Vstupenky online

Utkání plné zvratů přineslo Vsetínu druhý semifinálový bod, série pokračuje v neděli na ledě Dukly

Jan Tajzler • 23.03.2024

Semifinálová série mezi Jihlavou a Vsetínem se přesunula k víkendovým zápasům na Vysočinu. Valaši se už po 1. minutě dostali do vedení, ale v průběhu úvodního dějství se skóre rychle otočilo na stranu Dukly, aby ještě před první přestávkou dokázali Vsetínští srovnat. Klíčovým faktorem opět byly hry ve speciálních formacích. Vsacané těžili z lotyšské spolupráce v nově složené čtvrté formaci vedoucí branku při vlastním oslabení. Aktivní Dukla však na startu třetího dějství srovnala, ovšem poslední slovo měl vsetínský Luboš Rob v přesilové hře, a tak se mužstvo z Valašska ujímá v sérii vedení 2:1 na zápasy. Čtvrtý zápas je na programu v neděli od 16:30 v pelhřimovském azylu Dukly.

CHANCE LIGA - SF3 so 23.3.16:30
HC Dukla Jihlava
VHK ROBE Vsetín
3:4(2:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Harkabus (Čachotský, Havránek), 7. Harkabus (Štefančík, Havránek), 42. Štefančík (T. Havránek, Harkabus) – 1. Teper (Dědek), 12. Bērziņš (Zabusovs, Machala), 29. Zabusovs (Bērziņš, Žukov), 57. Rob (Š. Jenáček). Rozhodčí: Horák, Kubičík – Jindra, Komínek. Vyloučení: 4:6, navíc Chvátal (Jihlava) 5 min, Pořízek (Jihlava) 5 min a do konce utkání – Staněk (Vsetín) 5 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2500 (vyprodáno). Střely na branku: 32:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

HC Dukla Jihlava: A. Beran – Kočí, Bilčík, Ozols, Dvořák, Koštoval, Dundáček – Cachnín, R. Toman, Čachotský (C) – Štefančík, T. Havránek, Harkabus (A) – Jelínek, Menšík, Rauš – V. Brož, Pořízek, Chvátal.
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Š. Jenáček, Smetana (A), Teper, Staněk, Larsen, Ondračka, Hryciow – Rob (A), Matějček, Klhůfek – Hrňa (C), Dědek, Holec – Š. Bláha, Kern, Hořanský – Zabusovs, Bērziņš, Machala.

Vyprodaný stadion v Pelhřimově byl již v 1. minutě utkání svědky otevření skóre. Postaral se o něj vsetínský obránce Jakub Teper, jenž po vyhraném vhazování napálil kotouč do útočného pásma, který se od mantinelu odrazil k jihlavskému brankáři Beranovi, jenž si jej nešťastně bruslí srazil do vlastní branky. Jihlava smazala vsetínské vedení v první přesilové hře a v čase 4:05 se začínalo znovu. Čachotský přihrávkou přes šíří pásma našel Tomáše Harkabuse a ten z voleje nejen vyrovnal skóre, ale také rekord Jaroslava Roubíka z play-off 2016.

Jihlava se postarala o rychlý obrat ve skóre v čase 6:15. Vsetínské obraně ujel po levé straně Štefančík a přihrávkou ve slotu vybídl k další brance Tomáše Harkabuse, který měl již před odkrytou brankou Vsetína snadnou úlohou a 13. brankou v play-off rekord Roubíka i překonal. Vsacané se ale po studené sprše rychle vrátili do hry a díky lotyšské spolupráci obnovili vyrovnaný stav. Ve 12. minutě Zabusovs nabruslil s pukem na modrou čáru, odkud jej nahodil na Berana, jihlavský brankář puk vyrazil před sebe, kde byl na dorážku připraven Daniels Berzinš - 2:2.

První třetina nabízela nadále mimořádně atraktivní hru, Vsetín mohl po vyrovnávací brance bleskově otočit skóre zpět na svou stranu, Klhůfek v přečíslení poslal puk Robovi, ale dobré čtení hry tentokrát předvedl brankář Beran, jenž Robovi značně ztížil pozici pro pohodlnější zakončení. Blízko k návratu do vedení byla i Dukla, ale Žukov do první sirény již neinkasoval. Valaši ještě v závěru první třetiny dostali k dispozici přesilovou hru, ale na rozdíl od soupeře ji nedokázali využít. 

Jihlava vstoupila do druhé třetiny aktivněji a na prahu 27. minuty si vynutila druhou přesilovou hru v utkání. Jenže tentokrát se Valaši bránili úspěšně a dokonce se dočkali i návratu dovedení při vlastním oslabení. Puk v obranném pásmu vybojoval Berzinš a zamířil vstříc do útoku podporován Patriksem Zabusovsem, který zakončil povedené přečíslení z produkce lotyšské dvojice. V polovině základní hrací doby se poprvé v sérii zrodila vážnější potyčka mezi Staňkem a Chvátalem, za kterou byli oba borci ocenění dlouhodobějším pobytem na trestné lavici.

Vsetínu mohl navýšení ve skóre zajistit Klhůfek, jenž postupoval vstříc Beranovi, Bilčík mu však zakončení překazil hákováním, nicméně hlavní rozhodčí na tento prohřešek proti pravidlům v podání jihlavského obránce nereagoval. Na co ale už rozhodčí reagovali bylo podrážení Kerna, které dostalo Jihlavu do třetí početní výhody v utkání. Dukla hrála přesilovou hru velmi dobře, blízko k vyrovnávací brance byl po přihrávce Štefančíka Jelínek, jeho rána z pravého kruhu orazítkovala horní tyč vsetínské klece. Dukla byla nadále aktivní, Valachy tak trochu vysvobodila z náporu domácího týmu druhá siréna. 

Dukla předvedla velkou vůli po vyrovnání a na startu třetího dějství navázala na závěr toho druhého. Na vyrovnávací branku domácí fanoušci dlouho nečekali, již v čase 41:19 ukazovala časomíra znovu nerozhodný stav. Obrana Valachů totiž poskytla až příliš prostoru Havránkovi, jemuž se ve slotu podařilo uvolnit Marcela Štefančíka, který svým čtvrtým gólem v sérii obnovil vyrovnaný stav. Jihlava byla i nadále aktivní, navíc opět získala možnost přesilové hry, ale krizovou chvíli Vsacané ustáli.

Hra se postupně uklidnila, s ubývajícím časem už se obě mužstva soustředila spíš na zodpovědnou defenzívu, ale znovu se ukázalo, že klíčovým faktorem této série jsou přesilové hry. Vsetín dostal možnost početní výhody v čase 56:04 a po 23 vteřinách slavil využití přesilové hry. Jenáček připravil palebnou pozici Luboši Robovi a vsetínský útočník zamířil přesně nad lapačku Berana. Tato trefa se ukázala jako vítězná, obrana Vsetína už nepustila Duklu do výraznějšího náporu, naopak domácí si závěr zkomplikovali faulem Havránka a v závěru musel ještě tvrdý direkt u mantinelu skousnout Rob Pořízka, jenž nafasoval 5 minut plus osobní trest do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. Nicméně důležitý druhý bod získal na svou stranu tým z Valašska. 

Ohlasy k utkání

Luboš Rob st. (VHK ROBE Vsetín): My jsme do utkání vstupovali s odhodláním, abychom napravili domácí výsledek 2:3, to nás hodně mrzelo, ještě když to bylo na nájezdy. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, Jihlava je v laufu, navíc na tomto hřišti je to takové specifické. Musím říct, že jsme začali poměrně vlažně, pak nám ale hodně pomohl šťastný odraz od mantinelu. Pro Jihlavu to byl samozřejmě laciný gól, pro nás uklidnění. Nicméně, těžko jsme se dnes dostávali do zápasového tempa, to se projevilo ve třetí třetině, kdy nás Dukla zatlačila. My jsme nevyhrávali souboje a ten gól jsme tam inkasovali. Pomohla nám dnes přesilovka, někdy je to tak, že po dvou náročných zápasech přijde útlum, my jsme dnes neměli aktivitu vysokou. Dnešní zápas jsme zvládli, což je pro nás velmi cenné.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jak bylo řečeno, na začátku zápasu nešťastný gól pro nás. Ale dokázali jsme se do zápasu vrátit, otočili jsme, navíc využitá přesilovka. Podle mě dnes rozhodl gól, který jsme dostali v naší přesilovce na 2:3. I ve třetí třetině jsme ale předvedli dobrý výkon, byli jsme lepší než soupeř. Dostávali jsme je pod tlak, udrželi jsme se na puku, s tím jsme měli dvě třetiny problém. Bohužel po našem faulu soupeř přesilovku využil a tím rozhodl zápas. My ale nevěšíme hlavy, byl to znovu velmi vyrovnaný zápas, s tím že v závěru zápasu jsme byli lepší. To si chceme přenést do dalšího zápasu, sérii vyrovnat a vrátit znovu domů.