Vstupenky online

Juniorka zasadila Tygrům první ránu

Michal Kubáň • 19.03.2005

V s e t í n - Až dvougólové manko nakoplo vsetínskou juniorku k obratu v semifinálovém zápase. Liberec ve vlastním oslabení 3 na 5 zvýšil na 2:0 a pohár trpělivosti přetekl. Vsetín během osmi minut dvěma góly Hubáčka srovnal, a rozjel tak dokonalý obrat. V závěru dvěmi brankami Davida Květoně Valaši potvrdili vítězství v prvním zápase na konečných 5:3. Druhý zápas se hraje v pondělí na ledě Bílých Tygrů.

- SF1 so 19.3.17:00
VHK ROBE Vsetín
Bílí Tygři Liberec
5:3(0:1, 3:2, 2:0)
Branky: 23. Hubáček (Havíra), 30. Hubáček (Dalecký), 36. Nedbálek (Květoň), 45. Květoň, 59. Květoň (Hruška O., Hruška R.) - 10. Pabiška L. (Daňo, Kapička), 23. Pabiška L. (Klimenta), 33. Němec (Daňo, Kapička). Vyloučení: 6:10, navíc Hrabal (VSE), Mucha, Pajič (oba LIB) 10 min. NESP, Rozhodčí: Smeták - Hlavatý, Tošenovjan. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 842. Zásahy brankářů: 27:38.
VHK ROBE Vsetín: Štefl - Nedbálek, Hrabal, Pelikán, Dalecký, Giba, Pavelec - Květoň, Hruška R., Hruška O. - Hubáček, Havíra, Hruška P. - Dědek, Buš, Navrátil - Badiura, Husička. Vedoucí mužstva: Josef Turek. Trenér: Břetislav Kopřiva.
Bílí Tygři Liberec: Ševčík - Pavlů, Pabiška M., Petrmichl, Paško, Mrkvička, Daňo, Hrách - Kapička, Hruška J., Mucha - Vantuch, Dušek, Špaček - Klimenta, Pabiška L., Nevyhoštěný - Divišek, Pajič, Němec. Vedoucí mužstva: František Blíženec.Trenér: Vladimír Čermák
Michal Kubáň - Do prvního semifinálového zápasu nenastoupil kvůli zranění kolene útočník Robin Kovář. Ten ze střídačky hned v úvodu viděl bleskovou akci vsetínského Květoně, který vyjel zpoza branky a pohotovou střelou otestoval překvapeného brankáře Ševčíka. O pár vteřin později na druhé straně Kapička střelou z otočky probudil vsetínského brankáře Štefla. Ve druhé minutě po chybě Petra Hrušky se dostal do šance Vantuch, ale Štefl jeho střelu vyrazil.Neustálým ohrožením byla pro libereckou obranu vsetínská první lajna ve složení Květoň, - Hruška Radim - Hruška Ondřej, která po celý zápas podnikala drtivé výpady před branku hostů.

Kromě nich zahrozil pořádně vsetínský Hubáček, objel si bránu a bekendem zavlnil síťkou boční konstrukce branky. V 6. minutě hráli Vsetínští první přesilovku a rovnou 5 na 3. Ležícího brankáře Ševčíka ale nepřekonali, přehnanou kombinační aktivitou zapomněli střílet. Červené světlo se rozsvítilo až v čase 9:51, kdy hráli Bílí Tygři přesilovku 5 na 3. Lukáš Daňo vypálil od modré a jeho ránu usměrnil pod víko Lukáš Pabiška - 0:1. V 16. minutě hráli Valaši přesilovou hru. Ale stejně jako střelu Ondřeje Hrušky z mezikruží, tak i Květoňovu střelu zlikvidoval bez větších potíží gólman Ševčík. Valaši nabídnutou přesilovku překombinovali. Dvě minuty před koncem Lukáš Pabiška zpoza brány přihrál Klimentovi, avšak i takovou gólovou šanci Štefl chytil. Liberec v první části působil lepším, dravějším dojmem a v určitých chvílích soupeře přehrával. Druhá třetina se ale odehrávala ve zcela jiném duchu.

Bílí Tygři nastoupili do druhé třetiny s vytaženými drápky. V 22. minutě hráli totiž oslabení 3 na 5 a chybu v rozehrávce vystihl Lukáš Pabiška, dostal se do brejku a rychlým blafákem završeným střelou pod horní tyčku zvýšil vedení Liberce na 2:0. Pabiškův gól byl ale dvousečná zbraň. Sice uklidnil Severočechy, ale zároveň odstartoval útočnou razii Valachů. Vsetín totiž 26 vteřin po Pabiškově gólu snížil z hokejky Radka Hubáčka, který po Havírově přihrávce překonal střelou z otočky brankáře Ševčíka. Vsetín nepolevil, a už o sedm minut později potrestal vyloučení Petrmichla. Dalecký našel volného střelce první vsetínské branky, a Radek Hubáček bekendem prostřelil libereckého fakíra. Bílí Tygři ale nepolevili a již o čtyři minuty později v přesilovce Vsetínu opět odskočili. Obránce Lukáš Daňo nahodil puk od modré a Vojtěch Němec šikovně tečoval puk do vsetínské branky – 2:3.

Ve druhé části padaly branky jako na houpačce. Důkazem toho byl další srovnávací gól Valachů. Radim Hruška s Květoněm využili první chybu libereckých obránců, ujeli a po jejich akci Michal Nedbálek šťastně dorazil puk do liberecké svatyně a srovnal na 3:3. Rázem začali Valaši ještě více aktivněji napadat, tvrdě dohrávat osobní souboje a hlavním klíčem úspěchu byla neprostupná obrana. Převážit rysky vah na vsetínsko stranu mohl záhy Navrátil, který „vystřihl“ nádherné sólo, položil si gólmana, ale ve finální fázi již nestihl zasunout kotouč do liberecké svatyně. V závěru měli Bílí Tygři několik vyložených šancí. V první Vantuch přihrával zpoza brány volnému Muchovi, ten však v těsné blízkosti trefil jen brankáře Štefla. V další šanci pak Klimenta z křídla přihrál Špačkovi, ale Štefl se stačil přemístit a jeho střelu vyrazit. Na druhé straně pak deset vteřin před koncem nahazoval Květoň bekendem puk na Ševčíka a Ondřej Hruška nestihl doklepnout puk do zcela odkryté liberecké branky.

V závěrečné části Vsetín přidal ještě víc na důrazu a bruslení, což se mu brzy vyplatilo. Ve 44. minutě se Navrátil proháčkoval obranou Liberce, vyškolil dva obránce, položil si brankáře Ševčíka, vsetínský forvard ale ani napodruhé nedotáhl blafák do konce. Valaši hráli záhy přesilovku a David Květoň ve skrumáži poslal Valachy lehkým lobem přes Ševčíka poprvé v zápase do vedení. V témže čase dostal Lukáš Mucha od hlavního sudího Smetáka desetiminutový trest za nesportovní chování. Hra se přitvrdila, a tak velký počet diváků mohl vidět spoustu osobních soubojů u mantinelů. Stále se ale hrál pohledný hokej nahoru, dolů. Přičemž vsetínská obrana i nadále zblokovala veškeré střely z hokejek Bílých Tygrů. Snad největší gólovou šanci ve třetí části měl Němec, jenž po rychlé kombinaci vystřelil z mezikruží, ale Štefl se stihl přesunout a zlikvidovat i následnou dorážku Diviška.

Vsetín s ubíhajícími minutami začal důkladně “betonovat v obraně”, ale přesto si Liberec našel škvírku mezi obránci. Nejinak tomu bylo v 53. minutě. Lukáš Pabiška nahrál do jízdy Klimentovi, který v pádu nastavil hokejku a kotouč se svezl jen těsně kolem pravé tyče Šteflovy brány. Liberec v závěru musel hrát vabank a domácí jeho otevřenou hru v obraně potrestali. V čase 58:55 ujel Radim Hruška s Ondrou Hruškou a prvně jmenovaný, ač mohl dám střílet do odkryté branky přihrál Davidovi Květoňovi, který bez problémů zvýšil na konečných 5:3. Liberec již nestačil v závěru odvolat brankáře a dostat Valachy pod tlak.

Druhé utkání se hraje v pondělí 21.3. na libereckém ledě od 18:00.

Ohlasy k utkání

Vladimír Čermák (Liberec): "Přijeli jsme do Vsetína jako mistři světa, přehnané sebevědomí se nám ale vymstilo. Soupeř nás totiž dokázal skoro ve všem přehrát. V úvodu jsme sice vedli, ale Vsetín byl lepší a dokázal otočit. Musíme si z toho vzít poučení a pořádně se připravit na další zápas."

Josef Turek (Vsetín): „Přes brankáře Štefla po posledního hráče na střídačce podalo mužstvo vynikající výkon. Potvrdilo se, že v play-off se nehraje na krásu, ale na vítězství. To je cenné, ale pořád jsme ještě na začátku a před sebou máme zápas v Liberci. A poslední krok bývá vždy nejtěžší.“