Vstupenky online

Vsetín se v novém roce trápí, nad jeho síly byl i Frýdek-Místek

Jan Tajzler • 08.01.2024

Valaši na prahu nového pracovního týdne cestovali ke druhému venkovnímu utkání nového roku 2024 do haly Polárka. Domácí Frýdek-Místek, který bojuje o záchranu, předvedl své umění v přesilových hrách a nemilosrdně trestal prohřešky Valachů proti pravidlům. Vsacané se i za nepříznivého stavu snažili dostat zpět do zápasu, ale v řadě případů je zradila koncovka a byť přinutili domácí k řadě vyloučení, nebyli zdaleka tak efektivní jako rysi. Valaši se nepříznivou bilanci nového roku pokusí zlomit již ve středu na domácím ledě, kde budou hostit znojemské Orly.

CHANCE LIGA - 36.kolo po 8.1.18:00
HC Frýdek-Místek
VHK ROBE Vsetín
5:1(3:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Klimša (Haman, Marosz), 10. Haas (Walega), 14. Geidl (Ramik), 29. Walega (Svačina, R. Veselý), 47. Walega (Cedzo, Marosz) – 50. Larsen (Bērziņš, Rob). Rozhodčí: Wagner, Kubičík – Otáhal, Peluha. Vyloučení: 10:6. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1019. Střely na branku: 22:30. Průběh utkání: 5:0, 5:1.

HC Frýdek-Místek: Švančara – Urbanec, Haman, Výtisk, D. Kowalczyk, Š. Havránek, Teper – Walega, R. Veselý, Svačina – Doktor, Marosz, Klimša – Cedzo, Haas, Geidl – Macháček, Ramik.
VHK ROBE Vsetín: Žukov (21. Pavlíček) – Smetana (A), Š. Jenáček, Hryciow, Ďurkáč, Kojo, Larsen, Ondračka – Jonák (C), Bērziņš, Rob (A) – Holec, Dědek, Klhůfek – Hořanský, Kern, Š. Bláha – Šuhaj, Kratochvil, Vaňo.

První třetina určila ráz celého utkání. Domácí si šanci vypracovali už ve 2. minutě, kdy si Haas vyměnil puk s Cedzem, aby se dostal k zakončení na hranici vsetínského brankoviště, Žukov však úmysly frýdeckého forvarda včas přečetl. Valaši se ozvali o dvě minuty později, Dědek nabral kuráž a nabruslil si s pukem až před Švančaru, bekhendem hledal skulinku mezi betony domácího brankáře, ten je však včas sklepl. Valaši měli následně i územní převahu a dostávali rysi pod tlak, jenže sami si situaci zkomplikovali vyloučením Koja. Frýdek pak potvrdil proč patří mezi nejlepší týmy v soutěži na přesilové hry, Kowalczyk poslal přihrávku na hranici levého kruhu pro Davida Klimšu a ten trefil odkrytý prostor v brance Vsetína. 

Zelenožlutí dostali následně možnost vyrovnat rovněž v přesilové hře, ale na rozdíl od domácích úspěšní nebyli a vyloučení Walega při návratu z trestné lavice vystihl přihrávku Hryciowa, díky tomu mohl postupovat na Žukova, vsetínský brankář nejprve puk vyrazil, ale obrana Valachů nepohlídal ze druhy vlny dojíždějícího Oskara Haase, pro něhož už bylo snadné dostat puk za bezmocného strážce vsetínské svatyně. Třetina hrůzy pro valašský tým pokračovala ve 14. minutě, Ramik obral o puk vsetínského obránce a předložil jej osamocenému Nicu Geidlovi, který si v poklidu puk zpracoval a zamířil přesně k tyči - 3:0. Vsetín měl do první sirény ještě další dvě početní výhody, v jedné z nich ale pouze Jenáčkovo nahození orazítkovalo horní tyč Švančarovy brány.

Do druhé třetiny nastoupili Valaši s odhodláním, bylo vidět, že jim nepříznivý stav utkání není lhostejný. Trenéři dokonce sáhli i ke změně v brankovišti a do hry se dostal junior Adam Pavlíček. O první branku se mohl postarat Hořanský, který postupoval do přečíslení s Kernem, zakončení vzal na sebe a Švančarovy podruhé v utkání pomohla branková konstrukce. Záhy měli hosté znovu možnost už čtvrté přesilové hry, ale znovu byli neúspěšní. Naopak Frýdek byl v početních výhodách nemilosrdný, tím spíš když po faulech Roba a Bláhy hráli domácí 90 vteřin v pěti proti třem, mimořádnou výhodu nakonec po přihrávce Svačiny zpoza branky využil ze slotu přesným zakončením Kamil Walega

Frýdek pak měl ještě jednu slibnou příležitost, Cedzo uvolnil ke střele Haase, ale proti němu výborně vystoupil Pavlíček. Vsetínští pak na domácí obranu tlačili, znovu přinutili rysi faulovat, ale v přesilových hrách jim nebylo přáno. Blízko k tomu měl po střele Klhůfka Dědek, ale ani nadvakrát Švančaru nepřekonal. 

Snaha vsetínských hokejistů alespoň o čestný úspěch pokračovala i ve 3. třetině, ale Frýdek znovu udeřil v přesilové hře. Cedzo našel zcela osamoceného Kamila Walegu na ose hřiště a polský reprezentant zaznamenal druhou trefu v utkání, čímž poslal svůj tým už do luxusního pětibrankového náskoku. Až na sedmý pokus se Vsetín radoval z využití přesilové hry. O překonání Švančary se postaral Mads Larsen, který si zpracoval puk na levém kruhu a zamířil do růžku frýdecké klece. To ale bylo jediné pozitivum vsetínského týmu v utkání, Valaši pak ještě nevyužili další přesilovou hru a i potřetí v novém roce odešli z ledu s hlavou sklopenou. 

Ohlasy k utkání

Martin Hrnčár (trenér HC Frýdek-Místek): Určitě dnes rozhodla první třetina a přesilové hry. Takovou první třetinu jsme tu tuším ani neměli, vycházely nám všechny věci, velmi dobře jsme se dokázali na soupeře připravit. Věděli jsme, co Vsetín hraje, a to při aktivním forčeku, a nebo při té zónové obraně. Věděli jsme přesně kde mámě jít, kde budou chodit přihrávky. Vycházelo nám to! Další věcí byla určitě efektivita. Byly tam dobré střely, hlavně dobře mířené rány, kdy jsme dali pěkné branky. Určitě nám ale pomohly přesilovky, kdy nám první lajnu vede Vlado Svačina a tu druhou Rosťa Marosz. Takže to jsou dva naši klíčoví hráči v přesilových hrách, které doplňují další šikovní kluci. Jsem určitě rád, že to klukům vychází a že jim to tam padá. Ale znovu říkám, zápas je pryč, už ve středu nás čeká Slavie, takže se musíme soustředit na toto utkání.

Luboš Rob starší (trenér VHK ROBE Vsetín): Rozhodla určitě první třetina, kdy domácí z prvních třech, nebo čtyřech střel, vstřelili tři góly. Pak přišla další střela, která padla do naší brány a tím jsme, nechci říct, jakoby ten zápas úplně ztratili. Ve druhé třetině jsme se do toho chtěli vrátit, které jsme proměnit nedokázali. Teď nám tam ty góly zkrátka nepadají, je to z určitého nedůrazu a pak možná i z toho, že následně znejistíme. Máme teď období sezony, kdy se nám tyto věci nedaří. Tohle byl přesně zápas, kdy nám nepomohly ani ty šance, protože ta produktivita teď není. Věřím, že jsme Frýdku v něčem pomohli, i když jsme chtěli vyhrát, ale nenavázali jsme na výkon se Zlínem, kdy jsme byli důraznější. A ten důraz by měl od nás vzejít už hned od začátku.