy to nebylo úplně ideální, třeba proti Břeclavi nebo Polsku.

Těsně před pauzou jste odehráli zápasy s Karlovými Vary a Sokolovem. Jaké byly?
Musím uznat, že zápas s Vary se nám hodně povedl. Hráli jsme dobře už od začátku a brzy jsme se dostali do zápasu, z čehož jsme potom celou dobu těžili. Byl to asi zatím náš nejlepší zápas. Vary byly kvalitní, ale my jsme je přehráli týmovostí a bojovností. Dali jsme do toho všechno. A tak to má být.

Se Sokolovem to o den později bylo asi trochu jiné…
Ano, byl to úplně jiný zápas. Proti týmům, které jsou naspodu tabulky, se nám vždycky hraje hůř. Vypadli jsme z tempa a zase si mysleli, že prostě vyhrajeme a nemusíme pro to nic udělat. S těmito týmy míváme takový problém, že se velmi snadno přizpůsobíme jejich hře. Potom zbytečně nedodržujeme to, co máme hrát. Bylo ale dobré, že jsme ze začátku dali dva góly. Pak jsme přidali ještě další, nebyl to úplně ideální výkon, ale vyhráli jsme.

Bavili jsme se tu o týmovém výkonu, ale jak jste spokojený po individuální stránce?
V některých zápasech to jde, v některých ne, to je jasné. Snažím se ale nemyslet na to, že bych měl dávat góly, to by mě jenom srazilo. Asi nad tím občas až moc přemýšlím. Snažím se proto zaměřit hlavně na to, aby se dařilo týmu a abychom vyhrávali, což je to nejdůležitější.

Jak jste si sedli se spoluhráči ve formaci?
Hraju v prvním útoku s Adamem Němcem a Sašou Patákem. S Němou jsme si sedli hned v prvním zápase, byl to přátelák proti Warriors. Naše souhra byla od začátku parádní. Se Sašou Patákem už hraju delší dobu, takže tam už víme, co od sebe čekat, a co naopak ne.

Teď vás čekají zápasy se Šumperkem a Havlíčkovým Brodem. Co čekat?
V pátek nás čeká Šumperk, který hraje nepříjemný hokej. Hodně dohrávají, hodně bruslí, snaží se úplně všechno dobruslovat. Myslím si ale, že když budeme hrát to, co po nás chtějí trenéři, a budeme dodržovat náš systém, tak uspějeme. V neděli nás čeká asi nejtěžší soupeř z naší skupiny. Šumperk je taky kvalitní, ale Havlíčkův Brod hraje výborný hokej. Jsou dobří na puku a dobře napadají. I tady ale platí to samé, že když budeme dodržovat náš plán, tak budeme úspěšní.

Na Vsetíně hrajete první sezonu, loni jste působil ve Zlíně a Břeclavi. Jak se za minulým ročníkem ohlížíte?
Na loňskou sezonu nerad vzpomínám, protože se mi nedařilo. Ve Zlíně jsem byl na rozhraní, protože jsem byl tak jedenáctý dvanáctý útočník. Odehrál jsem sedm zápasů, z toho byly tři celé a ve čtyřech jsem byl jako desátý útočník, nebo jsem nastoupil na půlku zápasu. V Břeclavi jsem dostával šanci. Nebylo to bůhví co, ale nějaký prostor na ledě jsem měl. Pro mě osobně to ale nebylo nic moc, chodil jsem třeba na oslabení, ale na přesilovky vůbec. Ani bodově se mi nedařilo. Byla to pro mě utrápená a nevydařená sezona. Nesplnilo se, co jsem od sebe očekával.

„Myslím si, že i s Němou a Patym se nám zatím daří bodovat a pomáháme týmu tak, jak bychom měli a jak se od nás asi i očekává.“

Jak vypadala vaše cesta na Vsetín?
Po více než vydařené letní přípravě jsem si byl jistý, že se dostanu do A-týmu zlínského dorostu. Věřil jsem si, ale po posledním vyřazování jsem byl poslán do B-týmu. Tam byl ale Vsetín ve spojení se Zlínem a kontaktoval mě, jestli nechci na zkoušku. Neváhal jsem, hned jsem to vzal. Po dvou přátelácích mi trenéři nabídli klíčovou roli v týmu s tím, že bych hrál vše. Řekli mi, co ode mě očekávají, seznámili mě s cílem sezony, což je samozřejmě postup do extraligy. Vzal jsem to a jsem rád, že dostávám tolik prostoru.

Takže jste na Vsetíně spokojený?
Jsem určitě spokojený, cítím, že mi trenéři věří. Máme hodně silný tým, v kterém může dát gól každá lajna. Není to postavené jen na naší první formaci, ale góly dává druhá i třetí lajna, což je jedině dobře. Samozřejmě jsem taky rád, když se zadaří i mně osobně, když boduju a pomůžu tak týmu k vítězství. Myslím si, že i s Němou a Patym se nám zatím daří bodovat a pomáháme týmu tak, jak bychom měli a jak se od nás asi i očekává. To je klíčové.

banner pod článkem