Vstupenky online

Bílí Tygři bleskovou brankou v prodloužení srovnali sérii

Michal Kubáň,JRš • 21.03.2005

L i b e r e c - Uběhlo pouhých sedmnáct vteřin z prodloužení a Rok Pajič poslal Liberec do rozhodujícího třetího zápasu. Vsetín, i když doháněl jednobrankové manko z první části, gólem Radima Hrušky srovnal a minutu na to zvýšil z hokejky Hrabala. Liberec ale stačil ještě ve druhé třetině srovnat. Zápas dospěl k prodloužení, které Severočeši zvládli na jedničku. Rozhodující utkání se hraje ve středu 23.3. v 17:00 na vsetínském ledě.

- SF2 po 21.3.18:00
Bílí Tygři Liberec
VHK ROBE Vsetín
3:2p(1:0, 1:2, 0:0, 1:0)
Branky: 3. Klimenta (L. Pabiška), 39. L. Pabiška (Pajič), 61. Pajič (Kapička) - 26. R. Hruška (Květoň), 27. Hrabal (R. Hruška). Rozhodčí: Jebavý - Padevět, Čížek. Vyloučení: 7:6, navíc Vantuch (Liberec) na 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 112. Střely na branku: 26:22. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 3:2.
Bílí Tygři Liberec: Ševčík - Petrmichl, M. Pabiška, Hrach, Paško, Mrkvička, Daňo - Kapička, Pajič, Mucha - Vantuch, Dušek, Špaček - Klimenta, L. Pabiška, Němec. Trenér: Vladimír Čermák. Asistent: Miloslav Špinka. Vedoucí mužstva: František Blíženec.
VHK ROBE Vsetín: Štefl - Hrabal, Nedbálek, Dalecký, Pelikán, Pavelec, Giba - Květoň, R. Hruška, O. Hruška - Havíra, Hubáček, P. Hruška - Navrátil, Dědek, Badiura - Koloničný. Trenér: Břetislav Kopřiva. Asistent: Josef Turek.
JRš - Domácí nastoupili do zápasu s obrovskou chutí odčinit před domácím publikem sobotní porážku a hned při prvním střídání se ve slibné příležitosti ocitl Pajič. Brankář Štefl mu ale skórovat nedovolil. Z následného protiútoku zahrozil hostující Radim Hruška, ale brankář Ševčík jeho střelu vyrazil. Ve 3. minutě vyslal Lukáš Pabiška do úniku Klimentu. Ten se protáhl mezi obránci Hrabalem a Pelikánem a střelou nad vyrážečku, pod horní tyč, nedal brankáři Šteflovi žádnou šanci.

V 7. minutě zápasu přišlo první vyloučení. Na trestnou lavici si šel odpočinout domácí Mucha a hosté si v útočném pásmu otevřeli střelnici. Jedovka hostujícího Květoně skončila v Ševčíkově lapačce. O minutu později od modré prudce vypálil obránce Hrabal a puk zasáhl Ševčíka do krku. Liberecký brankář se skácel k ledu, ale naštěstí pro domácí mohl po ošetření pokračovat ve hře. V 9. minutě, stále ještě v oslabení, se ve vyložené šanci ocitl domácí kapitán Kapička. Individuálně přešel přes jednoho z obránců, před Šteflem naznačil střelu a puk se pokusil zasunout mezi betony vsetínského brankáře. Ten byl však pozorný a betony sklapl včas.

Na druhé straně se ke střele prosadil Květoň, ale mušku měl vychýlenou a těsně minul pravou tyč Ševčíkovy branky. Ve 12. minutě se do přečíslení dva na jednoho prosadili domácí Dušek s Kapičkou. Kapička dokázal svému spoluhráči přesně přihrát, ale vracející se obránce Nedbálek Duškovi zakončení znemožnil. Horko Šteflovi bylo v okamžiku, kdy se puk za jeho záda pokoušeli dorazit postupně Dušek, Špaček a po něm i Vantuch. Vsetínský brankář předvedl sérii vynikajících zákroků a puk za svá záda nepustil. Stejně skvěle si počínal i při střele Mrkvičky, když puk skončil v jeho pohotové lapačce.

V 18. minutě byl vyloučen liberecký Pajič, kterého za chvíli následoval Mucha. Ten vyfasoval za vysokou hůl 2+2 minuty a hostům se naskytla možnost hrát minutu a 11 vteřin dvojnásobnou přesilovku. Domácí perfektně bránili už ve středním pásmu a Vsetínští se do útoku prosazovali jen sporadicky. V posledních 30 vteřinách úvodní části hry se dokázali v útočném pásmu usadit, ale neplodná kombinace nebyla zakončena střelbou.

V úvodu 2. třetiny dohrávali hosté přesilovku, ale využít početní převahu nedokázali. Sotva přesilovka hostů skončila, vypálil od modré čáry Květoň. Liberecký brankář byl pozorný.

První přesilovku si domácí zahráli ve 23. minutě utkání, při vyloučení Petra Hrušky a vsetínského brankáře pořádně vystrašil Klimenta, který chytře tečoval Daňovu střelu od modré. Štefl stihl reagovat a teč bezvadně pokryl. Stejně dobře si poradil i se střelou Paška.

Dokonalý obrat utkání se hostům povedl během 71 vteřin. Ve 26. minutě využil chyby domácího Špačka Květoň a přesně přihrál Radimovi Hruškovi. Ten, nikým neatakován, sjel před libereckou branku a blafákem překonal Ševčíka poprvé. Z inkasovaného gólu se domácí ještě nestihli oklepat a Ševčík lovil puk ze své branky podruhé. Libereckým se nepodařilo puk vyhodit do středního pásma, na modré ho zachytil Hrabal a nechytatelnou bombou rozvlnil síť za Ševčíkovými zády. Asistence na druhém gólu Vsetína byla připsána Radimovi Hruškovi.

Ve 30. minutě se do útočného pásma odvážně probil domácí Špaček, jehož akci ukončila zákrokem na hranici pravidel vsetínská obrana. Ve 32. minutě prověřil Šteflovu pozornost Dušek, který vypálil přímo z buly. Vsetínský brankář byl připravený a puk vyrazil. Pod své tělo si jej ale stáhl obránce Nedbálek a za zdržování byl potrestán dvouminutovým vyloučením. Nedbálek byl na trestné lavici 8 vteřin, když puk skončil v brance za Šteflovými zády. Protože ho ale Kapička do branky kopl nohou, nemohl být gól uznán. Rozhodčí Jebavý stál blízko a situaci posoudil správně.

Ve 34. minutě měl výhodu dvojnásobné přesilovky i Liberec. Na trestné byli Radim Hruška a Petr Hruška. Blízko vyrovnání byl v přesilovce liberecký Němec. Střelu Lukáše Pabišky vyrazil Štefl pouze před sebe a Němcovu dorážku zastavila pravá tyč vsetínské branky. O dvě minuty později se vynikajícím zákrokem blýskl liberecký gólman Ševčík, když střela Radima Hrušky mezeru mezi Ševčíkovými betony nenašla.

Na začátku 39. minuty byl vyloučen hostující Petr Hruška a domácím stačilo na vyrovnání pouhých 31 vteřin. Po přihrávce Pajiče propálil Štefla střelou od modré Lukáš Pabiškaa do šaten se tedy šlo za vyrovnaného stavu.

Úvod poslední části hry byl ve znamení libereckého náporu, který ve 43. minutě umocnil nedovolený zákrok vsetínského Navrátila. Při přesilovce musel brankář Štefl hasit po střelách Marka Pabišky a Kapičky. A obzvláště horko mu bylo při dvou střelách Klimenty, který se do střeleckých příležitostí prosadil po spolupráci s Lukášem Pabiškou. Jeden ze čtyř zásahů ve 3. třetině si domácí brankář Sevčík na své konto připsal po lehkém nahození Pelikána, který tím dal svým spoluhráčům šanci vystřídat. Drtivý tlak domácích na chvíli zastavil vsetínský obránce Hrabal, který obětavě lehl do Mrkvičkovy střely.

Nepříjemný moment přišel ve 49. minutě. Domácí útočník Vantuch dohrál u mantinelu Nedbálka, kterého zasáhl do oblasti hlavy a krku. Za to vyfasoval k dvouminutovému i trest osobní. Touto přesilovkou se hosté dostali zpět do hry a podařilo se jim eliminovat tlak domácích. V 53. minutě ujeli do přečíslení tři na jednoho hostující Květoň, Ondřej Hruška a Radim Hruška. Posledně jmenovaný těsně před libereckou brankou promáchl a Ševčík mohl s klidem sledovat puk, který skončil v rohu kluziště.

Před koncem 3. třetiny měla obě mužstva ještě výhodu přesilové hry. Protože se však oboustranně myslelo více na pozornou obranu, zůstaly přesilovky nevyužity a utkání dospělo do prodloužení.

Po úpravě ledu nastoupili oba soupeři do prodloužení, které se hraje 10 minut, ale skončí okamžitě v případě, že padne gól. To se stalo hned v 17 vteřině prodloužení. Vhazovalo se po pravé ruce brankáře Štefla. Pajič vyhrál buly a puk poslal na modrou čáru Markovi Pabiškovi. Ten pohotově přihrál Kapičkovi, který se rozjel ke vsetínské brance. Obranou byl ale vytlačen do levého rohu, odkud s milimetrovou přesností přihrál k bližší tyči, přímo na hokejku Pajiče. Ten nikým neatakován prostrčil puk mezi betony bezmocného Štefla a rozhodl o tom, že se oba soupeři střetnou ještě jednou, v rozhodujícím utkání ve Vsetíně.

Ohlasy k utkání

Miloslav Špinka (Liberec): "Do utkání jsme nastoupili s odhodláním odčinit sobotní porážku ze Vsetína a nástup do zápasu nám vyšel. Jenom škoda, že se Kapičkovi nepodařily proměnit hned dvě samostatné akce, do kterých se dostal. Ve 3. minutě se ale střelecky, po přihrávce Lukáše Pabišky, prosadil Kliementa. Ve 2. třetině soupeř výsledek zápasu otočil a my jsme dokázali vyrovnat ve 39. minutě, když se trefil Lukáš Pabiška. V poslední části se hrál rychlý, důrazný hokej se spoustou osobních soubojů. Obě mužstva hrála tak, aby neudělala chybu. Závěr 3. třetiny byl dramatický, protože nejprve byl vyloučen vsetínský hráč a sotva se ten vrátil na led, šel na trestnou náš Pajič. Přesto jsme dokázali vyrovnaný stav udržet a tím jsme si vynutili prodloužení. V 17 vteřině prodloužení rozhodl svým gólem Pajič, kterému výborně nahrál Kapička.

Rok Pajič (Liberec): "Už když jsme šli na začátku prodloužení na led, řekl mi Kapička, abych puk z buly poslal dozadu na Marka Pabišku a ten aby ho poslal jemu. Že to zkusí projet a vystřelit. To nám ale nevyšlo a Vsetínští vyhodili puk na zakázané uvolnění. Před vhazováním mi Kapička řekl, že to uděláme znovu jak jsme se domluvili. Já jsem vyhrál buly dozadu pro Marka Pabišku a ten ho přihrál Kapičkovi. K brance se ale Kapička nedostal a skončil s pukem v levém rohu. Odtud mi to perfektně hodil na bližší tyč a já jsem potom puk pohodlně zasunul mezi betony vsetínského brankáře."

Břetislav Kopřiva (Vsetín) "Dnešní utkání bylo velmi kvalitní a k jeho úrovni přispěli i dobře pískající rozhodčí. Na straně domácích zahráli velmi dobře útočníci Pabiška, Klimenta a Pajič, kteří potvrdili, že jsou individualitami svého týmu. Zejména tito hráči nás přehrávali. Jinak si myslím, že jsme odehráli vyrovnané utkání, ve kterém byl Liberec pouze v úvodních sedmi minutách 3. třetiny jasně lepší. Stáhl totiž hru na dvě lajny. My jsme k tomu sáhli později a hru jsme tím dokázali vyrovnat. Jsem přesvědčen, že v této sérii rozhodne momentální štěstí. Nevím, proč se play-off nehraje na větší počet vítězných utkání. V těchto těžkých zápasech totiž hráči získají daleko více zkušeností, než jim dá deset zápasů v základní části. "