Vstupenky online

Šlágr pro Vsetín! Valaši jsou nadále stoprocentní

Jan Tajzler • 20.09.2023

Středeční 3. kolo Chance ligy svedlo na Lapači ke vzájemnému duelu dosud neporažené celky Vsetína a Litoměřic. Utkání naplnilo předpoklady a přineslo atraktivní podívanou okořeněnou celkem deseti brankami. Vsacané v utkání hned čtyřikrát vedli o dvě branky, třikrát se Stadion dostal na kontakt, ale nakonec zelenožlutí doma znovu oslavili tříbodový zisk. Vsetín tak i po třech utkáních zůstává stoprocentní na 1. místě tabulky.

CHANCE LIGA - 3.kolo st 20.9.18:00
VHK ROBE Vsetín
HC Stadion Litoměřice
6:4(1:1, 3:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 1. Bērziņš (Hrňa), 25. Rob (Berzinš, Jonák), 27. Vaňo (Vávra), 36. Kojo (Jandus, Kern), 43. Jonák (Rob, Ondračka), 55. Rob (Jonák, Bērziņš) – 16. Sihvonen (Jícha), 34. Ton, 42. Ton (Sihvonen, Husák), 46. Aubrecht (Jícha). Rozhodčí: Kubičík, Koziol – Kráĺ, Tvrdý. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2131. Střely na branku: 35:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana (A), Hryciow, Ďurkáč, Kojo, Petrovický – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Dědek, Hrňa (C) – Kratochvil, Kern, Jandus – Š. Jenáček, Vávra, Vaňo.
HC Stadion Litoměřice: Pařík – Kroupa, Černohorský, Husák (C), Pavlák, Tomek, Aubrecht – Sihvonen, Jícha (A), P. Svoboda – Guman, Kuťák (A), Ton – Kordule, Costa, Korkiakoski – Cikhart, Vitouch, Hrabík – Vopat.

Valaši předvedli aktivní nástup do utkání a již v 1. minutě otevřeli skóre. Daniels Berzinš sice svou první příležitost po přihrávce Roba nevyužil, ale jen o pár minut později těžil z práce Erika Hrni a kotouč dopravil za záda brankáře Paříka. Zdálo se, že Vsetín bude soupeře ze severu Čech nadále tlačit, tím spíš když měl příležitost k přesilové hře. Ta však skončila hned s prvním vyhozením Litoměřic a následně to byli Vsetínští, kteří museli čelit početní nevýhodě. Díky tomu se Stadion dostal do tempa a jen pár centimetrů scházelo Sihvonenovi k vyrovnání, když v přesilové hře orazítkoval z levého kruhu tyčku vsetínské branky.

Na hostech byla vidět nadále velká snaha smazat brzy nabyté brankové manko, v 9. minutě Sihvonen šikovnou přihrávkou uvolnil Přemysla Svobodu, ten ale v samostatném nájezdu až příliš zvedl puk při kličce do bekhendu. Pozadu nezůstával ani Vsetín, ale hosté tvořili nebezpečnější šance. Jednu takovou třeba v 11. minutě, přihrávku Korkiakoskiho se snažil zužitkovat Costa, jeho zakončení z ostrého úhlu propadlo Žukovovi za záda, vsetínský brankář však předvedl dostatečný postřeh a ještě na brankové čáře kotouč dostal pod svou kontrolu. Kýženého vyrovnání se však Litoměřice přeci jen dočkaly. Jícha zachytil vsetínské vyhození a nasměroval puk na osu hřiště, kde byl připraven tentokrát přesně zamířit Riku Sihvonen. Následně Valaši ustáli bez větších obtíží další oslabení a v samotném závěru prvního dějství se mohli těšit na přesilovou hru, kterou domácímu týmu na startu druhé třetiny umožnil litoměřický obránce Aubrecht.

Vsetín nabízenou početní výhodu na startu druhé třetiny nevyužil, zkusily si ji bez úspěchu i Litoměřice. Ve 25. minutě ale domácí obnovili své vedení. Zpoza branky dokázal zaskočit brankáře Paříka Luboš Rob, a oslavil tak první trefu v sezoně. Vsetín pokračoval v aktivním výkonu, vyplatil se mu hluboký forčeking ve 27. minutě, Roman Vaňo si vyměnil puk s Vávrou, aby po pohledné kombinaci překonal Paříka střelou mezi betony. V tu chvíli byli Valaši na koni.

Litoměřice se držely v tempu hlavně díky početním výhodám, stoprocentní bilance Valachů v oslabení skončila v čase 33:27, Petr Ton ve snaze přihrávat trefil hokejku vsetínského bránícího hráče a od ní se puk odrazil s pomocí zad brankáře Žukova za brankovou čáru. Vsetín ovšem rychle vedení znovu navýšil, uběhly necelé dvě minuty, kdy si puk na modré čáře zpracoval Markus Kojo a jeho prudká rána skončila až za zády Paříka, finský zadák tak oslavil premiérovou trefu ve žlutozeleném dresu. Do druhé sirény mohl Vsetín ještě jednou udeřit, Robovu přihrávku chtěl zužitkovat Půček, ale Pařík se prezentoval fantastickým zákrokem. Svůj tým podržel i Žukov, když zlikvidoval únik Sihvonena. V závěru druhé třetiny pak putoval na trestnou lavici Erik Hrňa, hosté si větší část početní výhody přenášeli do startu závěrečného dějství.

Přestřelka na Lapači pokračovala i v úvodu třetí třetiny. Zdálo se, že by Valaši mohli oslabení ustát, obětavě blokovali střely Sihvonena obránci Hryciow s Ondračkou, ale po střele Sihvonena se prosadil podruhé v utkání Petr Ton, když usměrnil bruslí střelu svého spoluhráče za záda Žukova. Vsetín znovu rychle reagoval a odskočil. Luboš Rob předvedl povedené střídání, trápil obranu Litoměřic tak dlouho až nakonec poslal výstavní přihrávku Vítu Jonákovi a ten vrátil Valachům dvoubrankový náskok.

Litoměřice obnovily drama po odpískaném zakázaném uvolnění domácích, ukázalo se jak cenné může být vhazování v pásmu soupeře, tím spíš když čistě vyhrál Jícha puk pro Davida Aubrechta a jeho prudká rána od modré čáry rozvlnila síť za Žukovem. Namísto toho, aby kontaktní branka hosty nabudila k možnému vyrovnání, stal se opak. Vsetín předvedl velkou touhu po dalším tříbodovém vítězství a soupeře začal výrazně tlačit. Valachy mohla uklidnit akce druhé útočné formace, Hrňa našel ve slotu postaveného Dědka, kalíšníky výrazně podržel Pařík. Trpělivost se ale Vsacanům vyplatila. V 55. minutě vrátil Jonák svému parťákovi Robovi přihrávku z předešlé brankové akce a tentokrát to byl Luboš Rob, kdo dovedl pohlednou souhru k dokonalosti. Stadion v závěru zkoušel ještě hru bez brankáře, ale Vsetín už zbytek utkání kontroloval a i po třech kolech zůstává stoprocentní. 

Ohlasy k utkání