Vstupenky online

V posledním zápase roku Na Lapači Valaši ztratili domácí neporazitelnost

Alena Ryšavá • 09.12.2020

Valaši se v posledním zápase letošního roku na domácím stadionu utkali s jihlavskou Duklou, která je lídrem tabulky Chance ligy. Vsetínští byli v letošní sezóně doma neporaženi, vše ale změnilo střetnutí s hokejisty z Vysočiny, kteří doma dominantní Vsetín zaskočili výsledkem 1:7. Jihlava řídila hru hlavně v přesilových hrách, kdy se jí podařilo prosadit dokonce čtyřikrát. Za domácí skóre korigoval bývalý hráč Dukly Adam Zeman, který si svou trefou připsal první gól v dresu ROBE.

CHANCE LIGA - 10.kolo st 9.12.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
1:7(0:3, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky:  43. A. Zeman (Bartko) – 5. Pekr (T. Černý), 8. T. Harkabus (Lichanec, Pekr), 18. T. Havránek (Pekr, Fronk), 25. Fronk (Skořepa, Pekr), 38. Mácha (T. Harkabus, Strejček), 53. T. Harkabus (T. Černý, Illéš), 58. Juda (Chlubna, Čermák). Rozhodčí: Čech, Skopal – Zídek, Kleprlík. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:4. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:7.

VHK ROBE Vsetín: Gába (38. Málek) – Jenáček, Smetana, Kudělka, Bartko, Hryciow, Jenáček – Březina, Pechanec, Gorčík – Půček, J. Kloz, Kucharczyk – Machač, R. Vlach, Babka – Hořanský, Šilhavý, A. Zeman – Vítek.
HC Dukla Jihlava: Jan Brož – D. Krenželok, D. Kolář, T. Černý, Strejček, Bilčík, Mareš, Eliáš – T. Havránek, Skořepa, Illéš – Jiránek, Fronk, Mácha – T. Harkabus, Lichanec, Pekr – Čermák, Juda, Chlubna.

Do šlágru kola proti Dukle Jihlava vstoupili domácí hokejisté aktivně. Již po necelé minutě hry se od modré prokličkoval až před gólmana Brože Hryciow, pohlednou akci ale i kvůli hostujícímu faulu zakončil jen do brankářovy lapačky. V přesilovce Valaši nevymysleli zhola nic a ke slovu se dostala Dukla. Na trestnou lavici putoval Hryciow a hosté svoji početní výhodu využili. Matěj Petr si dojel vlastní zblokovanou střelu a opakovaný pokus poslal z mezikruží nad levý Gábův beton.

Valaši se nenechali rozhodit a i nadále pokračovali v aktivní hře. Víření v útočném pásmu ale nic kloudného nepřineslo. Naopak hosté po třech minutách znovu navštívili pásmo VHK a rázem z toho bylo skóre 0:2. Před Tomášem Harkabusem domácí hráči uctivě couvali tak dlouho, až jihlavský útočník dojel do střelecké pozice a uklidil puk nad Gábovu lapačku.

Optická převaha Valachů sice pokračovala i v dalších minutách, dobře bránící Dukla je ale do nebezpečných pozic nepouštěla. Vsetín si poté nepomohl ani v další přesilové hře, naopak Jihlavští o chvíli později využili i svou druhou početní výhodu v zápase. Pekr napálil z levého křídla tyč, na brankovišti zcela neobsazený Tomáš Havránek ale hravě poslal puk do odkryté branky. Hosté tak uštědřili Vsetínu dokonalou lekci z produktivity a do kabin odcházeli s tříbrankovým náskokem.

Jestli Valaši vstupovali do prostředního dějství s nadějí, že by mohli zápas zvrátit, jejich plány vzaly rychle za své. Ve dvacáté čtvrté minutě byl totiž vyloučen Pechanec a Dukla i svou třetí zápasovou přesilovku využila. Domácí bránící čtveřice jen přihlížela krásnému ťukesu po ose Skořepa – Havránek – Jiří Fronk, který poslední jmenovaný zakončil z mezikruží přesně k tyči. Zbytek prostředního dějství přinesl neměnný obraz hry. Valaši se snažili o snížení manka, přes pečlivě bránící defenzívu Dukly se ale nedostávali ani do střeleckých pozic. 

Dukla občas zahrozila z rychlého protiútoku, většinu času se ale soustředila spíše defenzívu. Tu zvládala s přehledem. Přežila i další oslabení po vyloučení Juda. Vsetín sice tuto přesilovku sehrál dobře a několikrát pálil z nebezpečných pozic, buď ovšem Valaši neměli seřízená mířidla, nebo ztroskotali na Brožovi. Hned po skončení přesilovky navíc Vsetínští znovu inkasovali. V protiútoku poslal Harkabus puk do druhé vlny Joshua James Máchovi a ten procedil touš mezi Gábovými betony. Domácí muž s maskou následně prchl na střídačku a jeho místo zaujal Málek. V závěru třetiny si ještě domácí zahráli přesilovku, nevymysleli v ní ale vůbec nic a do kabin proto odcházel s hrozivým mankem pěti gólů.

Do závěrečné třetiny vlétli Valaši aktivně a odměnou jim bylo smazání nuly na straně vstřelených branek. Nejprve se ještě neprosadil Machač po šikovné výměně puku s Vlachem, ve čtyřicáté třetí minutě už se ale Vsetín radoval. Adam Zeman v rychlosti obkroužil branku a zasunul puk do sítě dřív, než se Brož stihl přesunout k opačné tyči.

Několik dalších dobrých příležitostí VHK v příštích minutách zblokovala hostující obrana nebo Valaši doplatili na nepřesnost v zakončení. A tak přišla opět na řadu jihlavská škola přesilových her. Také čtvrtou přesilovku hostů totiž ukončil gól. Nejprve po krásné Pekrově přihrávce těsně minul Skořepa, o pár sekund později ale nahození Tomáše Harkabuse přeskotačilo Málkovi po rameni a zapadlo až do sítě. Vsetín mohl hned poté odpovědět v přesilové hře… neodpověděl. 

V závěru ještě Dukla předvedla ukázkové přečíslení dva na jednoho, které střelou do levého horního růžku zakončil Miroslav Juda. Vsetínští hokejisté tak dostali od Duky Jihlava lekci z produktivity a přesilových her a rok na Lapači ukončili nedůstojným výpraskem 1:7. Jihlava vůbec poprvé v novodobé historii dokázala Valachy obrat o body – a rovnou o všechny tři.

Ohlasy k utkání