Vstupenky online

Parádní zápas! Vsetín osmi brankami ovládl šlágr s Litoměřicemi

Tomáš Petr Marek • 09.12.2023

Vsetínský tým hostil v posledním utkání před vánoční reprezentační přestávkou Litoměřice. Podobně jako první vzájemné měření sil na Lapači, i tentokrát se jednalo o ofenzivní bitvu, ve které fanoušci viděli hned 13 vstřelených branek. Spokojenějším týmem byl nakonec domácí Vsetín, který předvedl parádní vstup do zápasu, ale jak už bývá tradicí, Litoměřice se nevzdaly a předvedly na Valašsku, proč se perou o pozice v elitní šestce. Klíčovým faktorem utkání byly přesilové hry, Vsetínští se v početní výhodě prosadili hned čtyřikrát.

CHANCE LIGA - 29.kolo so 9.12.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Stadion Litoměřice
8:5(3:2, 3:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 4. Rob (Klhůfek), 7. Larsen (Rob, Jonák), 10. Kern (Hrňa, Š. Jenáček), 29. Kern (Jandus), 39. Hrňa (Kern, Š. Jenáček), 40. Dědek (Kubiš), 51. Dědek (Š. Jenáček, Hrňa), 60. Hořanský – 12. Aubrecht (P. Svoboda, Kordule), 17. Hauser (Kordule, Husák), 34. Korkiakoski (Jícha), 54. Hauser (Aubrecht, P. Svoboda), 59. Ton (Hrabík, Vitouch). Rozhodčí: Micka, Šico – Maňák, Teršíp. Vyloučení: 7:8. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2321. Střely na branku: 35:31. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3, 6:3.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Larsen, Hryciow, Smetana (A), Hamřík, Ďurkáč, Š. Jenáček – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Bērziņš, Holec – Jandus, Kern, Hořanský – Š. Bláha, Dědek, Kubiš.
HC Stadion Litoměřice: Šatný – Jebavý (C), Tůma, Kroupa, Černohorský, Pavlák, Aubrecht, Husák (A) – Sihvonen, Jícha (A), Korkiakoski – Hauser, Kuťák, Ton – Hrabík, Plos, Costa – P. Svoboda, Vitouch, Kordule.

Úvod klání nepatřil ani jednomu z celků, oba se totiž těžko dostávaly do šance, která by zaváněla gólem. První větší šanci měl Luboš Rob, který dostal přesnou přihrávku od Pavla Klhůfka přímo do předbrankového prostoru a Rob se rozhodl střílet do protipohybu gólmana Šatného. Přidaná hodnota tohoto gólu byla také to, že Luboš Rob si již dokázal připsat 100 gól. Další obří příležitost měl po přihrávce Šimona Jenáčka a Erik Hrňa, jenž byl v takřka ve stejné pozici jako Rob, ale oproti němu trefil pouze tyč. V 5. minutě si šel na 2 minuty odpočinout Michal Vitouch za podrážení. Vsetínští si tak mohli říct o dvoubrankové vedení. Luboš Rob se snažil najít v předbrankovém prostoru Pavla Klhůfka, který se snažil kotouč tečovat za záda brankáře Litoměřic, ale jeho teč mířila kousek vedle branky. Luboš Rob na modré čáře našel uvolněného Madse Larsena a ten přesnou střelou příklepem do levého dolního rohu využil přesilovku. Krátce poté musel být ve střehu i brankář Vsetína Žukov, jelikož si Litoměřice začaly říkat o snížení.

Chvíli před polovinou první periody byl vyloučen na dvě minuty Filip Kuťák, jenž podrazil Štěpána Bláhu, a domácí tak mohli zvýšit své vedení. Nebezpečný projektil vyslal z první Erik Hrňa, trefil pouze lapačku Šatného, ale krátce na to si hráči Vsetína rozkombinovali obranu Severočechů , kdy na začátku byl Šimon Jenáček, který našel Erika Hrňu a ten se rozhodl střilenou přihrávkou najít Jana Kerna, který už bezpečně uklidil za záda Olivera Šatného, a domácí tak využili další přesilovou hru. Za podrážení poslal Pavel Klhůfek Vsacany do oslabení a Litoměřice toho dokázaly využít. Od modré čáry střílel David Aubrecht, který Žukova dokázal prostřelit i díky cloně Pavla Korduleho, a hosté tak snížili už na pouhých 3:1. Další dvouminutové oslabení postihlo celek z Valašska, kdy Jan Kern hákoval jednoho z útočících Severočechů. Naopak na druhé straně musel Oliver Šatný čelit výpadu Víta Jonáka, který lépe dopadl pro hostující celek. Po konci přesilové hry hostů pro ně znovu dopadla celá situace přijatelneji. Zpoza brány Pavel Kordule našel nikým nehlídaného Petra Hausera, který z mezikruží propálil Žukova, a hosté tak snížili podruhé za sebou. Ke konci třetiny už žádná větší příležitost nepřišla, a tak diváci měli k vidění 5 branek, tři na domácí straně a dva na straně hostů.

Na počátku prostřední části byli blízko odskočení Vsetínští, když Pavel Klhůfek z rohu střílel na přední tyč, ale trefil pouze rameno brankáře hostů. Další velkou šanci měl Pavel Kubiš, který střílel z mezikurží, ale přesně nezamířil, velkou část práce v této situaci odvedl Maytáš Dědek, který projel skrz oba obránce a zpoza brány Kubiše našel. V 7. minutě druhé třetiny byl vyloučen Patrik Husák za držení, a Vsacané si mohli tak udržet stoprocentní úspěšnost využitých přesilovek v tomto utkání. Domácí v početní výhodě dokázali téměř po celou dobu zůstat v  útočném pásmu, ale branku vstřelili až poté co se na led vrátil vyloučený Husák. Ve středním pásmu si Jan Kern narazil s Tomášem Jandusem, uvolnil se za obranu hostů a pak už jen uklidil kotouč do horního rohu Šatného brány. Následně Pavel Klhůfek za bránou podrazil jednoho z protihráčů, a poslal tak domácí do oslabení. Severočeši však početní výhodu nevyužili, a skóre tak zůstalo neměnné. 

Ve 34. minutě si Markus Korkiakoski skvěle přiťukl kotouč s Josefem Jíchou, který mu kotouč vrátil, avšak Korkiakoski přechytračil obranu, když za ni projel a poté uklidil kotouč mezi nohy Maxima Žukova. Po težkém střetu Berzinše s Aubrechtem si druhý jmenovaný šel odpykat 2 minuty za napadení. Jenže na trestné lavici si pobyl přesně 30 vteřin, jelikož Erik Hrňa dostal přesnou křižnou přihrávku od Jana Kerna do kruhu a prázdnou bránu trefil úplně s přehledem. Hned v další situaci Lapač mohl slavit již po šesté. Pavel Kubiš na sebe natáhl celou obranu a pak už před bránou posunul puk na Matyáše Dědka, který šikovně poslal kotouč za brankovou čáru. 

Na začátku poslední třetiny byl velmi blizko dalšímu gólu Erik Hrňa, ke kterému se puk od Šatného odrazil, ale branku minul pouze o centimetry. 17 minut před koncem byl vyloučen Riku Sihvonen, jenž zatáhl jednoho ze vsetínských obránců. Silnou střelu vyslal Smetana, ale brankáři hostů kotouč propadl, avšak nejrychlejší byli obránci, kteří kotouč odklidili do bezpečí, zelenužlutí tak přesilovku nevyužili. Velmi tvrdě inkasoval Luboš Rob ránu kolenem od Petra Tona, který si musel jít odpykat dvě minuty. Blízko skórování byl Ďurkáč, protože Šatnému puk opět propadl za jeho záda, ale obrana opět pohotově zareagovala. Valaši i přes to, že celou dobu strávili v útočném pásmu početní výhodu znovu nevyužili. Vzápětí se blýsknul skvělým zákrokem Maxim Žukov, jenž lapačkou vystavil jasnou stopku jednomu z hráčů Litoměřic. Za krosček musel pykat Daniels Berzinš a poskytl tak Severočechům možnost snížit. Bohužel pro Litoměřice jejich přesilovku nevyužili a k tomu ještě byl vyloučen Markus Korkiakoski za nesportovní chování na dvě minuty. Vsacané tuto přesilovku velmi rychle využili, když od modré čáry střílel Šimon Jenáček a Matyáš Dědek dokázal kotouč tečovat do míst, kam Šatný nedosáhl, Valaši tak odskočili už na rozdíl 4 branek. 8 minut před koncem se do šarvátky dostal Vít Jonák a Cale Costa, druhý jmenovaný však dostal ještě navíc 5+2 minuty za nesportovní chování, čímž domácím udělil další přesilovou hru.

Ta ale však dlouho netrvala, jelikož Jan Kern se nechal vyprovokovat a za hrubost si šel odsedět dvě minuty. Aby toho nebylo málo, tak Jandus nechtěně ustředřil tvrdou ránu hokejkou do obličeje Korkiakosmimu, kvůli tomu si domácí hráč musel odpykat další menší trest, avšak dostal ještě dvě minuty navíc za krvavý šrám. Petr Hauser jednu z přesilovek ukončil předčasně, jelikož dostal nahrávku od Davida Aubrechta na modrou čáru a z mezikruží prostřelil Maxima Žukova. Na konec trestu si musel počkat ještě Jandus, ale Severočeši početní výhodu nevyužili. Petr Ton sinecelé dvě minuty před koncem chtěl sklepnout puk na hůl, avšak kotouč zamířil do branky a rožhodčí celou situaci museli posoudit až na videu, díky kterému jej uznali a Litoměřice snížily na 7:5. Severočeši se po vstřelené brance rozhodli odvolat brankáře. Blízko gólu tak byl Jonák s Robem, ale ani jeden z nich obránce překonat nedokázal. Ze středního pásma v poslední vteřině vstřelil poslední gól do prázdné brány Adam Hořanský a ukončil tak zápas 8:5.

Nejlepší hráči utkáni: Matyáš Dědek (VHK ROBE Vsetín) – Petr Hauser (HC Stadion Litoměřice)

Ohlasy k utkání